Turcija (Türkiye, Turkey, Turquie, Türkei)

Noderīga informācija par Turciju

Turcijā ir viss! Un to zina visi. Tātad patiesībā Turcija pieder visiem – gan Austrumos, gan Rietumos. Jo kā gan citādi izskaidrojams neapstrīdamais fakts, ka tieši uz Turciju pērn reģistrēts vislielākais ārzemju tūristu pieplūduma pieaugums, kas pārsniedza 21 procentu, sasniedzot jau 20 miljonus ārvalstu atpūtnieku?

Turcijā ir silti un saulaini. Turcijā ir jaukas pludmales. Turcijā ir Austrumu savdabība un mošejas, no kurām piecreiz dienā skan aicinājumi uz musulmaņu lūgšanām. Turcijā ir eiropeiski likumi un kārtība, tāpēc Eiropas Savienība sākusi ar to sarunas par paplašināšanos.

Turcijā ir raibumraibi, aziātiski krāšņi tirgi un sīkbodītes ar tiem raksturīgo kaulēšanos. Turcijā ir moderni supermārketi ar kases aparātiem un stingri noteiktām cenām.

Turcijā ir milzumplaši kūrorti ar nevainojamām ērtībām un drošību visā Vidusjūras piekrastē.

Turcijā ir svešzemnieku gandrīz nepamanīti eksotiski novadi iekšzemē, kur ārzemniekam šķiet, ka viņš ar laika mašīnu nokļuvis tālā pagātnē.

Turcijā ir neskaitāmi dižu kultūru pieminekļi: eposu un filmu apjūsmotā Troja, Bībelē aprakstītā Efesa un Pergama, Anatolijas civilizācijas muzeja dārgumi Ankarā, pasaulē vislabāk saglabātais romiešu laika amfiteātris Aspendosā, krāšņas sultānu pilis un vissenākās pareizticīgo baznīcas Stambulā.

Turcijā ir mūsdienīgi akvaparki, jautras diskotēkas un neskaitāmas citas mūsdienīgas izpriecas.

Turcietes bieži vien staigā, noslēpumaini un tikumīgi ietinušās milzīgos tumšos lakatos, bet pludmalēs ir papilnam brīvdomīgu topless ārzemnieču.

Turcijā Jūs neatradīsiet nevienu dzērāju, jo Korāns aizliedz musulmaņiem lietot alkoholu. Taču veikalā un restorānā Jūs varēsiet tikt pie jebkura grādīgā dzēriena, un arī turku alus labā slava nav pārspīlējums – svēto rakstu prasības, pēc turku domām, nav jāuztver kā dogma, jo visvarenais Allāhs nelielus grēkus visžēlīgi varētu arī piedot. Turki ir lepni, jo viņu valsts ekonomika plaukst un zeļ, bet turku paražas izdodas saglabāt, neraugoties uz visas sabiedrības atbalstīto tuvināšanos Eiropai.

Turki ir laipni pret ārzemniekiem, jo, pirmkārt, to paģēr austrumnieciskā viesmīlība, un, otrkārt, tūrisma biznesa attīstība valstij ir īsta zelta dzīsla.
Turcijā auž brīnišķīgus austrumnieciskus paklājus un šuj lieliskus ādas apģērbus.
Turcijā taisa fordus, mersedesus un daudz citu pasaulslavenu marku izstrādājumus. Turcijā var atpūsties lēti un labi.
Turcijā uzceltas arī visizsmalcinātākās viesnīcas.
Turcijā patiešām ir viss. Tur nav tikai viena – garlaicības.
No Turcijas var mājup atvest visu, izņemot vienu – vilšanos.
To zina visi, kas tur pabijuši. Un tagad arī Jūs!

