Tirdzniecības centri atbalsta EM ierosinājumu ļaut strādāt veikaliem, kuros ir laba gaisa kvalitāte un ventilācija

Ekonomikas ministrija ir iesniegusi ierosinājumu Ministru kabinetā ļaut epidemioloģiski drošā veidā atsākt darbu visiem veikaliem tirdzniecības centru telpās. Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse lielāko tirdzniecības centru vārdā šo ierosinājumu atbalsta, jo priekšlikums ir balstīts pētījumu datos un zinātniski pamatotā argumentācijā par gaisa kvalitāti. Kā liecina CO2  līmeņa mērījumi tirdzniecības centros, gaisa kvalitāte tirdzniecības centros ir daudz labāka un tirdzniecības centri ir uzskatāmi par epidemioloģiski daudz drošāku vidi, nekā, piemēram, mazie veikali, kur nav mehāniskas ventilācijas, bet kuriem ir atļauts darboties.

Mērījumi, ko veikuši RSU Higiēnas un arodslimību laboratorijas pētnieki no šī gada 15. līdz 20. aprīlim, apliecina, ka oglekļa dioksīda (CO2) līmenis tirdzniecības centros ir no 395 līdz 690 ppm  – jo zemāks CO2 līmenis tiek konstatēts, jo augstāka gaisa kvalitāte. Šie dati apliecina epidemioloģiski drošo vidi tirdzniecības centros, tāpēc to pārstāvji rosina pieņemt faktos balstītus lēmumus un atvērt visas tirdzniecības vietas. Jāatzīmē, ka šis jautājums tika izdiskutēts arī OVG sapulcē š.g. 29. aprīlī, kur klātesošajiem epidemiologiem nebija iebildumu pret mērījumu rezultātiem.

Jau iepriekš ziņots, ka, lai vērstu uzmanību uz profesionāli plānotu un būvētu ventilācijas sistēmu ietekmi uz oglekļa dioksīda (CO2) līmeni tirdzniecības centros, pieci tirdzniecības centri – Alfa, Domina Shopping, Galleria Rīga, Galerija Centrs un Origo – sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētniekiem veica CO2 mērījumus dažādās šo tirdzniecības centru vietās, tostarp pārtikas un citos veikalos, kuros tirdzniecība ir atļauta un tajos pulcējas pircēji.

“Šobrīd tirdzniecības nozarē pastāvošie ierobežojumi rada situāciju, kas ne tikai kropļo konkurenci, bet arī pastiprināti veicina pircēju klātbūtni tajos veikalos, kas ir atvērti, jo tie koncentrē sevī visus pircējus, arī tos, kas būtu devušies uz lielajiem tirdzniecības centriem. Ar pētnieku veiktajiem mērījumiem esam ieguvuši apliecinājumu, ka tirdzniecības centros, pretstatā daudziem mazajiem veikaliem, kam šobrīd atļauts strādāt, ir ļoti laba gaisa kvalitāte – vidējais CO2 līmenis ir 475 ppm. Salīdzinājumam – lietotu apģērbu veikalā Rīgas centrā, kas aktīvi strādā un kurā ik dienas šaurās telpās pulcējas liels skaits pircēju, CO2 līmenis sasniedz pat 989 ppm, kas liecina par Covid-19 transmisijas paaugstinātu risku. Uzskatām, ka šāda situācija ir jānovērš, beidzot ļaujot darboties tieši epidemioloģiski drošākajām iepirkšanās vietām un uzsākot ceļu uz ekonomikas atveseļošanos,” uzsver Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Viktorija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67240191sec.