Slīteres Nacionālais parks aicina uz trim rudenīgiem dabas izziņas pārgājieniem

Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) oktobrī aicina ceļotājus atklāt Slīteres Nacionālā parka (SNP) dabas daudzveidību trijos pārgājienos dabas ekspertu vadībā – izzināt pilskalnus nacionālā parka pievārtē, vērot putnus Kolkasragā, kā arī iepazīt sēņu daudzveidību Šlīteres Zilo kalnu apkārtnē.

“Rudens ir aizraujošs laiks dabā. Lai arī nereti tas atnes skumjas par vasaras beigām, tomēr, it kā mierinot, ievieš skaistas pārmaiņas dabā – lapas nomaina savu zaļo krāsu uz zeltainu, sārtu un koši oranžu, putni sasaucoties pulcējas lidojumam uz ziemošanas vietām, bet mežos cita pēc citas savu daiļumu atrāda sēnes. Pārgājienos aicinām pieredzēt mazliet no visa,” saka Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra “Slītere” vadītāja Baiba Ralle.

Sestdien, 2. oktobrī plkst. 11.00 interesentiem būs iespēja baudīt lapu zeltu pārgājienā «Kaļķupes pilskalni un dabas jaukumi» kopā ar dabas eksperti, bioloģi Rūtu Abaju. Garums: 6 km. Ilgums: 3 – 4 h. Pārgājiena dalībnieki varēs dzirdēt stāstus gan par pašas pārgājiena autores jaunatklāto Kaļķu pilskalnu, gan izteiksmīgo Puiškalnu un tā tuvējo “Īvnieku” mājvietu.

3. oktobrī plkst. 10.00, atzīmējot Eiropas Putnu vērošanas dienas, ceļotāji aicināti doties uz tālāko Kurzemes Ziemeļu punktu – Kolkasragu, lai kopā ar zinošo biologu, ornitologu Ritvaru Rekmani pieredzētu rudens putnu migrāciju. Pārgājiena garums: 4 km. Ilgums: 3 h. Nacionālo parku šķērso Baltās-Baltijas jūras migrējošo putnu ceļš. Lai arī aktīvāka putnu migrācija šeit vērojama pavasaros, arī rudeņos šeit var novērot retas putnu sugas, kas Latvijā neligzdo, bet novērojamas tikai kā caurceļotājas. Rudenī šeit var novērot bridējputnus, arī ūdensputnu migrācija gar ragu var būt intensīva.

Savukārt 9. oktobrī plkst. 10.00 ikviens interesents Šlīteres Zilo kalnu apkārtnē kopā ar mikoloģi Initu Dānieli aicināts doties īsti rudenīgā sēņu ekspedīcijā – izzināt nacionālā parka sēņu dažādību un iegūt jaunas zināšanas gan par jau zināmām, gan mazpazīstamām sēnēm, kas parasti sēņotāju uzmanību nepiesaista, un to daudzveidīgo izmantošanu. Pārgājiena garums: 5 km. Ilgums: 3 h.

Visi pārgājieni ir bez maksas, taču dalība tajos notiek, ievērojot valstī noteiktās aktuālās publisko pasākumu epidemioloģiskās prasības. Dalībnieku skaits pārgājienos ir ierobežots, un dalība tajos šogad notiek tikai iepriekš savlaicīgi piesakoties. Pieteikšanās pārgājieniem: 28611079, [email protected].

Sīkāka informācija par katru pārgājienu atrodama www.daba.gov.lv pasākumu sadaļā un Slīteres Nacionālā parka Facebook profilā.

SNP dabas daudzveidības ziņā ir viena no bagātākajām teritorijām Baltijas jūras piekrastē un Ziemeļeiropā. Parkā atrodami visi Latvijas dabai raksturīgie meža tipi, puse no Latvijā augošajām augu un 60% Latvijas sūnu sugu. SNP ir iekļauts Natura 2000 teritoriju tīklā. Tas ir īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīkls, kas vieno aizsargājamas dabas teritorijas visās Eiropas Savienības valstīs. Izveidots retu augu un dzīvnieku sugu aizsardzībai un saglabāšanai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.98100519sec.