Galvaspilsēta: Ankara
Laika josla: tā pati, kas Latvijā.
Svētki un brīvdienas: 1. janvāris (Jaungads), 23. aprīlis (Neatkarības diena un Bērnu diena), 1. maijs, 19. maijs (Ataturka piemiņas diena), 30. augusts (Uzvaras diena), 29. oktobris (Republikas diena), reliģisko svētku dienas.
Nacionālās īpatnības: musulmaņu tradīcija prasa, lai, ieejot mošejā vai privātā mājā, apavi tiktu novilkti. Turki ir godīgi, laipni, galanti un pieklājīgi. Taču sarunu nevajadzētu sākt ar galveno tēmu, jāiemācās ievērot atturību. Turkiem patiks, ja vismaz dažas frāzes varēsiet izrunāt viņu valodā.
Ģeogrāfija: Turcijas Republikas teritorija aizņem aptuveni 780 576 kvadrātkilometrus. Ziemeļos to apskalo Melnā jūra, dienvidos – Vidusjūra, bet rietumos – Egejas un Marmora jūra. Eiropā Turcija robežojas ar Bulgāriju ziemeļos, Grieķiju rietumos, Gruziju un Armēniju Aizkaukāzā. Austrumos Turcija robežojas ar Irānu un Irāku, Tigras un Eifratas baseinā – ar Sīriju.
Ģeogrāfiski Turcijai piederošā Vidusjūras piekraste iedalās divos reģionos. Rietumu piekraste ar daudzajiem līcīšiem un pussaliņām līdz pat Marmarisai tiek pieskaitīta Egejas jūrai. Dienvidu piekraste sākas tikai no Antaljas. Ar savām smilšu pludmalēm šī piekraste izpelnījusies apzīmējumu „Turcijas Rivjēra”. Aiz pludmalēm, iekšzemē stiepjas auglīgi līdzenumi – senā Pamfīlija. No austrumu puses tā robežojas ar seno Kilikiju, kas atrodas uz zemesraga starp Alanju un Anamūru, no pārējās pasaules atdalīta ar stāvajām Tauru kalnu klintīm, kas paceļas tieši no jūras. Turcijas piekrastēs var atrast visu veidu pludmales, sākot no neaptverami plašām smilšu pludmalēm līdz nelieliem akmeņainiem līcīšiem.
Klimats: Vidusjūras subtropu. Karstas vasaras (ar gaisa temperatūru +23-33°C) un siltas ziemas (+13-15°C). Vislabāk uz Turciju braukt pavasarī un rudenī – no aprīļa līdz jūnijam vai no septembra līdz oktobrim.
Iedzīvotāji: apmēram 63 miljoni; pārsvarā turki, ap 10 milj. kurdu, 1 milj. arābu, daži desmiti tūkstošu grieķu, armēņu un Spānijas ebreju.
Valoda: Turku. Pilsētās un tūrisma centros var sazināties arī angļu, vācu, franču un krievu valodā.
Reliģiskā piederība: Iedzīvotāju vairākums ir musulmaņi sunnīti. Lielākoties turki ir reliģiozi, un daudzas sadzīves sfēras atrodas islāma likumu iespaidā.
Naudas vienība: Turcijas lira. Apritē ir banknotes ar nominālvērtību 1, 5, 10, 20 un 50 Turcijas liru, kā arī monētas – 25 un 50 kurušas un 1 Turcijas lira.
Valūtas maiņa: to var izdarīt bankās un valūtas maiņas punktos. Bankas darbdienās strādā no 8.30 līdz 17.00 ar pusdienas pārtraukumu no 12.00 līdz 13.30.
Muita: jebkuru valūtu Turcijā var ievest neierobežotā daudzumā, taču izvest nedrīkst vairāk kā 1000 $ vērtībā. Turcijas lira ir ļoti nestabila, tāpēc neiesakām mainīt valūtu pirms ierašanās valstī, tāpat nemainiet uzreiz visu summu un nepieņemiet banknotes, kuru vērtība ir mazāka, nekā minēts iepriekš: tās ir izņemtas no apgrozības.
Transports: Autobusi ir Turcijā populārākais transporta līdzeklis. Vidējā biļetes cena pilsētā – aptuveni 0,5 $. Maksa par taksometra pakalpojumiem vidēji ir 1,5 $ par kilometru (pēc skaitītāja). Naktīs (no 24:00 līdz 6:00) ir dubultais tarifs. Maršruta taksometriem (strādā no 6:00 līdz 24:00) cena par braucienu ir fiksēta. Mazās pilsētiņās sabiedriskā transporta kustība beidzas jau ap 20:00.
Spriegums tīklā: 220 V, 50 Hz.
Sakari: Visi telefona sakari ir maksas. Zvanīt no viesnīcas sanāk daudz dārgāk, nekā no telefona automāta. Telefonu automāti visās kūrortpilsētās parasti atrodami viesnīcās vai to tuvumā.
Veikali: lēti ādas izstrādājumi, kokvilna, zeltlietas, oniksa un vara rotas un saimniecības priekšmeti ir padarījuši Turciju par vienu no pievilcīgākajām zemēm, kur iepirkties. Tā kā cenas nav fiksētas, tūristiem ir iespēja kaulēties ar pārdevēju, izbaudot īstu austrumu tirgus kolorītu. Veikali atvērti no 9:30 līdz 19:00, pārtraukums no 13:00 līdz 14:00. Izejamā diena ir svētdiena. Tirgus zem jumta Stambulā atvērts katru dienu no 8:00 līdz 19:00, izņemot svētdienas.
Veselība: iesaka vakcinēties pret A un B hepatītu. Ūdensvada ūdens ir derīgs dzeršanai, taču labāk lietot dzeramo ūdeni, kas fasēts pudelēs. To var iegādāties jebkurā veikalā.
Dzeramnauda: dod nesējam – 1 $, oficiantiem – 10% apmērā no pasūtījuma summas. Taksistiem dzeramnaudu dot nav pieņemts.
Kur zvanīt ārkārtas gadījumos? Policija – 155, ātrā palīdzība – 112, ugunsdzēsēji – 110, uzziņu dienests – 118, pasta pakalpojumi – 161.
Vēstniecības:
Ankara
Ivars Pundurs, Ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks
Adrese: Reşit Galip Caddesi, No.95 G.O.P. Çankaya, Ankara, Turkey
Telefons: (90) 312 405 6136, (90) 312 405 6138
Fakss: (90) 312 405 6137
Stambula
Goda ģenerālkonsuls: Mr. Ahmet Arbatli, Goda ģenerālkonsuls
Adrese: Bağdat Caddesi No.367/7, Erenköy, Istanbul, Turkey
Telefons: (90) 216 302 50 42, (90) 216 358 82 98
Ārkārtas mobilais telefons: (90) 532 321 6881
Fakss: (90) 216 302 64 42
E-pasts: [email protected]
Antālija
Goda konsuls:  Mrs. Asli Ulukapi, Goda konsule
Adrese: Burhanettin Onat Cadessi 1372 Sokak No 4 07100 Antalya, Turkey
Telefons: (90) 242 311 97 30
Ārkārtas mobilais telefons: (90) 532 436 5658
Fakss:  (90) 242 321 31 63

