«Dauderos» būs apskatāma Ineses Brants porcelāna darbu izstāde «Vecmāmiņas glamūrs»

No 14. jūlija līdz 15. augustam Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā Sarkandaugavā būs apskatāma mākslinieces Ineses Brants apgleznotā porcelāna darbu izstāde “Vecmāmiņas glamūrs”.

Izstāde “Vecmāmiņas glamūrs” ir stāsts par cilvēka atmiņas gaistošo dabu un lietu sentimentālo vērtību. Tās pamatā ir novērojums, ka vēsturiski priekšmeti mūsos uzjundī atmiņas un caur tiem saglabājas emocionālā saikne ar tuviem cilvēkiem un pagātnes notikumiem. Māksliniece iedvesmu radusi savas bērnības estētiskajā pieredze, kas gūta, atrodoties vecmāmiņas jaunības laiku priekšmetu vidē. Šo lietu stilu raksturo pilsoniskās modes apvienojums ar vienkāršās tautas ilgām pēc tīrā un skaistā. Tajā ietilpst gan Aspazijas dzeja un Emīla Dārziņa mūzika, gan galdauti rišeljē izšuvumā, ķēdes dūrienā šūti dvieļu galu izrotājumi un pieliekamā kambara rūķīšu stāsti.

Izstādi “Dauderos” veido mini instalāciju sērija un citi darbi. Mazās instalācijas rada pagātnes elpu, optisku ilūziju par priekšmetu materialitāti un realitātes iluzoro dabu. Tās ir komplektētas no dažādiem rūpnieciski ražotiem un mākslinieces pašas veidotiem porcelāna priekšmetiem, kuri apgleznoti trompe l`oeil tehnikas un iluzionisma stilā imitējot gan priekšmeta izcelsmi, gan materialitāti. Skatītāju emociju provocēšanai Inese Brants savās kompozīcijās ir iesaistījusi arī dažus vēsturiskus priekšmetus.

Pēc ceļojuma atmiņu pasaulē muzeja apmeklētāji tiks mudināti pārdomāt, cik lielā mērā ir vērts ļauties rotaļai ar pagātni? Cik daudz var uzticēties tās izjūtai un personīgām atmiņām? Kas un kā šīs sajūtas spēj radīt?

Uz izstādes laiku “Dauderu” muzeja telpu vēsturiskajos interjeros arī ārpus izstāžu zāles būs meklējami daži muzeja ekspozīcijas kontekstam vizuāli un saturiski atbilstoši, bet laikmetīgi apgleznotā porcelāna darbi. Tādējādi māksliniece piedāvā ne gan atraktīvu eksponāta meklēšanas piedzīvojumu, gan arī izaicina skatītāja spēju atšķirt moderno no vēsturiskā.

Inese Brants ir viena no Latvijas atzītākajām speciālistēm keramikas un porcelāna jomā, daudzu zinātnisku publikāciju autore. Māksliniece nodarbojas arī ar pedagoģiju – viņas vadībā regulāri notiek dažādas meistarklases un simpoziji. Izstādēs viņa piedalās kopš 1997. gada, regulāri rīko personālizstādes. Ar “Dauderiem” Inesi Brants saista ilgstoša sadarbība. Viņa ir pasniedzēja Bērnu un jauniešu centrā “Laimīte”, kas atrodas Sarkandaugavā kaimiņos “Dauderu” muzejam.

Izstādes pirmajā dienā – 14. jūlijā, no plkst. 15 līdz plkst. 17, “Dauderu” dārzā paredzēta tikšanās ar Inesi Brants. Dalība pasākumā iespējama pēc iepriekšēja pieraksta (zvanot 67392229, rakstot [email protected]), uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātu (neattiecas uz bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem), dalībnieku skaits ir ierobežots.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72514892sec.