Kā iepirksimies stingrās mājsēdes laikā

Apstiprinot grozījumus Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", valdība š.g. 20. oktobra ārkārtas sēdē lēma par stingrākiem drošības nosacījumiem tirdzniecības vietās ar mērķi būtiski mazināt cilvēku pulcēšanos un kontaktēšanos sabiedriskās vietās.

Lai mazinātu Covid-19 inficēšanās risku, aicinām iedzīvotājus pēc iespējas vairāk izmantot distances tirdzniecības sniegtās iespējas un attiecīgi retāk apmeklēt tirdzniecības vietas, vienmēr lietot sejas maskas, ievērot 2 metru distanci no citiem pircējiem un regulāri lietot roku dezinfekcijas līdzekļus.

Laika periodā no š.g. 21. oktobra līdz 14. novembrim tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniegs tikai:

•    pārtikas preču veikali, kur 70 % no sortimenta ir pārtikas preces;

•    higiēnas preču veikali, kur 70 % ir higiēnas preces;

•    aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);

•    optikas preču veikali;

•    degvielas uzpildes stacijas;

•    dzīvnieku barības veikali;

•    preses tirdzniecības vietas;

•    grāmatnīcas;

•    telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas;

•    ziedu tirdzniecības vietas;

•    kā arī reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību, un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

Tirdzniecības vietas klātienē darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 19.00. Degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku, kā arī autoostu un dzelzceļa biļešu tirdzniecības vietu darba laiks netiek ierobežots.

Tirdzniecības vietu veidu un kvadrātmetru ierobežojumi neattiecas uz pastāvīgajām tirdzniecības vietām ieslodzījuma vietās (cietuma veikaliem), savukārt tirdzniecības vietu veidu un darba laika ierobežojumi neattiecas uz valsts akciju sabiedrības "Starptautiskā lidosta "Rīga"" termināli un ar to saistītajiem pakalpojumiem.

Savukārt ielu tirdzniecības vietās un tirgos atļauts tirgot pārtiku un pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un savvaļas ziedus; mežu reproduktīvo materiālu; pašu iegūtus svaigus zvejas produktus un medījamos dzīvniekus vai to gaļu nelielos apjomos saskaņā ar normatīvo aktu prasībām par primāro produktu apriti nelielos apjomos, kā arī lauksaimniecības un mājas (istabas) dzīvniekus (atbilstoši 2010.gada 12.maija Ministru kabineta noteikumos Nr.440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību" 7.1., 7.2., 7.3., 7.4. un 7.5.punktos minētās preces). Vienlaikus nav atļauta ielu tirdzniecības organizēšana (t.sk. gadatirgi).

Tirdzniecības vietās vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 25 m2 no publiski pieejamās telpu platības. Tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 m2, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Tirdzniecībai noteiktie ierobežojumi nav attiecināmi uz preču tirdzniecību, izmantojot distances saziņas līdzekļus. Iegādāto preču izsniegšana tiek nodrošināta tikai ārpus tirdzniecības vietas telpām (apmeklētāji nedrīkst uzturēties tirdzniecības vietas telpās) vai ar preču piegādi. Tāpat arī nav ierobežota preču saņemšana pakomātos.  Apmeklētāji attālināti iegādāto preču saņemšanai nāk tikai pa vienam, izņemot personas, kurām nepieciešama asistenta palīdzība, personas, kurām objektīvas grūtības aprūpēt sevi vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ, un nepilngadīgus bērnus, ar kuriem var būt kopā viena pilngadīga persona. Klātienes tirdzniecības vietas darbiniekam aizliegts klienta vietā veikt preču pasūtīšanu, izmantojot distances saziņas līdzekļus. Vienlaikus tirdzniecības vietās darbinieki drīkstēs turpināt apstrādāt pasūtījumus, kas veikti, izmantojot distances saziņas līdzekļus

Tirdzniecības vietās darbinieki drīkstēs turpināt apstrādāt pasūtījumus, kas veikti, izmantojot distances saziņas līdzekļus. Piegāde un norēķini būs jāveic attālināti, tajā pašā laikā netiks ierobežota preču izsniegšana un norēķini ārpus tirdzniecības vietas telpām. Tāpat arī nav ierobežota preču saņemšana pakomātos.

Ievērībai tirdzniecības vietu darbiniekiem!

No 2021. gada 20. oktobra līdz 2021. gada 15. novembrim noteiktās mājsēdes laikā no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00  aizliegums pārvietoties  nav attiecināms uz personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās, vai veic darba vai dienesta pienākumus, t.i. uz tirdzniecības vietu darbiniekiem, kas dodas uz un no darba vietas, ja persona uzrāda aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu.

Visiem tirdzniecības vietu darbiniekiem bez sadarbspējīgiem Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas setifikātiem līdz š.g. 15. novembrim jāveic testēšana ar ātrajiem Covid-19 antigēna testiem ik pa 72 stundām.  Nacionālā veselības dienesta tīmekļa vietnē publicēts vietu saraksts, kur iespējams veikt ātros Covid-19 antigēna testus: https://www.vmnvd.gov.lv/lv/atrie-covid-19-antigena-testi-un-digitalais-covid-19-sertifikats. Ja 10 km attālumā no attiecīgās tirdzniecības vietas nav šādas testēšanas vietas, tad darba devējs organizē testēšanu ar ātro Covid-19 antigēna testu darba vietā.

Papildus noteikts, ka visiem darbiniekiem, kas strādā klātienē (tai skaitā pilnībā vakcinētām un pārslimojušām personām), katru dienu, ierodoties darbā, jāapliecina, ka tām nav infekcijas slimības pazīmju un tās nav bijušas kontaktā ar inficētām personām. Lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus organizācijā, darba devējs var organizēt  visu klātienē strādājošo darbinieku Covid-19 testēšanu. Šādā gadījumā Covid-19 testēšanas izmaksas un pilnībā vakcinētiem un pārslimojušiem darbiniekiem sedz no darba devēja līdzekļiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45365787sec.