«Cīruļu» pavasaris – perē grifi, ērgļi un ūpji

Kamēr kā katru gadu Rīgas Zoodārza filiālē “Cīruļi” debesis pieskandina cīruļi, dzērves un gulbji, vēstot par pavasara iestāšanos, Plēsīgo putnu kompleksā jau pilnā sparā rit aktīva perēšanas sezona. Darbinieku un putnu iekārtotajās ligzdās olas silda melnie grifi, klinšu ērgļi, jūras ērgļi un ūpji. Kādas būs šogad ligzdošanas sekmes, to redzēsim vēlāk.

Iepriekšējos gados sekmīga mazuļu izaudzināšana vairākkārt sekmējusies Pasaules Sarkanajā grāmatā ierakstītajiem melnajiem grifiem. Ja atceramies, 2018. gadā “Cīruļos” izaudzētā jaunule vārdā Rīga kopā ar Rīgā izaugušo melno grifu mātīti Bojanu devās uz Bulgāriju, lai projekta “Zaļie Balkāni” ietvaros uzsāktu dzīvi savvaļā. Reintrodukcija bija sekmīga un abas jaunās mātītes ir iedzīvojušās savvaļā. Grifene Rīga šajā laikā kopā ar citiem grifiem klejojusi reģionā no Grieķijas līdz Austrijai un Šveicei. Nupat nesen tā atgriezusies izlaišanas reģionā Bulgārijā. Savukārt Bojana izvēlējusies Turcijas virzienu un klejo pa šo valsti. Dzimumbriedumu melnie grifi sasniedz 4-5 gadu vecumā, tādēļ gan Rīgai, gan Bojanai vēl ir laiks “izbaudīt zaļo jaunību”. Svarīgākais, ka abām grifu mātītēm ir izdevies iekļauties savvaļas putnu dzīvē, un tas panākts pateicoties tam, ka mazuļu audzināšana tika atstāta vecāku ziņā, kas vislabāk prot sagatavot tos dzīvei. Liela nozīme ir arī piemērotiem dzīves apstākļiem. Lai mēs sekmīgi varētu vairot retos plēsīgos putnus, Rīgas Zoodārza filiālē “Cīruļi” ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu tika uzbūvēts Plēsīgo putnu komplekss ar plašiem voljēriem. Nu ieguldītais darbs dod rezultātus. Plašāk par melnā grifa Rīgas gaitām Balkānos šeit: https://greenbalkans.org/Riga-the-Black-vulture-is-back-home-again--3-7228

2020. gadā filiāles “Cīruļi” Plēsīgo putnu kompleksā ieradās jaunu bārdaino grifu pāris, radot izaicinājumu panākt šīs sugas sekmīgu vairošanos mūsu zooloģiskajā dārzā. Pasaules Sarkanajā grāmatā iekļauti melnie grifi un bārdainie grifi, savukārt Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstos ierakstīti klinšu ērgļi, jūras ērgļi un ūpji. Šo sugu pārstāvji dzīvo “Cīruļos”. Bez tam Rīgas Zooloģiskais dārzs piedalās abu sugu grifu un jūras ērgļu vairošanas Eiropas programmās (EEP).

Plašāk par  melno grifu projektu (un ne tikai) šeit: https://rigazoo.lv/lv/sugu-saglabasana/rigas-zoodarzs-pasaules-dabai

Citi mazuļi

Filiāles “Cīruļi” dzīvnieku saimi jau papildinājuši divi Latvijas zilās govs teliņi – meitene Kima un puika Kriptons. Lai arī Kima šobrīd ir krietni tumšāka un pelēcīgāka nekā Kriptons, vēlāk abu vilnas krāsojums izlīdzināsies un iegūs šķirnei raksturīgo zilgano nokrāsu.

Mazuļi sadzimuši mūsu zemes vietējās šķirnes aitām – Latvijas tumšgalvēm. Mazuļi cītīgi seko pieaugušajiem un neatpaliek ne soli. Turpretī drīzumā apmeklētājiem būs iespēja atkal vērot Romanovu šķirnes aitu bara ikdienu. Šobrīd kūtī aitu mātēm dzimst mazuļi un pēc dažām dienām, kad tie būs mazliet apvēlušies, bars dosies atpakaļ ganībās.

“Cīruļi” strādā katru dienu

Rīgas Zoodārza filiāle “Cīruļi” apmeklētājiem ir atvērti katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00.

Par ieejas biļetēm var norēķināties ar maksājumu kartēm un skaidrā naudā, kā arī izmantojot e-biļeti (plašāk šeit: https://rigazoo.lv/lv/filiale-ciruli/e-bilete-ciruli).

Vērojot dzīvniekus aicinām ievērot 2 metru atstatumu starp mājsaimniecību pārstāvjiem un nepieciešamības gadījumā lietot aizsargmaskas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.421103sec.