Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atklāj jaunu pastāvīgo āra ekspozīciju «Mītpoētiskie tēli»

No 2021. gada 27. novembra pie Muzeju krātuves (Pulka ielā 8, Rīgā) Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā jaunu pastāvīgo ārtelpas tēlniecības ekspozīciju “Mītpoētiskie tēli”.

Septiņu granīta skulptūru ekspozīcija iepazīstina ar 20. gadsimta 2. puses mākslas darbiem, kurus veidojuši tēlnieki Laimonis Blumbergs, Ojārs Feldbergs, Lilija Līce, Ojārs Siliņš, Juris Zihmanis un Zenta Zvāra. Izlasi vienojošais motīvs “Mītpoētiskie tēli” aicina ieskatīties, kā Latvijas folklorai, mitoloģijai, literatūrai un dabai nozīmīgi personāži un parādības atklājas tēlniecībā.

Visi darbi atspoguļo savam laikam raksturīgo akmens tēlniecības tradīciju: vispārinātas, skaidras formas, kas izceļ cietā un ārkārtīgi skaistā materiāla – granīta – īpašības. Katra skulptūra uzlūkojama kā atsevišķs dārgakmens, kas gan vēsta par laikmetu, kurā tas radīts, gan parāda autora rokrakstu un darbā risināto motīvu, gan aicina novērtēt granīta daudzveidīgo dabu un nokrāsas.

Ekspozīcijas mērķis ir mūsdienīgi interpretēt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kolekcijas darbus pilsētvidē, veicināt mākslas pieejamību un izpratni, daļēji kompensēt mākslas pieredzes nepietiekamību dažādās sabiedrības grupās, kā arī iezīmēt un veicināt Muzeju krātuves ēku un teritoriju kā atvērtu un sabiedrībai pieejamu kultūrvietu.

LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas ARSENĀLS vadītāja Elita Ansone saka: “Tēlniecības ekspozīcija pie jaunās Muzeju krātuves ir ilgtspējīgs un stratēģisks projekts. Ir izveidota uz estētiskiem principiem orientēta, kvalitatīva un izglītojoša vide. Šī nelielā ekspozīcija ietver mums visiem būtiskas vērtības – kolekcijā sakoncentrētas ne tikai mākslas materiālās izpausmes. Šī tēlu grupa atmodina skatītājā arī garīgas, dziļi bērnībā meklējamas stīgas. Septiņos skulpturālajos tēlos spēcīgi redzama nacionālā identitāte – tur ir folklora, mitoloģija, literatūra, no kā ņemtas idejas darbu radīšanai. Šāda vides kvalitāte ir izglītojoša, rosinoša, tā mudina ikvienu saprast un novērtēt kultūras vērtības. Var redzēt, ka cilvēki tiecas pie šādām vietām un grib pavadīt laiku mākslas tuvumā.”

Ekspozīcijas kuratore, LNMM Tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja Arta Vārpa papildina: “Nepārspīlējot var teikt, ka mītpoētiskie tēli ekspozīcijā atdzīvojas, jo tieši ārtelpa ir akmens tēlniecībai vispiemērotākā vide. Tā ir iespēja tuvplānā pieredzēt labākās Latvijas akmens tēlniecības klasikas īpašības: plastiskumu, emocionalitāti un mīlestību pret akmeni kā materiālu visā tā daudzveidībā. LNMM krājums glabā daudz vēl neaktualizētu 20. gadsimta 2. puses tēlniecības virzienu un autoru, tāpēc ir īpašs prieks par jauno āra ekspozīciju, kas ir nozīmīgs solis, lai kolekcijas vērtības padarītu pieejamas sabiedrībai.”

Ekspozīcijas vizuālās koncepcijas autors ir tēlnieks Gļebs Panteļejevs.

Ārtelpas tēlniecības ekspozīcija pie Muzeju krātuves Pulka ielā 8 apskatāma bez maksas visu gadu, katru dienu diennakts gaišajā laikā. Individuāliem apmeklējumiem tā ir pieejama arī pandēmijas ierobežojumu apstākļos. Izstādi nākotnē plānots iedzīvināt ar ekskursijām un izglītības programmām dažādām auditorijām.

2021. gadā Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) izsludināja programmu “KultūrElpa”, lai Covid-19 krīzes apstākļos stimulētu un atbalstītu kultūras radošo aktivitāti un nodrošinātu kultūras nozares dzīvotspēju arī šajos kultūrai un sabiedrībai tik nelabvēlīgajos laikos. Programmā tika ieguldīti Kultūras ministrijas budžeta līdzekļi neparedzētiem gadījumiem. Projekts īstenots ar VKKF mērķprogrammas “KultūrElpa” atbalstu.

Par sadarbību ekspozīcijas tapšanā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izsaka pateicību VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, kā arī SIA “Alfa Metāls” un Armandam Mārtinsonam personīgi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.76624393sec.