Rimi Rīgas maratonam piešķirts epidemioloģiski droša pilotprojekta statuss

Rimi Rīgas maratonam šogad piemērots epidemioloģiski droša sporta pilotprojekta statuss, kura organizācija un drošības protokols saskaņoti ar Izglītības un zinātnes ministriju, Veselības ministriju (t.sk. SPKC) un Latvijas Vieglatlētikas savienību. Pilotprojekta drošības protokols pielāgots epidemioloģiskajai situācijai, paredzot trīs dažādu drošības līmeņu startus. Zaļais starts pulcēs un kopīgu startu nodrošinās vakcinētajiem un Covid pārslimojušajiem dalībniekiem ar derīgu ES digitālo sertifikātu. Dzeltenajā startā izkliedēti un ar individuālu starta laiku startēs dalībnieki ar sertifikātu par negatīvu Covid-19 testu. Savukārt Virtuālais starts paredzēts tiem dalībniekiem, kuri nevēlas startēt klātienē vai veikt testu.

“Lai Rīga atkal varētu piedzīvot nozīmīga tautas sporta pasākuma burvību klātienē, sadarbībā ar mūsu partneriem Veselības ministrijā, Izglītības un Zinātnes ministrijā un Latvijas Vieglatlētikas savienībā šogad Rimi Rīgas maratonu esam attīstījuši kā epidemioloģiski drošu sporta pilotprojektu. Pandēmijas laikā Rimi Rīgas maratona prioritāte ir drošība, tādēļ aicinām gan dalībniekus, gan līdzjutējus, rīdziniekus un pilsētas viesus būt saprotošiem attiecībā uz pielāgošanos pasākuma laikā. Neskatoties uz drošības prasību ierobežojumiem un būtiski limitētu dalībnieku skaitu, neskatoties uz tradicionālo izklaides elementu iztrūkumu, skriešanas svētki Rīgā būs tikpat īsti, iedvesmojoši un aizkustinoši, kā vienmēr,” uzsver Rimi Rīgas maratona direktors Aigars Nords, atgādinot, ka sestdien 28. augustā Bērnu dienas distancēs izskriesies paši mazākie, bet svētdien, 29. augustā, pie Brīvības pieminekļa visas dienas garumā trasē dosies maratona, Latvijas čempionāta maratonā, pusmaratona, 10 km un 5,5 km skrējēji.

Startā pirmoreiz tikai ar aprocēm

Lai iekļūtu starta zonā, dalībniekiem būs nepieciešama īpaša Rimi Rīgas maratona zaļā vai dzeltenā aproce, kas nodrošinās iespēju startēt t.s. Zaļajā vai Dzeltenajā startā.

Zaļās aproces būs paredzētas tikai dalībniekiem, kuri vakcinējušies vai izslimojuši Covid-19, un varēs startēt kopīgajā startā. 42 km distances zaļais (kopīgais) starts notiks svētdien, 29. augustā, plkst. 7.00, 21 km distances zaļais starts plkst. 9.00, bet 10 km un 5,5 km distanču zaļie starti plkst. 12.00. Zaļo aproču ieguvēji var ignorēt uz numura norādīto individuālo starta intervālu, lai startētu kopīgajā zaļajā startā.

Dzeltenās aproces paredzētas tikai dalībniekiem, kuri veikuši Covid-19 testu un startēs izkliedēti visas dienas garumā. Dzeltenā starta dalībniekiem ierašanās uz starta numura norādītajā laika intervālā būs obligāta un kritiski svarīga, lai nodrošinātu plūstošu un drošu pasākuma norisi. Starta zonā šiem dalībniekiem būs jāievēro 2 metru distance, jāstartē individuāli ar piecu līdz desmit sekunžu intervāliem, kurus regulēs pasākuma vadītāji. Distancēties dzeltenajos startos palīdzēs īpašas uzlīmes uz asfalta, paredzot vismaz 2 metru distancēšanos katram dzeltenā starta dalībniekam. Starta un finiša zonā dzeltenajiem dalībniekiem būs jālieto maskas, jāievēro distancēšanās, kā arī nav paredzēta uzkavēšanās.