 
ATPŪTAS REĢIONI
 
Antalja aicina atpūsties no visas sirds

Kāpēc tieši Antalja pēdējā desmitgadē kļuvusi par visstraujāk augošo kūrortu visā Vidusjūras piekrastē? Tāpēc, ka spirgti zaļām pīnijām apaugušo Tauru kalnu piekājē un blakus omulīgajiem, vēl nesen pagalam klusajiem liedagiem turku strādīgums un viesmīlība paveikusi brīnumu – vismaz pussimt kilometrus no Antaljas gan uz austrumiem, gan rietumiem kādreizējie zvejnieku ciematiņi pārtapuši nebeidzamā lepnu hoteļu virtenē. Te izvērsta varena pludmales izklaižu industrija – sākot ar paraseilingu, paraglaidingu un beidzot ar niršanu, kā arī peldēšanos atklātā jūrā no izklaides jahtām. Un kur tad vēl raftings mežonīgajās kalnu upēs, izbraucieni ar džipiem skaistajos kalnos, lieliskās turku pirts veldzējošās baudas un daudzas citas izpriecas...


Taču arī klusas atpūtas cienītājiem un kultūras baudītājiem Antalja noteikti patiks, jo te vai ik uz soļa skatāmas seno grieķu, romiešu, bizantiešu un osmaņu civilizācijas pēdas – romantiskās Fazelisas drupas, par kurām jūsmoja pat Romas imperators Adrians, senā Olimposa, ko teiksmainais Bellerofonts iekaroja ar spārnoto zirgu Pegazu, Herapolisas un Sides amfiteātri un Antaljas iespaidīgās mošejas pratīs novērtēt ikviens.


Antalja piedāvā plašas izklaides iespējas, turklāt šeit apmēram 300 dienas gadā ir saulainas. Te ir brīnišķīgs ūdens atrakciju parks „Aqualand”, kurā ir lieliski kalniņi. Vizināšanās pa tiem un daudzajām citām atrakcijām, sagādā patiesu prieku ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Gabaliņu no Antaljas atrodas sena pilsētiņa Aspendosa, kurā saglabājies amfiteātris liecina par tālaika arhitektu dziļo izpratni par akustiku. Tajā var ietilpināt apmēram 15 000 skatītāju, un arī mūsdienās te tiek rīkoti koncerti,kuros uzstājas pasaulslaveni dziedātāji un grupas. Netālu ir arī senā Sides osta, kurā var aplūkot Apollona templi un romiešu pirti, kur tagad ierīkots arheoloģijas muzejs ar vienu no interesantākajām senlietu kolekcijām Turcijā.

