Slīteres Nacionālais parks aicina uz gada skaistāko kukaiņu gaismas šovu

Dabas aizsardzības pārvalde sestdien, 7. augustā no plkst. 21.00 aicina kopā ar entomologiem izzināt noslēpumaino un cilvēkiem mazpazīstamo nakts lidoņu – naktstauriņu, vaboļu un citu kukaiņu – dzīvesstāstus Slīteres Kukaiņu naktī. Tā tradicionāli norisināsies pie Šlīteres Zilo kalnu kraujas, kur no civilizācijas paslēpušās citviet jau izzudušās dabas radības.

“Nakts ir noslēpumains laiks. Pēc saulrieta lēnām satumst. Un no malu malām uz gaismu steidz kukaiņi – pūcītes, lācīši, sfingi un daudzi citi. Cilvēku un kukaiņu ceļi dažkārt krustojas, taču lielākā daļa no tiem dabas vērotājiem ir mazpazīstami. Tādēļ reizi gadā vasaras vakarā pulcējamies Slīterē pie Zilo kalnu kraujas, lai aizraujošā gaismošanas procesā noteiktu nakts lidoņus un iepazīstinātu ar to “slepeno” dzīvi. Daļa no tiem, kas ieraugāmi Slīterē, nav sastopami nekur citur Latvijā,” stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts, entomologs Kristaps Vilks.

Pulcēšanās pasākumam būs pie Šlīteres bākas. No plkst. 21.00 netālu esošajā Kukaiņu takā ikvienam interesentam būs iespēja šķetināt īpaši šim vakaram sagatavotas Slīteres kukaiņu mīklas un uzdevumus, par to veiksmīgu atrisināšanu saņemot balvas, kā arī pirms satikšanās dabā iepazīt nakts kukaiņus pavisam tuvu – caur mikroskopa “acīm” – improvizētā laboratorijā.

Plkst. 22.00 pasākuma viesi varēs noklausīties entomologu Uģa Piterāna un Kristapa Vilka stāstījumu par naktstauriņiem un citiem nakts kukaiņiem, šogad īpašu uzmanību veltot lielajam dižkoksngrauzim. Savukārt ap plkst. 22.30 pie Šlīteres bākas un Slīteres Zilo kalnu pakājē esošajā dabas takā entomologu vadībā sāksies nakts kukaiņu gaismošana, galvenajās lomās iejūtoties tauriņiem, vabolēm, sienāžiem un citiem kukaiņiem.

Sarunās ar entomologiem interesenti varēs noskaidrot, kā patlaban klājas retajām vabolēm, tauriņiem, mušām, odiem, blaktīm, bitēm, lapsenēm un citiem, kas sastopami ik uz soļa, bet ir tik sīki, ka ikdienā tos nemanām. Pasākuma dalībnieki varēs uzkāpt arī Šlīteres bākā, kas parastā dienā šajā laikā apmeklētājiem jau slēgta, un no tās augstumiem noraudzīties uz nacionālo parku nakts noskaņās.

Slīteres Nacionālais parks kukaiņu ziņā ir viena no daudzveidīgākajām vietām Latvijā. Te sastopamas gan dienvidnieciskas Viduseiropas sugas, gan ziemeļnieciski Sibīrijas taigai raksturīgi iemītnieki. Daži kukaiņi, piemēram, sešus centimetrus garais lielais dižkoksngrauzis vai tik ļoti spožais spīdīgais praulgrauzis, ir dabas retumi, kas simbolizē Šlīteres lomu dabas daudzveidības saglabāšanā. Laiku pa laikam dabas pētniekiem nacionālajā parkā izdodas atklāt kādu līdz šim nezināmu kukaini vai atrast sugu, kas uzskatīta ar izzudušu.

Lūgums apmeklētājiem uz pasākumu līdzi ņemt lukturīti, lai labāk redzētu ceļu naksnīgajā Šlīteres dabas takā, segu, uz kuras apsēsties, klausoties entomologu stāstījumus, kā arī labu garastāvokli kukaiņu daudzveidības izzināšanai.
Pasākums ir bezmaksas, taču dalība tajā notiks, ievērojot valstī noteiktās aktuālās publisko pasākumu epidemioloģiskās prasības. Dalībnieku skaits pasākumā būs ierobežots, tādēļ tajā piedalīties varēs tikai tie, kas būs iepriekš pieteikušies pa tālr. 28611079.

Pasākumu rīko Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību un biedrību “Zaļā doma”.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76883602sec.