Rīgas Zooloģiskais dārzs: Dzīvnieki – migranti ietekmē ekosistēmu

Ar Latvijas vides aizsardzības fonda (VARAM) atbalstu Rīgas Zooloģiskajā dārzā izveidoti pieci interaktīvi stendi, kas apmeklētājiem ļauj iepazīt bīstamas citzemju dzīvnieku sugas, kuras, nokļuvušas tālu no dabiskās dzīves vietas, nopietni ietekmē dabu daudzviet pasaulē. Trusis, tīģerpitons, zaļā iguāna, Ziemeļbrazīlijas kalitrikss, Amerikas ūdele – katrai sugai ir atšķirīgs stāsts par nokļūšanu tālu no savām “mājām” un ietekmi uz ekosistēmu, taču iepazīstot šos stāstus, var viegli gūt priekšstatu par problēmu, ko pasaules dabai rada INVAZĪVĀS SUGAS.

Kamēr plašsaziņas līdzekļi nenoguruši ziņo par satraucošām bēgļu, patvēruma  meklētāju un nelegālo imigrantu krīzēm, ne mazāk satraucoši notikumi vērojami pasaules dabā. Un ne jau tikai 21. gadsimtā, jau krietni agrāk. Līdz ar cilvēku arvien lielākajām pārvietošanās iespējām un saimniecisko darbību, tiem līdzi pārvietojas arī dzīvnieki un augi, lieliski iejūtoties pat tūkstošiem kilometru no dzimtās dzīves vietas un nopietni ietekmējot dabas norises jaunajā dzīves vidē, tāpēc liekot aktualizēt problēmu, ko rada INVAZĪVĀS augu un dzīvnieku sugas.

Savvaļā izkļuvušās mājas kazas iznīcinājušas daudzu unikālu sugu dabisko dzīvotni uz neskaitāmām salām. No terārijiem izlaistie vai izbēgušie Dienvidaustrumāzijas tīģerpitoni nu savairojušies un burtiski apsēduši ASV dievidaustrumu štatu mitraines, konkurējot ar aligatoriem. Savvaļā izlaisto trušu pēcteču miljoni ilgus gadus bijuši un ir Austrālijas lauksaimnieku nīstākā sērga. Uzskaitījumu varētu turpināt vēl un vēl, pieminot arī Ķīnas cimdiņkrabi, Amerikas signālvēzi un Amūras rotanu, kuri itin labi iejutušies Latvijas ūdenstilpēs, Latvijas dārzkopju biedu Spānijas kailgliemezi, Amerikas ūdeli, jenotsuni no Tālajiem Austrumiem un daudzas citas augu un dzīvnieku sugas, kas nopietni ietekmē Latvijas dabu un kuras dēvējam par INVAZĪVAJĀM SUGĀM.   

Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ļoti augstu vērtē Latvijas vides aizsardzības fonda (VARAM) atbalstu dažādu projektu realizācijai. Līdzās ikgadējam finansējumam, ar LVAF atbalstu tapuši daudzi lielākie RNZD objekti – Tīģeru mītne, Žirafu māja, “Lauku sēta”, plēsīgo putnu komplekss u.c. Ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu realizētais projekts “Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza vides izglītības veiktspējas palielināšana” ir kā atbalsts VARAM Dabas aizsardzības pārvaldes aktivitātēm, izzinot dažādu invazīvo sugu izplatību Latvijā un gatavojot to ierobežošanas pasākumu plānus. Jau 2019. gadā, ar Latvijas zivju fonda atbalstu  Rīgas zoodārza Akvārija ēkā tika izveidota Latvijas invazīvo zivju un bezmugurkaulnieku ekspozīcija ar bagātīgu informatīvo noformējumu, kurā var iepazīt Latvijas ūdeņu jaunpienācējus – Amūras rotanu, Apaļo jūrasgrunduli un Ķīnas cimdiņkrabi, kuri jau sen kļuvuši par mūsu nelūgtajiem kaimiņiem -  INVAZĪVAJĀM SUGĀM.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47638798sec.