 
KŪRORTI ANTALJAS REĢIONĀ
 

Kūrorts Alanja: Alanja ir kūrorts, kurš atrodas 130 kilometrus no Antaljas. Mūsdienīgā Alanja ir pievilcīgs un sakopts atpūtas centrs ar ērtām viesnīcām, moteļiem un restorāniem, piekrastē atvērtas mazas omulīgas kafejnīciņas, kurās var nobaudīt svaigas jūras veltes, un, protams, lielisko, aromātisko turku kafi ju. Gleznaina ostas ainava, baltu smilšu pludmales, zilganzaļā jūra un Taura klintis, kas vietām nolaižas līdz pat jūras krastam – tas viss kopā veido patiesi skaistu un harmonisku ansambli. Senlaikos arī Alanjā piestāja un patvērumu rada pirātu kuģi, toreiz dzīve te nebūt nebija rāma. Taču tagad turki visvairāk domā par tūristu ērtībām un savas zemes sakopšanu, lai tā kļūtu vēl pievilcīgāka. No pirātu, osmaņu un bizantiešu cīņu un uzvaru laikiem saglabājušās celtnes – aizsardzības torņi, pilsētas cietokšņa sienas un bizantiešu stilā celtās baznīcas.


Kūrorts Beleka: Tikai 35 kilometrus no Antaljas atrodas Beleka – viens no modernākajiem atpūtas kūrortiem Turcijā ar brīnišķīgu jūras piekrasti un smilšu pludmalēm. Pilsētiņu ietver priežu meži, olīvu birzis un palmu plantācijas. Gandrīz visas viesnīcas, kas šeit celtas kopš 1992. gada, ir ieskaitāmas komfortablu un luksusa viesnīcu kategorijā. Pieczvaigžņu viesnīcas un pirmās klases tūrisma atpūtas kompleksi ir celti, saglabājot priežu mežus un eikaliptu audzes, kas ir šā reģiona dabas bagātības. Beleka ir ideāla vieta sporta un aktīvās atpūtas cienītājiem. 1994. gadā šeit atklāja Nacionālo golfa klubu, kas tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem pasaulē. Lieliskās smilšu pludmales, kristāltīrā un debeszilā jūra – tas viss padarīs jūsu atpūtu Belekā neaizmirstamu.


Kūrorts Lara: Jauns kūrorts, kurš attīstās mūsdienīgi ātri. Atrodas 20 km no Antaljas. Larā uzbūvēti lieli viesnīcu kompleksi kas atšķiras ar interesantu arhitektūru. Tie piesaista ar plašām smilšu pludmalēm, daudzveidīgiem pakalpojumiem, grandiozām izklaides programmām kā pieaugušajiem, tā arī mazajiem atpūtniekiem.


Kūrorts Kemera: Neliels kūrorts, atrodas 42 km no Antaljas. No vienas puses, ar eglēm apauguši Tauru kalni, no otras – ļoti dzidrais Vidusjūras ūdens ar akmeņainām pludmalēm, klusiem jūras līcīšiem un jahtu ostām. Modernās viesnīcas, kas izvietotas jūras krastā, dod iespēju mierīgai un veselīgai atpūtai. Ūdenssporta cienītājiem – dažādi ūdenssporta veidi. Kemeras kūrorts ir īsts burātāju sapnis. Netālu atrodas antīkais Olimps, kurā pie nedziestošās olimpiskās uguns var noklausīties tūkstošiem mītu un leģendu par senajiem laikiem un to varoņiem. Kemerā var lieliski izklaidēties! Pavisam netālu no Kemeras atrodas arī antīkās pilsētas Olimposas drupas – šī pilsēta tika dibināta III gs. p.m.ē. Šeit joprojām ir apskatāmas teātra, stadiona, vairāku dzīvojamo ēku un Marka Aurēlija triumfa arkas atliekas.


Kūrorts Kundu: Jauns, mūsdienīgs, ātri augošs kūrorts, kas atrodas 30 km no Antaljas un 5 km no Belekas. Kundu uzbūvēti lieli viesnīcu kompleksi, kas atšķiras ar interesantu arhitektūru. Tie piesaista ar plašām smilšu pludmalēm, daudzveidīgiem pakalpojumiem, grandiozām izklaides programmām kā pieaugušajiem, tā arī mazajiem atpūtniekiem.

Informācija ir sagatavota sadarbībā ar tūroperatoru NOVATOURS

  

Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.03.2024 - 23.03.2024 Alīsijas Edelvaisas (Austrija) koncerts Valmieras TIC
22.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā koncertēs austriešu dziesminiece, multiinstrumentāliste, cirka māksliniece un aktrise Alīsija Edelvaisa. | Skatīt vairāk
25 EUR
Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem Estravel Latvia
Neaizmirstama pieredze, augstākās klases apkalpošana! Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem - Piepildiet sapni! | Skatīt vairāk
no 2210 EUR
..

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11230302sec.