LATVIJA | Aizkraukle

Aizvadīts jau devītais Rudens tūrisma velobrauciens Kokneses pusē

10.septembrī, jau devīto gadu pēc kārtas, aktīvās atpūtas cienītāji un jaunu vietu atklājēji pulcējās Koknesē, lai piedalītos ikgadējā rudens tūrisma velobraucienā. Šogad velobrauciena maršruts vijās Kokneses un Pļaviņu apvienību teritorijās, braucējiem atklājot Kokneses, Bebru, Iršu un Vietalvas pagastus. Maršruta garums kopā sastādīja sešdesmit kilometrus.

Velobrauciena starts un reģistrācija norisinājās Kokneses viduslaiku pilsdrupu priekšpilī. Austot skaistai, saulainai dienai, pilsdrupās ieradās braucēji gan no tuvākām, gan no tālākām vietām - pulciņā bija dalībnieki no Kokneses, Aizkraukles, Vecbebriem, Pļaviņām, Līvāniem, Jēkabpils, Jūrmalas, Ogres, Cēsīm, Siguldas un Rīgas. Jāatzīmē, ka daļa dalībnieku velobraucienā piedalās jau vairākus gadus.

Pēc vienpadsmit  kilometriem velobraucējus sagaidīja maršruta pirmā pietura – tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālā māja “Galdiņi”, kurā viesus sirsnīgi uzņēma Sarmīte Rode, braucējiem atklājot vēsturisko un aizraujošo pasauli, kas saistās ar tēlnieka dzīvi. No memoriālās mājas brauciens turpinājās tālāk uz Jaunbebru kartupeļa dumpja piemiņas vietu. Te braucēji iepazina Jaunbebru muižas stāstus un atvilka elpu pēc paugurainā ceļa. Tā kā braucēju bariņā bija arī slēpņošanas entuziasti, cītīgi tika meklēts noslēptais geocaching slēpnis.

Ceļš tālāk vijās uz Vietalvas pagastu, kur velobraucēji nonāca Mini Zoo “Karlīnas” plašajā, dzīvniekiem bagātajā lauku sētā.  Pēc aktīvi iesākta rīta braucējiem bija iespēja aplūkot, paglaudīt un pabarot dažādus dzīvniekus. Uzmanību īpaši piesaistīja Indijas pāvs, stepes murkšķis un draudzīgais kamielis, kurš vēlējās draudzēties ar ikvienu. “Karlīnu” saimnieks Silvars Dumpis pastāstīja par ikdienu lauku sētā, jaunumiem un idejām nākotnei. Braucēji, kuri pasākumā piedalās jau vairākus gadus, varēja novērtēt kā mainījies un pilnveidojies mini zoo iemītnieku pulks.

Guvuši iedvesmu turpmākajam ceļam, dalībnieki devās uz Iršu pagastu. Drosmīgākajiem braucējiem bija iespēja šķērsot Pērses upes gultni, pārbaudot savus spēkus ekstremālos apstākļos. Nonākot Iršos, dalībniekus sagaidīja pārsteigums – laimes lācis uz velosipēda. Draudzīgā kompānijā tie nonāca atjaunotās Magazīnas pagalmā. Šeit visus sagaidīja uz ugunskura vārīta Hiršenhofas putra, bagātīgi uzklāts saimes galds un vēsturiska, aizraujoša ekskursija, iepazīstot Iršu muižas klēts pagātni un tagadni.

Uzņēmuši senās Hiršenhofas spēkus un enerģiju, dalībnieki devās tālāk uz lauku mājām “Ilgas”, kur tos uzņēma Daiga un Guntars Igauņi. Ikvienam bija iespēja nogaršot saimniecībā augušās rudens avenes, kā arī ābolu, rabarberu un aveņu vīnus. Plašā, senā pagalma vidū kūpēja ugunskurs, iezīmējot rudens ražas laiku. Bērnības garšas varēja atklāt nogaršojot ugunskurā ceptos kartupeļus, savukārt kūpināto vistiņu kārdinājumam pretoties nespēja neviens.

Kā jauns tūrisma objekts šajā sezonā darbību uzsācis “Sajūtu šķūnis”, kurā saimnieko Sandra un Raitis Unguri. Brauciena dalībnieki varēja iepazīties ar pasākumu vietas – šķūņa idejas rašanos, idejām un pieredzi. Šķūnī valdīja visnotaļ radoša un mājīga gaisotne, kas rudens dzestrumā aicināja uzkavēties brīdi ilgāk.

Nonākot atpakaļ Vecbebros, velo braucējus vilināja gaisā virmojošā medus smarža. Apmeklēšanas un izzināšanas vērtais Latvijas Biškopības muzejs, kurā šobrīd saimnieko Ogres Valsts tehnikums, sagaidīja braucējus ar plaši uzklātu degustāciju galdu, izzinošu ekskursiju un brīdi sirsnīgas atelpas. Iveta Mize ikvienu iepazīstināja ar biškopības niansēm un procesiem. Bišu dunoņā katrs varēja nogaršot dažādu veidu medu, baudot to uz īstenas, latviskas rupjmaizes un klāt malkojot pienu.

Velobrauciena noslēgums norisinājās pie Kokneses estrādes, kur velobrauciena dalībniekus sagaidīja “Kūpiņsalas” brīvdabā vārītā vakariņu zupa. Nobrauktie sešdesmit kilometri šķiet pat nav radījuši grūtības – pie vakariņu galda dalībnieki vienojās enerģiskās sarunās un iespaidos, bilstot, ka velobrauciens tiešām izdevies godam.

Paldies visiem velobrauciena dalībniekiem! Paldies Bebru pagasta sporta darba organizatoram Artim Zvejniekam par dalībnieku drošu vadīšanu velobrauciena laikā. Paldies Valsts policijas ekipāžai, un pašvaldības policijas ekipāžai par izcili pavadīto velobraucienu! Paldies Kokneses apvienības pārvaldes autobusa vadītājam Valteram Kārkliņam un medmāsai Innai Magonei par atbalstu!

Paldies Sarmītei Rodei par aizraujošo stāstījumu! Paldies Silvaram Dumpim no Mini Zoo “Karlīnas” par aizraujošo ekskursiju! Paldies Iršu pagasta pakalpojumu centra vadītājai Lāsmai Ružai – Riekstiņai un biedrībai “Irsis” par izcilo uzņemšanu! Paldies Daigai un Guntaram Igauņiem par viesmīlību! Paldies Sandrai un Raitim Unguriem par dalīšanos pieredzē! Paldies Ivetai Mizei par izglītojošo ekskursiju un jauko uzņemšanu! Paldies Līgai Zaulai par gardajām vakariņām!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.84587407sec.