Pašizolācija: ar ko tā atšķiras no mūslaiku ikdienas?

Ļaudīm, kuri atgriežas Latvijā no citām valstīm, izņemot, protams, Eiropas mērogā vien divām – Vatikānu un Islandi – Latvijā ir jāievēro desmit dienu pašizolācija. Neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir veicis Covid-19 testu pirms ieceļošanas, neatkarīgi no simptomiem un pat ilguma, kas pavadīts svešā valstī.

Travelnews.lv nolēma salīdzināt, ar ko tad pašizolācija atšķiras no mūsdienu dzīves, par dažiem jautājumiem konsultējoties gan ar Slimību kontroles un profilakses centru (SKPC), gan ar Valsts policiju, kura pārrauga pašizolācijā esošos cilvēkus.

Atgriežoties Latvijā ir obligāti jāaizpilda covidpass.lv, un burtiski pēc brīža jau iekrīt norādītajā e-pastā paziņojums, ko cilvēks drīkst vai nedrīkst darīt šajā desmit dienu periodā.

Pirmais e-pasts, ko robežu šķērsojušais un covidpass.lv aizpildītājs saņem e-pastā satur šādu informāciju: “Ārpus darba pienākumu veikšanas vai citu saistību izpildes Jums ir jāievēro pašizolācija!” Otrajā e-pastā, kas pienāk jau pēc brīža ir virkne ierobežojumu, norādot arī Valsts policijas iecirkni, kura pārraudzībā ir pašizolācijā esošais. Tālāk seko skaidrojums, kas iebraucējam ir jāievēro desmit dienas:

•    jāuzturas dzīvesvietā;

•    nav ļauts doties uz darbu;

•    nav ļauts uzņemt viesus;

•    nav ļauts doties uz sabiedriskām, publiskām un citām vietām, kur uzturas liels skaits cilvēku, tostarp atbilstoši iespējām neizmanto sabiedrisko transportu;

•    maksimāli jāsamazina kontakts ar citiem cilvēkiem;

•    ir ļauts doties pastaigās, kur nav lielas cilvēku plūsmas, piemēram, mežā vai pludmalē, taču nedrīkst kontaktēt ar citiem cilvēkiem tuvāk par diviem metriem;

•    nepieciešamības gadījumā atļauts doties uz veikalu vai aptieku, izmantojot individuālos aizsardzības līdzekļus (sejas maska, cimdi) un ievērojot divu metru distanci starp veikala apmeklētājiem un darbiniekiem, taču pēc iespējas cenšas izmantot alternatīvas iespējas, kā iegādāties nepieciešamās preces;

•    nav ļauts apciemot vecāka gadagājuma cilvēkus un cilvēkus ar hroniskām saslimšanām;

•    jābūt uzmanīgam ar virsmām – durvju rokturiem, liftu pogām u.c.

Atbilstoši šā brīža likumdošanai, pašizolācijā esošā cilvēka ikdiena būtiski neatšķiras no pašizolācijā neesoša cilvēka dienas ritma. Ciemoties tāpat nedrīkstam, iespēju robežās ir jāstrādā attālināti, arī ciemiņus nedrīkstam uzņemt. Doties uz sabiedriskām un publiskām vietām jau īsti tāpat nav nozīmes, jo praktiski nekur nekas nenotiek, turklāt arī citiem ir jāievēro piesardzība un jāizvairās no masu pulcēšanās vietām.

Gluži kā parasts cilvēks, arī pašizolācijā esošais drīkst doties pastaigā, un pat izbraukt ar savu personisko auto. Ar piebildi – viens pats. Drīkst pat nodarboties ar sportu, bet tikai mājās vai dabā, ar noteikumu, ka apkārt nav citu cilvēku. Kontaktēšanās ar cilvēkiem divu metru attālumā – arī tā ir atrunāta likumdošanā, kas attiecas uz visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Maksimāli izvairīties no iepirkšanās tiek mudināti visi. Bet doties uz veikalu ir atļauts arī pašizolētajam, ievērojot piesardzību – nēsājot sejas masku (bez kuras tāpat veikalā nedrīkst ieiet), un lietojot cimdus.

Nedrīkst apciemot vecāka gada gājuma cilvēkus. Jā, tā ir atšķirība starp parastajiem cilvēkiem, kuri drīkst palīdzēt sirmgalvjiem tikt pie maizītes vai palīdzēt apkopt māju, bet arī ievērojot piesardzību.

Kas vēl būtisks jāņem vērā? Pašizolētais drīkst mainīt savu atrašanās vietu, par to iepriekš brīdinot policiju.

Kā redzams, īpaša atšķirība dzīves ritmā starp pašizolācijā esošu un pašizolācijā neesošu cilvēku īpaši neatšķiras. Un neatšķiras arī pašizolācijas noteikumi tiem, kuri bijuši uz vienu dienu, piemēram, Tallinā, kur Covid-19 rādītāji ir labāki, nekā Latvijā, vai arī vairākus mēnešus pavadījuši Covid-19 stipri skartajā Lielbritānijā, vai arī vispār atlidojuši no kādas eksotiskas Āfrikas valsts, pa ceļam vairākkārt mainot lidostas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46855807sec.