Lūznavas muižā notiks "Dabas koncertzāle"

Naktī uz 29. maiju sikspārņu pētnieki vienā no "Dabas koncertzāles" norises vietām Rēzeknes novada Lūznavas muižā, konstatējuši šai vietai divas jaunas sikspārņu sugas – pigmejsikspārni un dīķu nakstssikspārni. "Dabas koncertzāles" komanda ir gandarīta par šo Latvijā reto un aizsargājamo sugu atradumu. Tādēļ 2016. gada 18. jūnija pasākuma programma ir papildināta ar sikspārņu ekskursijām, savukārt noslēdzošā jeb koncerta daļa, lai netraucētu Lūznavas muižas jutīgajiem "vasaras apakšīrniekiem", pārcelta uz netālo vecā stadiona laukumu parka malā.

Rēzeknes novada Lūznavas muižā konstatētas šai vietai divas jaunas sikspārņu sugas. Tādēļ 18. jūnija pasākuma programma ir papildināta ar sikspārņu ekskursijām, savukārt koncerta daļa pārcelta uz netālo vecā stadiona laukumu parka malā.

 Sikspārņus Lūznavas muižas jumtā atklāja "Dabas koncertzāles" šī gada galvenais zinātnieks – Viesturs Vintulis kopā ar kolēģi Normundu Kukāru, apsekojot gaidāmo pasākuma norises vietu. Aizvadītajā nedēļas nogalē pētnieki veica arī uzskaiti – no muižas jumta kores izlidoja 22 pigmejsikspārņi un 113 dīķu naktssikspārņi.

"Šāda veida sikspārņu sugu atradums ir ļoti iepriecinošs un arī pārsteidzošs, jo retu un jutīgu sugu sikspārņi ievākušies ēkā ļoti īsā laikā pēc jumta maiņas. Dīķu naktssikspārnim, kaut arī šī suga tās īpašā aizsardzības statusa dēļ (Biotopu direktīvas II pielikuma suga) ir speciāli pētīta, Latvijā atrastas vien mazāk par 20 kolonijām. Turklāt dīķu naktssikspārņu skaits Lūznavas muižā ir ievērojami liels – tas divreiz pārsniedz vidējo skaitu zināmajās Latvijas kolonijās. Pigmejsikspārnim zināmo koloniju skaits ir pat mazāks," saka Viesturs Vintulis.

Atklātās sugas ir ļoti jutīgas pret iespējamu traucējumu, tādēļ, lai respektētu vienu no lielākajām dīķu naktssikspārņu kolonijām Latvijā, "Dabas koncertzāles" komanda, konsultējoties ar šī gada zinātniekiem, nolēma nedaudz mainīt pasākuma programmu. Kā ierasts no plkst. 19:00 līdz 22:00 parka teritorijā darbosies izziņas un radošās darbnīcas. Taču pēc to slēgšanas laikā no plkst. 22:30 līdz ~23:10 būs iespēja piedalīties zinātnieku vadītās sikspārņu ekskursijās. Par to sākuma vietu un norisi informācija būs pieejama 18. jūnijā darbnīcās un vides reklāmā. Noslēdzošās jeb koncerta daļas skatuve būs pārcelta uz vecā stadiona laukumu blakus parkam un mūzikas, projekciju un gaismas performance sāsies aptuveni plkst. 23:30.

Neaizmirstiet lukturīšus — parkā ir tumšs, bet lūdzam speciāli nespīdināt tos uz sikspārņiem! Tāpat, atcerieties, ka pasākums notiek brīvā dabā – iesakām ņemt līdzi kukaiņu atbaidošus līdzekļus. Tāpat noderēs kāds paklājiņš sēdēšanai un kāds našķis vai uzkoda, jo ēdienu un dzērienu tirgošana nenotiek. Dabas koncertzāles rīkotāji aicina būt videi draudzīgi un izlietoto ēdiena vai dzēriena iepakojumu aiznest sev līdzi.

Šogad Dabas koncertzāles performances, kas veltītas garausainajam sikspārnim, notiks 18. jūnijā Lūznavā un 1. jūlijā Jelgavā, Zaļenieku muižas parkā. Dabas koncertzāles koncerti notiek kopš 2006. gada un tos ir iespējams rīkot bezmaksas pateicos sadarbībai ar Dabas aizsardzības pārvaldi, iesaistot darbā brīvprātīgos, piesaistot līdzfinansējumu no pašvaldībām un Latvijas vides aizsardzības fonda.

Plašāku informāciju par sikspārņiem un pasākuma norisi var atrast Dabas koncertzāles tīmekļa vietnē www.dabaskoncertzale.lv un Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļa vietnes sadaļā Dabas koncertzāle.  

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60513878sec.