Lieliskas idejas atvaļinājumam sirsnīgajā Latgalē

Zināms, ka vairumam šī gada atvaļinājumā plānotie piedzīvojumi ārpus valsts robežām iet secen, jo pasaule joprojām ir Covid-19 vīrusa ietekmēta.

Šajā rakstā Latgales reģiona Tūrisma asociācija piedāvā divu dienu maršrutu ar idejām, kā pavadīt ieplānoto atvaļinājumu tepat Latvijas zilo ezeru zemē - Latgalē, atklājot no jauna latgaliešu viesmīlību un prasmi svinēt dzīvi ik vienā sīkumā, baudot gardus ēdienu no vietējiem ražotājiem un novērtējot Latvijas dabas skaistumu.

1. diena.

Ceļojuma sākuma punkts ir pie Latvijas lielākā ezera Lubāna, kur 2011. gadā tika izveidots burvīgs ūdens tūrisma attīstības centrs "Bāka". Šeit iespējams ne tikai apbrīnot Eiropas un pasaules nozīmes aizsargājamo dabas kompleksu, bet arī kārtīgi atpūsties. Šeit var makšķerēt, uzspēlēt tenisu vai volejbolu un izbraukt ar SUP dēļiem vai airu laivu Kvāpānu dīķos. Centrs piedāvā arī nakšnošanas iespējas līdzpaņemtās teltīs pie ugunskura vai viesnīcas numuriņā.

Pavisam netālu, vien 20 minūšu auto brauciena attālumā, Bērzpils pagastā, darbojas alus darītājs Dainis Rakstiņš, kurš darina īstu Latgales alu un pašmāju kvasu un ar to nodarbojas jau gadiem. Apmeklējot alus darītāja Daiņa Rakstiņa sētu, varēs iepazīties ar īstana Latgales alus darīšanas procesu un tradīcijām pēc sentēvu metodēm, kā arī nodegustēt saimnieka brūvējumu.

Nākamā pietura atraodas Malnavā, Kārsavas novadā, kur mājas restorānā "Dzīles" saimnieko Aina Barsukova, kura var lepoties par saimniecību ar kultūras zīmi "Latviskais mantojums". Saimniece piedāvā apgūt maizes cepšanas prasmes gan pēc sentēvu metodēm, gan mūsdienu receptēm un dažādu veidu maizes degustācijas. Grupām tiek piedāvātas izsmalcinātas maltītes ar latgaliešu kulinārā mantojuma paražām, kas pielāgotas mūsdienās raksturīgām garšas niansēm. "Dzīles" kļuvušas populāras arī ar savām vēlajām brokastīm, kuras steidzas nobaudīt gribētāji no visas Latvijas.

Tālāk ceļš ved uz Ludzu, kur iesakām apskatīt Ludzas Viduslaiku pilsdrupas, kas saglabājušās no 1399. gadā vācu krustnešu celtās pils starp Lielo un Mazo Ludzas ezeru Livonijas ordeņa austrumu robežas aizsardzībai. Izmantojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas, pieejama 3D ekskursija, kur var pārvietoties telpā un laikā un ielūkoties virtuālā vēsturiskā pils rekonstrukcijā. Esot Ludzā nelaid garām iespēju nobaudīt autentisku latgaliešu maltīti pie saimniecēm "Latgaļu kukņa", kas atrodas Ludzas amatnieku centrā un piedāvā prasmju skolu seno latgaļu ēdienu gatavošanā, senu recepšu noslēpumus un latgaliskās dzīves tradīcijas izzināšanu.

Pirmās dienas galapunkts ir brīvdienu māja ar visu nepieciešamo mierpilnai un atslābinošai atpūtai "Ezerzemes", pie pašā Nirzas ezera. Šī ir tradicionāla Latgales māja ar dūmu pirti pašā ezera krastā, kur atvilkt elpu pēc aktivitāšu piepildītas dienas. "Ezerzemes" piedāvā arī atpūtu uz ūdens laivās vai ar ūdensvelosipēdu, un, ja vēl ir enerģija, turpat arī pieejams volejbola laukums, basketbola grozs, galda teniss, novuss, šautriņas, badmintons un galda spēles.

