Lielajai Talkai jau pieteikts ap 1000 talkas vietu

Sagaidot Lielo Talku, kas norisināsies 2023. gada 22.aprīlī, 19. aprīlī Dzegužkalnā tika organizēta tradicionālā ietalkošana – gan ar uzmundrinošām runām, gan labiem darbiem. Pasākuma laikā Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme informēja par Lielās Talkas norisi šogad, savukārt pasākuma dalībnieki uzsvēra talkas nozīmīgumu mūsdienās, kā arī tās pienesumu sabiedrības izglītošanā. Ietalkošanas pasākuma noslēgumā tika uzsākts darbs, kas tiks pabeigts talkas dienā – Dzegužkalna estrādes soliņu krāsošana, lai sagatavotos gaidāmajiem Dziesmu svētkiem un citām vasaras norisēm.

Ietalkošanas pasākumā SIA “Rīgas meži” apsaimniekotajā Dzegužkalnā piedalījās Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece dabas aizsardzības un pašvaldību jautājumos Inga Priede, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, SIA “Rīgas meži” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra un AS “Latvijas valsts meži” vides izglītības vadītāja Līga Abizāre. Savukārt par darbīgo noskaņojumu rūpējās kolektīvs “Kokle”.

Šogad talka norisināsies jau 16 reizi. Šodienas pasākuma ietvaros Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme atgādināja, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts sakopt un labiekārtot vietas ne vien talkas dienā, bet katru dienu, rūpējoties par to vidi, kurā mēs paši dzīvojam. Tāpat talkas vadītāja atzīmēja, ka jau tagad pieteiktas 924 publiskās talkas vietas visā Latvijā. To skaits noteikti pieaugs līdz talkas dienai.

Inga Priede, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece dabas aizsardzības un pašvaldību jautājumos: “Katru pavasari gaidām cerot, ka viss būs tīrāks, labāks un skaistāks, taču, lai arī atkritumu daudzums ir samazinājies, diemžēl ne visur ir tīrs un, braucot gar mūsu mežiem, redzam, ka joprojām daudz atkritumu tiek izmests mūsu skaistajā Latvijā. Viens cerību stars ir pavīdējis, ieviešot depozītu sistēmu, kā rezultātā pudeļu skaits mežā ir samazinājies, bet vietā rodas citi – nepārstrādājami, grūti sadalāmi atkritumi, kas mūsu tehnoloģiju laikmetā kļūst ar vien dažādāki. Tad talkā nāk mūsdienu tehnoloģijas un SOS pogas, ar kuru palīdzību varam operatīvi ziņot un pasargāt dabu no kaitnieciskām darbībām. Tāpat man ir prieks par visiem vides projektiem, fondiem, biedrībām, kas strādā, apsaimniekojot gan dabas teritorijas, gan veidojot bioloģiskās pļavas, savācot nevienmērīgi nomestos atkritumus, jo tikai kopā darot, varam sasniegt mērķi par tīrāku Latviju. Visi kopā to varam paveikt!”

Mārtiņš Staķis, Rīgas domes priekšsēdētājs: “Aicinu visus rīdziniekus šo sestdien piedalīties Lielajā Talkā, kā tas ir darīts visus šos gadus. Kopā pieteiktas 120 talkošanas vietas. Aktīvākās – Ziepniekkalns, Zolitūde, Maskavas forštate, Jugla un Čiekurkalns. Vietu pieteikšana ir noslēgusies, tāpēc tie, kas vēlas talkot, meklējiet informāciju www.talkas.lv un dodieties uz kādu no šīm 120 vietām. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Pirmkārt, šajās vietās būs par talku atbildīgie, kuri izdalīs bezmaksas atkritumu maisus. Otrkārt, atkritumi tiks izvesti tieši no šīm 120 vietām. Zinu, ka cilvēki, vai labu vai ļaunu nodomu vadīti, mēdz šo talkas dienu pārvērst par privātu talku un tad to savu maisu noliek kaut kur uz ielas. Tas tā gluži nestrādā. Šī nav diena, kurā atkritumi tiek vākti pa visu pilsētu, tos savāc tieši no pieteiktajām talkošanas vietām. Tāpēc lūgums nevest arī savus visu gadu šķūnītī krātos atkritumus uz talkošanas vietām. Tā sanāk – jo vairāk tīrām, jo vairāk piegružo, bet mēs turpināsim piedalīties talkās, turpināsim tīrīt, jo tas vienkārši padara pilsētu skaistāku.”

