Venēcijas biennāles 59. Starptautiskajā mākslas izstādē Latviju pārstāvēs Skuja - Braden

Kultūras ministrijas (KM) rīkotajā atklātajā konkursā par Latvijas ekspozīcijas idejas koncepciju un īstenošanu nākamajā gadā gaidāmajā Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē piecu pieteikumu vidū žūrija par atbilstošāko ir izraudzījusies mākslinieču Ingūnas Skujas un Melisas D.Breidenas darba "Tirgot ūdeni upes malā” metu. Latvijas paviljona veidošanu īstenos "Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs," kuratores Andra Silapētere un Solvita Krese.

"Mākslinieču duets Skuja Braden mēģina pārvietot savu dzīves telpu uz ekspozīcijas vietu, plašākā kontekstā šķetinot privātās un publiskās telpas robežas. Kartējot Skujas Braden mājas mentālās, fiziskās un garīgās eksistences zonas, mēs varam atklāt ne tikai mājas iemītnieku intereses, ideālus, piederību, bet arī apjaust mūsu reģiona atšķirīgos vēstures lasījumus un testēt mūsdienu sabiedrības gatavību sadzīvot ar šodienas izaicinājumiem” – minēts projekta pieteikumā.

Ar nelielu punktu atšķirību žūrijas vērtējumā otro vietu ieguva biedrība "KIM?" – mākslinieki Elza Sīle un Indriķis Ģelzis ar projektu “Klejotājs/Vieta, kuru grūti ievietot”, (kuratori Zane Onckule un Honkongas izcelsmes ASV strādājošs kurators Džo-i Tangs (Jo-ey Tang). Savukārt 3.vietu metu konkursā ieguva biedrība „Latvijas Kultūras projekti” - mākslinieki Jānis Avotiņš un Andrejs Strokins ar projektu "Nākotnes atsavināšana. Citādība. Iecietība. Līdztiesība."

Metu konkursa pieteikumus vērtēja žūrija Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktores Māras Lāces vadībā, kurā darbojās Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) prorektors Andris Vītoliņš, mākslas zinātniece, kuratore Alise Tīfentāle un mākslas kolekcionārs, mākslas centra „Zuzeum” dibinātājs Jānis Zuzāns.

“Starptautisku ievērību guvušā mākslas dueta “Skuja Braden” – latvietes Ingūnas Skujas un amerikānietes Melisas D.Breidenas – piedāvātais mets risina šobrīd tik aktuālos jautājumus privātās un publiskās telpas sadursmes zonās, to izpratni un nozīmi pašreizējā vispārējās globalizācijas laikmetā. Tēma atspoguļota caur lietišķi tehnisko un amatniecisko varēšanas prizmu, demonstrējot šobrīd jau daudzviet zudušās prasmes,” norāda žūrijas komisijas priekšsēdētāja M.Lāce.

Komisijas loceklis, LMA prorektors A.Vītoliņš par metu konkursa uzvarētāju saka: “Mūsdienu laikmetā, ekspozīcija ir pievilcīga savas vizuālās valodas dēļ, kad vairums mākslinieku ir degradējuši savas individuālās aroda prasmes. Abas autores spēj izcilā veidā pasniegt sabiedrībai aktuālas tēmas klasiskā materiālā un sabiedrību uzrunājošā vizuālā valodā.”

“Uzvarējušā meta piedāvājums centrējas ap divu Latvijas mākslinieču kopīgo daiļradi, kas pati par sevi ir aktuāla un interesanta gan vietējā, gan starptautiskā kontekstā,” savu viedokli pauž mākslas zinātniece, kuratore A.Tīfentāle.

“Mākslinieces Skuja – Braden piedāvā aktuālu un mūsdienīgu redzējumu, uzskatu, ka šis mets ir labākais no izvirzītajiem priekšlikumiem. Arī tā iekārtojums un ideja ir pārliecinoša,” uzsver mākslas kolekcionārs, mākslas centra “Zuzeum” dibinātājs J.Zuzāns.

Venēcijas biennāles 59. Starptautiskā mākslas izstāde norisināsies no 2022. gada 23. aprīļa līdz 27. novembrim.

Latvijas dalību 59. Venēcijas mākslas biennālē finansē Latvijas valsts Kultūras ministrijas personā un mākslas kolekcionārs, mākslas centra “Zuzeum” dibinātājs Jānis Zuzāns. Ir noslēgta vienošanās par ilgtermiņa atbalstu Venēcijas starptautiskās mākslas biennāles Latvijas paviljona ekspozīcijas veidotājiem – ziedojuma līgums paredz līdzfinansējumu trīs Latvijas ekspozīciju veidošanai – kopumā 150 000 eiro apmērā.

2019. gadā notikusī 58. Venēcijas biennāle pulcēja vairāk nekā 600 000 mākslas interesentu no visas pasaules. Latviju tajā pārstāvēja māksliniece Daiga Grantiņa ar darbu “Saules Suns,” ko veidoja biedrība „Kim?” sadarbībā ar biedrību „Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.”

Venēcijas mākslas biennāle tradicionāli norisinās reizi divos gados un ir uzskatāma par vienu no senākajiem un ievērojamākajiem notikumiem starptautiskajā profesionālās mākslas dzīvē, kurā regulāri piedalās aptuveni 90 valstis no visas pasaules. Latvijas mākslinieku dalība Venēcijas biennālē veicina Latvijas laikmetīgās mākslas izcelšanu Eiropas un pasaules kultūras kontekstā, vizuālās mākslas nozares attīstību, kā arī valsts tēla atpazīstamības veidošanu pasaulē.

Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999. gada.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17724395sec.