Ar diskusiju «Zaļa Latvija – realitāte vai ilūzija?» tiek ieskandināta Pasaules talka

Ar diskusiju «Zaļa Latvija – realitāte vai ilūzija?» Pasaules talkas jeb «World Cleanup Day» ietvaros uzsākām sarunu par to, kas ir zaļa valsts. Diskusijas laikā dalībnieki runāja par to, vai tiešām Latvija ir zaļa un ko varam darīt, lai uzlabotu situāciju gan katrs individuāli, gan mūsu uzņēmēji un valsts kopumā. Šogad Pasaules talka Latvijā notiks 17. septembrī, jau piekto gadu pēc kārtas, un šīs talkas ietvaros 12. septembrī tiks atklāts trešais «Laimes koku parks» – Smiltenes novada Trapenē.

Ieskandinot Pasaules talku, kuras ietvaros arī šogad Latvijas iedzīvotāji ir aicināti piedalīties akcijā «Laimes koki», norisinājās diskusija «Zaļa Latvija – realitāte vai ilūzija». Savā redzējumā par to, cik zaļa ir mūsu sabiedrība un kā to veicināt, dalījās Ārvalstu investoru padomes Latvijā Zaļās ekonomikas darba grupas vadītāja Dace Cīrule, «Neste Latvija» valdes priekšsēdētājs Armands Beiziķis, «Latvijas valsts meži» vides izglītības vadītāja Līga Abizāre, Pasaules talkas Trapenes pagasta koordinatore Laura Vāciete un Ieva Anita Rieksta, «Mežpils alus» zīmola vadītāja, diskusiju vadīja «Lielās Talkas» vadītāja Vita Jaunzeme.  

Diskusijas laikā «Neste Latvija» valdes priekšsēdētājs Armands Beiziķis stāstīja par to, kādus principus uzņēmums piekopj, lai atstātu ievērojami mazāku ietekmi uz gaisa kvalitāti – piedāvā atjaunojamo dīzeļdegvielu automašīnām, kas radīta no pārstrādātiem atkritumiem, tāpat arī aviācijas nozarē tiek ar vien vairāk izmantoti atjaunojamie produkti. Ārvalstu investoru padomes Latvijā Zaļās ekonomikas darba grupas vadītāja Dace Cīrule paskaidroja, ka Latvija joprojām ņem piemēru no citām valstīm, domājot par vides jautājumiem. Viņa arī uzsvēra, ka valstī joprojām būtu nepieciešami mazāki ierobežojumi uzņēmējiem, kas ļautu realizēt dažādas iniciatīvas, padarot to darbību videi draudzīgāku. Savukārt Pasaules talkas Trapenes pagasta koordinatore Laura Vāciete uzsvēra, ka «Laimes koku» parka izveide Trapenē ir viens no veidiem, kas stiprina vietējo iedzīvotāju identitāti un piederību Trapenei un Latvijai, kas veidojas visa mūža garumā.  

«Latvijas valsts meži» vides izglītības vadītāja Līga Abizāre uzsver: “Diemžēl jāsaka, ka pandēmijas laikā atkritumu daudzums, kas nonāk mežos ir divkāršojies. Mūsu mežos ir vietas, kur tiek atstāts teju viss – krēsli, televizori un pat grāmatas. Un šajā ziņā, protams, ir jāsāk ar cilvēku izglītošanu un izpratni par to, kāpēc ir svarīgi atkritumus nogādāt poligonos. Tomēr mēs pavisam noteikti varam likt cerības uz jauno paaudzi, kurā varam iemācīt šīs vērtības par dabas aizsardzību. Jaunā kompetenču izglītība arī ir viens no veidiem, kā virzīt bērnos šo atbildības sajūtu, lai dzīvotu tīrā, zaļā Latvijā. Galvenais ir rādīt pareizu piemēru mums pašiem, pieaugušajiem.”

“Mēs kā uzņēmums jau vairākus gadus strādājam pie tā, lai veicinātu produktu ražošanu videi draudzīgāku un joprojām meklējam risinājumus kā šo attīstību turpināt. Šobrīd mazāk izmantojam notekūdeņus, ražošanas procesā samazinām CO2 izmešus, kas nonāk gaisā, kā arī izmantojam zaļākas etiķetes. Taču, lai būtu tiešām zaļš un videi draudzīgs uzņēmums, mēs strādājam pie tā, lai tādi būtu arī mūsu darbinieki un veidojam ilgtspējīgas sadarbības, jo tā varam kopā doties vienotā solī pretī mērķim – zaļāka Latvija,” stāsta Ieva Anita Rieksta, «Mežpils alus» zīmola vadītāja.

Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme aicina: “Mums katram ir individuāli ir jāsaredz un jāsaprot, kādas ir mūsu vērtības un ko vēl varam darīt, lai sasniegtu uzstādītos mērķus. Bieži vien cilvēki vēlas gaidīt labāku nākotni, pirms rīkojamies, taču vēlētos aicināt ikvienu – darām Latviju zaļu jau šodien, neatliekam to uz rītdienu! Tikai ciešā sadarbībā varam sniegt ieguldījumu zaļākas vides veidošanā, tāpēc ceru, ka arī šīs Pasaules talkā, gan katrs individuāli, gan uzņēmumi, iesēs vai iestādīs savu Laimes koku, lai padarītu mūsu Latviju veselāku, zaļāku un skaistāku.”

«Laimes koku» stādīšana kā Latvijas līdzdalības forma Pasaules talkā izvēlēta tādēļ, ka kokiem ir būtiska loma planētas klimata līdzsvara uzturēšanā un cilvēkam veselīgu dzīves apstākļu nodrošināšanā un Latvija ar savām dižkoku tradīcijām rāda piemēru, ka koku var ne tikai iestādīt, bet rūpes par to var kļūt par ilgtspējības un labas dzīves simbolu gan katram individuālai, gan dzimtai un visai sabiedrībai kopumā.

Pieteikt savu koku stādīšanu iespējams «Laimes koku» kartē: https://talkas.lv/laimes-koki/

Svinam un darām Latviju zaļu!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59115982sec.