LNSO un Egils Siliņš aicina uz koncertiem Cēsīs un Rēzeknē

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) kopā ar pasaulslaveno basbaritonu Egilu Siliņu aicina uz koncertu 10. decembrī plkst. 19.00 koncertzālē ’’Cēsis’’ un 11. decembrī plkst. 18.00 Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē. Uz skatuves kāps arī soprāns Liene Kinča, tenors Mihails Čuļpajevs, bass Edgars Ošleja un Valsts akadēmiskais koris “Latvija”. Koncertā dzirdēsim Latvijā reti skanošo Sergeja Rahmaņinova operu “Aļeko”, kā arī Franča Šūberta un Gustava Mālera dziesmas. Pie diriģenta pults stāsies Andris Poga. Koncerts notiek zīmīga notikuma – Egila Siliņa apaļās jubilejas priekšvakarā.

“Jau vairāku gadu garumā, regulāri sadarbojoties ar Egilu Siliņu dažādu stilu un komponistu mūzikā, vienmēr esmu ļoti augstu vērtējis viņa profesionalitāti un pieredzi, kas gūta, uzstājoties pasaules vadošajos opernamos. Vai tas būtu Vāgners, Šostakovičs vai Verdi – izteiksme, stabilitāte un vokālās krāsas pārliecina. Atskaņot Rahmaņinova viencēlienu “Aļeko” ar Egilu Siliņu titullomā ir sena radoša iecere, kurai nu lemts piepildīties, turklāt divu brīnišķīgu koncertzāļu akustikā. Gaidu ar nepacietību,’’ notikumu komentē diriģents Andris Poga.

Latvijas dziedātāju zvaigznāja lepnums Egils Siliņš pasaules slavu ieguva 1996. gadā, Vīnes Tautas operā izpildot Mefistofeļa lomu Šarla Guno operā "Fausts". Pēcāk 2003. gadā ar titullomu operā "Klīstošais holandietis" un Votāna lomu operās "Reinas zelts", "Valkīra" un "Zīgfrīds" sevi apliecinājis kā izcils Riharda Vāgnera opermūzikas interprets. Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts 1996, 2003 un 2014. Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks (2008).

Koncerti Cēsīs un Rēzeknē nav Egila Siliņa un LNSO pirmā sadarbībā. Šoreiz mūziķi tiekas romantisma un smalkas lirikas apdvestajās Franča Šūberta un Gustava Mālera dziesmās, kā arī atskaņojot pirmo no Sergeja Rahmaņinova operām – “Aļeko”, kuru komponists radījis kā diplomdarbu Maskavas konservatorijā. Opera uzreiz guva plašu atzinību no profesoriem un klausītājiem, nodrošinot labu tālāko ceļu jaunajam skaņradim, kas meklēja un atrada savu individuālo rokrakstu un muzikālo izteiksmi. Latvijā opera “Aļeko” pirmo reizi tika uzvesta 1932. gadā, pēdējais līdzšinējais iestudējums tapis 1971. gadā. Šoreiz operas atgriešanās Latvijā notiks koncertizpildījuma formātā.

”Rahmaņinova viencēliena opera ”Aļeko’’ ir pilna mīlestības, kaisles un greizsirdības, un tā noteikti būtu jādzird klātienē. To papildinās koncertos reti atskaņotas Šūberta un Mālera dziesmas ar orķestra pavadījumu,’’ komentē pats jubilārs Egils Siliņš.

Uz skatuves redzēsim arī soprānu Lieni Kinču, tenoru Mihailu Čuļpajevu, basu Edgaru Ošleju un Valsts akadēmisko kori “Latvija”.

Soprāns Liene Kinča ir viena no starptautiski pazīstamākajām latviešu operdziedātājām, kura arī šogad svin apaļu dzimšanas dienu. Liene Kinča Latvijas Nacionālajā operā debitēja 2005. gadā. Viņa divreiz – 2011. un 2013. gadā – ir saņēmusi “Latvijas Gāzes” gada balvu operai kā labākā operas soliste. Starptautiski pazīstama kā lieliska Riharda Vāgnera mūzikas interprete.

Tenora Mihaila Čuļpajeva meistarīgās vokālās prasmes paspilgtina aktiermeistarības talants. 2015. gadā dziedātājs nominēts Lielajai mūzikas balvai kā “Gada jaunais mākslinieks”, savukārt 2017. gadā ieguvis Latvijas Nacionālās operas fonda gada balvu kategorijā “Labākais operas solists”.

Edgars Ošleja uz Latvijas Nacionālās operas skatuves debitēja 2015. gadā. 2017. gadā viņš iekļuva Antoņinas Kampi starptautiskā vokālistu konkursa pusfinālā, bet Alīdas Vānes starptautiskajā vokālistu konkursā ierindojās starp finālistiem. Patlaban saistīts ar Prāgas operu, kur dzied Kolinu, Andželoti, Banko un Faraonu.

Koncertā piedalīsies arī Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”. Kopš 1997. gada kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Māris Sirmais. Kori savās koncertprogrammās regulāri vēlas redzēt pasaules izcilākie diriģenti un orķestri. Uzstājušies ne tikai Eiropā, bet arī Ķīnā, Kanādā, ASV, Singapūrā u.c. 2022. gadā Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” atzīmēs 80 gadu jubileju.

Andris Poga ir Stavangeras simfoniskā orķestra galvenais diriģents, LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents no 2013. līdz 2021. gadam. Patlaban Andris Poga ir LNSO mākslinieciskais padomnieks. Diriģents uzstājies ar vadošajiem Vācijas, Francijas, Itālijas, Japānas un citu valstu orķestriem. Pēc veiksmīgas debijas atkārtoti diriģējis NHK Tokijas SO, Ziemeļvācijas Radio (NDR) Elbas filharmonijas orķestri, Ķelnes Radio SO, “Minhenes filharmoniķus”, Berlīnes Vācu SO, “Drēzdenes filharmoniķus”, Leipcigas Gewandhaus, Cīrihes Tonhalle orķestri un “Honkongas filharmoniķus”. Poga uzstājies arī ar Vīnes SO, Romas Sv. Cecīlijas orķestri, Francijas Nacionālo orķestri, Sidnejas SO un daudziem citiem.

Biļetes uz koncertiem iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs:    

– koncerts 10. decembrī koncertzālē “Cēsis”: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/102937;

– koncerts 11. decembrī Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/103196 vai https://latgalesgors.lv/.

Koncertus var apmeklēt vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas; pasākuma norises vietā būs jāuzrāda digitālais Covid-19 sertifikāts un personu apliecinošs dokuments.

Aktuālajiem LNSO notikumiem aicinām sekot LNSO mājaslapā – https://www.lnso.lv/ – kā arī orķestra Facebook lapā – https://www.facebook.com/LNSO.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58203006sec.