Tiešraidē vērojams zaļo vārnu apdzīvots būris Pierīgā

Latvijas Ornitoloģijas biedrība sadarbībā ar uzņēmumu “Rīgas Meži” aicina vērot tiešraidē zaļo vārnu dzīvi vienā no to ligzdošanas būriem Garkalnes apkaimē. Zaļā vārna ir viens no retākajiem Latvijas ligzdojošajiem putniem, kas mūsdienās sastopams tikai Pierīgas mežos. Tiešraide ir skatāma Latvijas Ornitoloģijas biedrības Youtube kanālā.

“Līdzšinējā tiešraides sistēma, kas sešus gadus bija izvietota un ik vasaru darbojās Ādažu poligonā, ar visu būri tika noņemta, lai veiktu apkopi un novecojušo daļu nomaiņu, savukārt atjaunotā sistēma aprīļa beigās tika uzstādīta tās jaunajā atrašanās vietā Garkalnes apkārtnē, “Rīgas Mežu” teritorijā. Vietas izvēle nav nejauša, jo piemērots būris tur atradās jau kopš 2015. gada. Turklāt pēdējo četru gadu vasarās tajā sekmīgi bija ligzdojušas zaļās vārnas,” stāsta “Rīgas Mežu” dabas un vides aizsardzības speciālists ornitologs Edmunds Račinskis.

Video tiešraides sistēmu vienā no zaļo vārnu ligzdošanas būriem Garkalnes apkārtnē, Gaujas mežniecības teritorijā uzstādīja “Rīgas Meži” sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību un tehnoloģiju uzņēmumu “Rewind”.

Zaļā vārna Coracias garrulus vēl pagājušā gadsimta vidū Latvijā bija parasta suga, bet šobrīd tā pie mums sastopama tikai Pierīgas mežos – aizsargājamo ainavu apvidū “Ādaži” un dabas liegumā “Garkalnes meži” ligzdo tikai ap desmit pāri zaļo vārnu.

Pierīgā 2021. gadā pavisam atrastas 10 apdzīvotas zaļo vārnu ligzdas. Lai arī tas bija zemākais zināmo ligzdojošo pāru skaits pēdējo desmit gadu laikā, tomēr deviņas no šīm ligzdām bija sekmīgas – tajās izauga un tika apgredzenoti kopā 30 zaļo vārnu mazuļi. Tas liecina, ka karstā un sausā vasara atlikušajām zaļajām vārnām bijusi salīdzinoši labvēlīga.

Mūsdienās Latvija atrodas uz zaļo vārnu izplatības ziemeļu robežas, kurp maija sākumā tās atgriežas no ziemošanas vietām Āfrikas dienvidos. Šiem putniem nepieciešama vide ar klajumiem lielu kukaiņu medīšanai un meža puduriem, kur atrast dobumainus kokus vai piemērotus būrus ligzdošanai. Olu dēšana parasti notiek maija beigās, gadā pārim ir viens perējums. Pirmie mazuļi sāk šķilties jūnija otrajā pusē, bet aptuveni jūlija vidū tie atstāj ligzdu.

Tiešraidei no zaļās vārnas būra iespējams sekot Latvijas Ornitoloģijas biedrības Youtube kanālā: https://www.youtube.com/channel/UC5XBYy9F_MNrfzF8KOFOWbA, savukārt zaļo vārnu ģimenes dzīves norisēm hronoloģiskā secībā var sekot un tās apspriest arī dabas novērojumu portāla Dabasdati.lv sadaļā “Forums”.
Iepriekš sešus gadus (2016.-2021.) tiešraides sistēma ik vasaru nodrošināja interneta pārraides no zaļo vārnu būra NBS Ādažu poligonā, kur tā savulaik tika uzstādīta ar Eiropas komisijas LIFE Daba programmas finansētā projekta “Putni Ādažos” (2013.-2018.) atbalstu.

Par Latvijas Ornitoloģijas biedrību
Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) ir lielākā dabas organizācija Latvijā, kura pateicoties vairāk kā 800 biedriem, veic savvaļas putnu izpēti un tiecas saglabāt to dzīvotnes Latvijā, rūpējoties par dabas daudzveidību cilvēku un putnu labklājības vārdā. Par putnu daudzveidību iestājas kopš 1985. gada. Izdod vienīgo žurnālu par putniem latviešu valodā “Putni dabā”. Ir starptautiskās putnu aizsardzības organizācijas “BirdLife International” pārstāvis Latvijā. Plašāk: www.lob.lv un Facebook.com/LOB.LV.

Par “Rīgas Mežiem”
“Rīgas Meži” ir 2008. gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas pārvalda 62 000 ha mežu, 399 ha galvaspilsētas parku un kultūras un atpūtas parku “Mežaparks”. “Rīgas Meži” rūpējas par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai. Uzņēmums ievēro labas korporatīvās pārvaldības un ilgtspējas principus. “Rīgas Mežiem” ir FSC (Forest Stewardship Council) un PEFC (Programme of the Endorsement of Forest Certification) sertifikāti, kas apliecina atbildīgu mežu apsaimniekošanu, kā arī to, ka mežu produkcija sabiedrībai sniedz sociālos, vides un ekonomiskos ieguvumus.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.432796sec.