Saskaņā ar organizatoru veikto dalībnieku aptauju, vairāk nekā 80% norādījuši, ka startēs Zaļajā startā un ir vakcinēti, tādēļ sagaidāms, ka dzelteno jeb nevakcinēto dalībnieku skaits būs salīdzinoši nebūtisks. Organizatori atgādina, ka pilotprojekta drošības protokols paredz, ka ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs pieaugs līdz 120 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem, Dzeltenais starts var pārtapt virtuālajā startā.

Dalībnieku aproču saņemšana

Aproces dalībnieki varēs saņemt, uzrādot reālo dalībnieka starta numuru, ID/pasi un sertifikātu par vakcināciju, pārslimošanu vai negatīvu Covid-19 testu. Aproču izdales Doma laukumā darbosies no 26. augusta (10.00-20.00) līdz pat maratona dienai no 6.00-15.00, tomēr organizatori aicina dalībniekus aproces izņemt pēc iespējas savlaicīgāk, lai izvairītos no drūzmēšanās.

Bērnu dienas mazajās distancēs aproces būs nepieciešamas bērnu pavadoņiem, savukārt Ģimeņu skrējienā jebkuram dalībniekam nepieciešama aproce – arī bērniem līdz 12 gadiem. Ģimeņu skrējiena dalībniekiem līdz 12 gadiem testi nav jātaisa, bet jāsaņem aproce, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un starta numuru. Katram dalībniekam jāizņem sava aproce, jo tā uz vietas tiks uzlikta uz dalībnieka rokas.

Testi sadarbībā ar Centrālo laboratoriju

Dalībniekiem, kas plāno startēt Dzeltenajā startā, organizatori sadarbībā ar Centrālo laboratoriju piedāvā veikt PCR siekalu testus (derīgi 48h) par pazeminātu cenu. Iepriekš pierakstoties, uzrādot maratona reģistrācijas apstiprinājumu un ID, cena testam būs 12 eiro. Dalībniekiem jāpatur prātā, ka tests veicams, sākot no 48h pirms izvēlētās distances starta laika. Rezultāti būs pieejami 24h laikā, kā arī pāris stundas pēc rezultātu saņemšanas būs iespējams izveidot sertifikātu, kas nepieciešams aproces iegūšanai.   

Čempionus noskaidros zaļo startu ietvaros

31. Rimi Rīgas maratona ietvaros norisināsies arī Latvijas čempionāts maratonā. Ņemot vērā, ka saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem, oficiālos rezultātus fiksē tikai saskaņā ar “gun time” jeb no starta šāviena brīža, visās Rimi Rīgas maratona distancēs – gan Latvijas čempionātā maratonā un 42,195 km, gan 21,0975 km, gan arī 10 km (9994 m) un 5.5 km (5470 m) distancēs, uzvarētāji tiks noteikti un apbalvoti tikai Zaļo startu ietvaros.

Dalībnieku ērtībai gan Zaļā, gan Dzeltenā starta ietvaros tiks fiksēti arī “čipa laiki” - laiki, kas uzņemti elektroniski no brīža, kad šķērsota starta un sasniegta finiša līnija. Čipa rezultāti tiks publicēti Rimi Rīgas maratona mājas lapā, Zaļo un Dzelteno startu rezultātus ranžējot tikai pēc “čipa laika”. “Gun time” tiks publiskoti tikai pirmo piecu vietu (“Zaļā starta”) ieguvējiem, kas saņems naudas balvas. Pārējiem Zaļo un Dzelteno startu dalībniekiem “gun time” atsevišķi izdalīts netiks, ievērojot sensitīvo datu aizsardzību.