Savukārt SIA “Rīgas meži” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra, kuras vadītā uzņēmuma aprūpētajā Dzegužkalnā  šodien notika ietalkošanas pasākums, uzsvēra:  “Par mūsu vairākus simtus hektāru plašo teritoriju apsaimniekošanu ikdienās rūpējas aptuveni 150 mūsu uzņēmuma daļas “Dārzi un parki” darbinieki. Arī Dzegužkalns, tā apkārtne un estrādes soliņi ir sakopti, bet mēs vēlamies radīt paliekošāku vērtību! Tādēļ kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) aicinām ikvienu, īpaši Pārdaugavas iedzīvotājus, sestdien, plkst. 9.00 – 12.00 uz Lielo Dzegužkalna estrādes soliņu pindzelēšanas talku!”.

Lai nokrāsotu vairāk nekā vienu km jeb aptuveni 550 m2 soliņu koka detaļu, “Rīgas meži” jau iepriekš ir sagatavojuši apstrādājamās virsmas, talkas laikā nodrošinās darbam nepieciešamo ekipējumu, NBS parūpēsies par ēdienu no lauku virtuves, kā arī būs dejotāju priekšnesumi.   

A.Skudra pastāstīja, ka Dzegužkalns ir īpašs, jo tas ir augstākais dabiskais Rīgas paugurs – 28 metri virs jūras līmeņa un no tā paveras brīnišķīgs skats uz galvaspilsētu. Jau 18.gadsimtā Dzegužkalns minēts kā rīdzinieku iemīļota līgošanas vieta. Laika gaitā šī vieta iekopta. Proti, pirms 130 gadiem, 1893.gadā, Rīgas galvenais dārzu arhitekts un veidotājs Georgs Kufalts izstrādāja parka ierīkošanas projektu, kā galvenās idejas īstenoja 1911.gadā. Kopš tā laika parka turpinājusies parka attīstīšana – pakāpeniski iedēstītas vairāk nekā pussimts vietējo un citu zemju kokaugu sugas, pagājušā gadsimta 30jos gados Dzegužkalnā izveidota amfiteātra formas estrāde, ar aptuveni 2000 sēdvietām. Arī mūsdienās Dzegužkalna estrāde un tās apkārtne tiek kopta, te notiek dažādi pasākumi, kultūras aktivitātes.  

Līga Abizāre, AS “Latvijas valsts meži” vides izglītības vadītāja, attiecīgi norādīja: “Ja runājam par ceturto daļu valsts, ko klāj mežu teritorijas, situācija saasinājās tieši pandēmijas laikā. Izskatās, ka tieši šajā laikā visi izlēma beidzot iztīrīt savus šķūnīšus un izvest visu nevajadzīgo mežā, nevis uz izgāztuvi. Tāpat daudzi šo laiku izvēlējās remontiem, tāpēc mežos parādījās arvien vairāk būvgružu. Tagad, pamazām mēģinām to visu dabūt laukā no mežiem. Runājot par sestdienu, valsts mežos ir 20 vietas, uz kurām var doties talkot, bet tiem, kas vēlas satikt Cūkmenu, galveno cīnītāju par tīriem mežiem, jādodas talkot uz Bausku. Ja ir interese darboties arī pēc talkas, visu pavasari notiek meža dienas – talkas dažādās Latvijas vietās, savukārt maija beigās aicinām uz Tērveti, kur svinēsim labi paveikto darbu divu dienu garumā, jo kā jau šodien izskanēja – tā nav tikai strādāšana, tie arī kopīgi svētki!”

Šogad Lielā Talka norisināsies, kā jau ierasts, divos formātos – publiskās talkas un SOLO talkas. Tie, kuri vēlēsies talkot vienatnē, divatā vai ģimenes lokā, savus SOLO talkas maisus līdz pat sestdienai (ieskaitot) varēs saņemt lielākajos Rimi veikalos (https://www.rimi.lv/jaunumi/piedalies-lielaja-talka).

Plānojot SOLO talku, jāņem vērā, ka tā ir jāveic publiskā, nevis privātā teritorijā. Talkas dienā, pēc sakopšanas darbu veikšanas, SOLO talkas maiss ar savāktajiem atkritumiem jānogādā kādā no tuvākajām oficiāli reģistrētajām talkas atkritumu savākšanas vietām (vai apvienotajām atkritumu savākšanas un labiekārtošanas talkas vietām), kuras atzīmētas Lielās Talkas kartē! Atgādinām, ka maisi netiks savākti vietās, kur pieteikta SOLO talka vai tikai labiekārtošanas talka.

Iedzīvotājiem, kuri piedalās kādā no publiskajām talkām, tiks nodrošināti maisi atkritumu vākšanai, viņiem līdzi jāņem vien cimdi, obligāti ūdens un lielisks garastāvoklis.

Ja vēl neesat izlēmuši kur talkot, tad Lielās Talkas mājas lapā: www.talkas.lv, sadaļā “Kartes”: https://talkas.lv/apstiprinatas-talkas/, varat atrast sev tuvāko talkas vietu un pievienoties citiem talkotājiem.

Tiekamies Lielajā Talkā 22.aprīlī!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57323694sec.