2. diena

Ezerzemes piedāvā arī velosipēdu nomu un dažādus velomaršrutus, un ir iespējams izmantot izdevību aplūkot ļoti unikālu vietu vien 14 km attālumā, Rundānu novadā - Latvijas 2020. gada ģeovieta - "Valna dūbe". Tā ir meteorītu izcelsmes bedre, kura pēc ģeologu minējumiem radusies pirms 15 000 gaidem un ir vienīgais šāda veida objekts visā Baltijā.

Ceļš uz otrās dienas pirmo pieturvietu Lūznavā, Latgales jūgendstila pērli, ved caur gleznaino Rāznas Nacionālo parku, kur ievērības cienīgs Lielā Liepu kalna virsotnē atrodas augstākais koka tornis Latvijā (34m). no kura paveras iespaidīgs skats uz Latgales ainavu - Rāznas un citiem ezeriem. No stāvlaukuma līdz skatu tornim jāmēro vien 800 metri, kur pa ceļam, lai baudītu laisku pastaigu, izvietoti informācijas stendi, atpūtas un ugunskura vietas, šūpoles un soliņi.

Pirmais galamērķis ir ārkārtīgi skaists kultūras mantojums - 20. gadsimta sākumā celta vieta mākslai un mūzikai - Lūznavas muiža. Muižā aplūkojamas vēsturiskās ekspozīcijas un izstādes, kā arī gida pavadībā iespējams uzzināt Lūznavas muižas pārsteidzošo vēsturi un tās iedzīvotāju likteņgaitas, Muiža ietverta gleznainā parkā, kuru iepsējams iepazīt atraktīvā veidā, piedaloties izzdinošā vides spēlē "Muižas sikspārņa Mūža misija". Parkā pieejama arī loku šaušana, ugunskura vietas un ekskluzīvas uz ugunskura vārītas "Melnā dīķa zivju zupas", "Saldās ķīseļzupas" vai sautējuma muižkungu Kerbedzu gaumē degustācijas.

Tālāk ceļš ved uz Riebiņu novadu, kur bioloģiskā zemnieku saimniecībā "Juri" saimnieko viesmīlīgs pāris Juris un Lidija. Ciemojoties saimniecībā uzzināsi par siera siešanas tradīcijām un receptēm, kas ir ne tikai pārņemtas no prasmīgām siera sējējām, aizgūtas no Ulmaņlaiku pavārgrāmatām, bet arī pašu izdomātas. Saimnieki dos dzert tēju vai kafiju no Latgales podnieku veidotiem traukiem, un, protams, nogaršot visdažādāko garšu sierus. Turpat varēsiet arī iegādāties labumus un apmīļot mājlopus.

Blakus esošanā Preiļu pagastā vīna ražošanai ir dziļas tradīcijas un mājas vīna ražotne "Kalni" turpina vīna ražošanas tradīcijas pēc senām receptēm. Viesojoties saimniecībā, dodoties ekskursijā pa ziedošu dārzu ar pieturpunktiem dzirdēsiet interesantus, vēsturiskus stāstus, uzzināsiet par aveņu audzēšanas tehnoloģiju un vīna ražošanas noslēpumiem, kā arī varēsiet baudīt piedāvājumā esošo vīnu degustāciju.

Latgales reģions Latvijā izceļas ar kultūras mantojumu un tieši tāda ir Arendoles muiža, kas ieskauta simtgadīgā parkā. Tā atrodas gleznainā vietā Dubnas upes ielokā un ir viena no arhitektoniski interesantākajām muižām Latgalē, kas jauno laiku nepārbūvēta saglabājusies līdz mūsdienām un ar greznību un savdabību izceļas Latgales muižu arhitektūrā. Gida pavadībā varēsiet uzzināt par Latgales vēsturi un valodu un vēsturisko ēku atjaunošanu un restaurācijas procesu. Muižas teritorijā atrodas arī melnā pirts un pieejamas laivas izbraukumam pa upes lokiem.

Ja esam ieintriģējuši Latgales skaistumā un daudzveidībā, ar vēl citiem apskates objektiem un izklaides iespējām vari pazīties Latgale.Travel mājaslapā.

Maršruta karte atrodama šeit.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69803691sec.