Līdzjutējus un fanus aicina atturēties no starta un finiša zonas apmeklējuma

“Mēs visi mīlam savējos un priecājamies par kārtīgu “dod pieci” finišā, bet šoreiz, rūpējoties par drošību, mīļi palūgsim savējiem atturēties no starta un finiša zonas apmeklējuma. Lai izvairītos no iespējamās drūzmēšanās un distancēšanās noteikumu pārkāpumiem, iesakiet savējiem un vienojieties par pēc-finiša randiņa vietu ārpus 11. novembra krastmalas! Tāpat savējiem palūdziet nenākt vērot starta brīdi klātienē, bet drīzāk izraudzīties kādu vienmuļāku trases posmu, kur uzmundrinājums noderēs daudz vairāk, “ aicina Rimi Rīgas maratona direktors Aigars Nords.

Organizatori atgādina, ka starta un finiša zonas būs apzināti veidotas neērtas skatītājiem gan ar norobežojumiem, gan šogad bez tribīnēm, koncert-skatuvēm vai citiem izklaides elementiem, tātad, neko garām palaist nevarēs.

Satiksmes ierobežojumi Rimi Rīgas maratona laikā

Organizatori aicina rīdziniekus būt saprotošiem attiecībā uz satiksmes ierobežojumiem, detalizēti iepazīstoties ar tiem pasākuma vai Rīgas Domes mājas lapā.

Jārēķinās, ka 11. novembra krastmala (posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai) būs slēgta no piektdienas, 27. augusta plkst. 22.00 līdz pirmdienas, 30. augusta plkst. 6.00.  

Sestdien, 28. augustā Ģimeņu skrējiena trasē tiks aizturēta transportlīdzekļu satiksme laika posmā no 14.30 - 16.00. Svētdien, 29. augustā satiksmes ierobežojumi gaidāmi visa pasākuma norises laikā no plkst. 6.30 līdz 17.00, tomēr aicina pievērst uzmanību faktam, ka virkne ierobežojumu pilsētā tiks atcelti būtiski ātrāk – tiklīdz noslēdzošais skrējējs šķērsos konkrēto trases posmu un trase būs sakopta.

Iespējama ātrākā ierobežojumu atcelšana attiecas uz sekojošiem maratona trases posmiem - Brīvības iela posmā no Stabu ielas līdz Pērnavas ielai satiksme tiks atbrīvota līdz plkst. 9.00, bet uz Gustava Zemgala gatves pārvada, Gaisa tilta, Kokneses prospektā, Zirņu ielā, Skanstes ielā satiksme tiks atbrīvota līdz plkst. 12.00.

Organizatori lūdz pievērst uzmanību shematiskajam transporta plūsmas attēlojumam kartē. Slokas un Daugavgrīvas ielās, piemēram, ar zaļu norādīts atvērtās satiksmes virziens.

Lai arī Vanšu tilts slēgts satiksmei abos virzienos un sabiedriskais transports nekursē, Akmens tilts atvērts satiksmei virzienā uz centru, slēgts satiksmei virzienā uz Pārdaugavu, bet sabiedriskais transports uz Akmens tilta kursē abos virzienos. Gaisa tilts atvērts satiksmei visiem transportlīdzekļiem virzienā prom no centra, bet sabiedriskais transports kursē abos virzienos (satiksme uz tilta tiks atjaunota ap 12.00). Jāņem vērā arī, ka Gustava Zemgala gatves tilts atvērts satiksmei visiem transportlīdzekļiem virzienā uz Sarkandaugavu, bet slēgts satiksmei virzienā uz centru (satiksme uz tilta tiks atjaunota ap 12.00).

Lai ērti pārvietotos Rīgas centrā maratona laikā, aicinām izmantot WAZE lietotni, kurā uzrādīs visus plānotos satiksmes ierobežojumus 29. augustā. Neskaidrību gadījumos iedzīvotāji aicināti zvanīt Satiksmes vadības centram pa bezmaksas informatīvo telefona numuru 80003600, kā arī sekot līdzi sabiedriskā transporta satiksmes izmaiņām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47107697sec.