No Baroka līdz mūsdienām. «Sinfonietta Rīga» noslēgs 16. koncertsezonu

2022. gada 21. maijā plkst. 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā kamerorķestris Sinfonietta Rīga noslēgs savu 16. koncertsezonu. Kā šādās reizēs ierasts, orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē parūpējies par noskaņās daudzveidīgu muzikālo programmu. Šeit mūsdienu skaņuraksti veidos dialogu ar baroka un galantā laikmeta muzikālajiem šedevriem. Koncertā tiks atskaņotas gan Johana Sebastiāna Baha un Karla Fīlipa Emanuela Baha senatnīgās partitūras, gan itāļu avangarda un elektroniskās mūzikas pioniera Lučiano Berio opuss Requies un mūsdienu amerikānu komponista Džona Adamsa Vijolkoncerts. Šajā skaņdarbā klausītājiem būs iespēja atkal dzirdēt izcilā britu vijolnieka Aleksandra Sitkovecka temperamentīgo spēli.

Lučāno Berio par opusu Requies reiz teicis: “Kamerorķestris šeit ieskicē melodiju tādā pat veidā kā ēnas ataino objektu vai atbalss – skaņu.” Šis rekviēms komponista pirmās dzīvesbiedres un izcilā mecosoprāna Ketijas Berberiānas piemiņai neticami trāpīgi apraksta arī mūsu pēdējo laiku pārbaudījumus.

Īstena sezonas noslēguma svētku noskaņa dzirkstīs Bahu dinastijas meistardarbos – Johana Sebastiāna Baha Ceturtajā svītā orķestrim un viņa dēla, Karla Fīlipa Emanuela Baha Simfonijā, kur caurcaurēm ieskanēsies autora personīgā rokraksta, “sentimentālā stila” jutoņa.

Atkāpjoties no sev raksturīgā postminimālisma, Džons Adamss Koncertā vijolei un orķestrim slavina romantismu un melodijas triumfu. Adamsa loloto “hipermelodiju” izdziedās britu vijolnieks Aleksandrs Sitkoveckis. Viņu kritiķi nebeidz apjūsmot kā brīnumainas skaņas radītāju, kurš vienlīdz labi jūtas gan solista, gan kamermūziķa ampluā.

Mūziķu ģimenē dzimušais un augušais Aleksandrs Sitkovetskis jau agri apzinājies savu patieso mūža misiju – kalpošanu mākslām. Vien astoņu gadu vecumā, pēc debijas Monpeljē festivālā, ar neapšaubāmu talanta dzirksti apveltītais zēns tika uzaicināts uz skološanos prestižajā Jehudi Menuhina skolā Londonas pievārtē. Viņa pasniedzēju vidū minami Natālija Bojarska un Hū Kuns, bet kopā ar savu elku, leģendāro vjolnieku seru Jehudi Menuhinu Aleksandru saista kopīga muzicēšana, atskaņojot J.S. Baha Dubulkoncertu, B. Bartoka stīgu duetus, kā arī F. Mendlszona Vijolkoncertu kopā ar maestro vadīto orķestri.

Sitkoveckis ir uzstājies kopā ar Nīderlandes Filharmonisko un Londonas Karalisko filharmonisko orķestri, London Mozart Players, Berlīnes Konzerthaus simfonisko orķestri, Briseles filharmonisko orķestri, Eiropas Savienības kamerorķestri, Malmes simfonisko orķestri, Anhaltes filhamonijas orķestri, kamerorķestri Academy of St. Martin's in the Fields, Maskavas kamerorķestri, Miluzas simfonisko orķestri, Štutgartes kamerorķestri, Lietuvas kamerorķestri, Sanktpēterburgas filharmonijas simfonisko orķestri, Velsas Nacionālās operas orķestri un BBC koncertorķestri.

Viljonieks ir sadarbojies ar tādiem diriģentiem kā seru Marku Elderu, Jakovu Kreicbergu, Dmitriju Sitkovecki, Denisu Raselu Deivisu, Aleksandru Dmitrijevu, Džūliju Džonsu, Mišelu Tabašņiku, Džordžu Hansonu un Jozefu Svensenu.

Plašu atzinību mūziķis guvis kopā ar Berlīnes Konzerthaus simfonisko orķestri par Andžeja Panufnika vijolkoncerta ierakstu, kas veltīts izcilā poļu komponista un diriģenta 100. jubilejai. Šo skaņdarbu Sitkoveckis atskaņojis arī koncertzālēs: kopā ar Norvēģijas kamerorķestri, Poznaņas filharmonisko orķestri, arī Rīgā – Lielajā ģildē kopā ar Sinfonietta Rīga mūziķiem 2015. gada aprīlī.

Līdztekus Osnabrikas klasiskās mūzikas ierakstu izdevniecībai CPO, Sitkoveckis sadarbojies ar vairākām citām prestižām mūzikas ierakstu izdevniecībām: Angel/EMI, Decca, Orfeo, Onyx, BIS un Avanti Classics. Izcelšanās vērts ir Johana Sebastiāna Baha dubultkoncerta ieraksts kopā ar vācu vijolnieci Jūliju Fišeri.

Kopā ar pianisti Vu Cjaņu Sitkoveckis 2011. gadā izcīnija 1. vietu starptautiskajā izpildītājmākslinieku konkursā Trio di Trieste. Šim nozīmīgajam panākumam sekoja divdesmit koncertu turneja pa Itālijas pilsētām, kā arī iespēja kāpt uz Ņujorkas Kārnegija zāles skatuves. Sitkoveckis tika uzņemts prestižajā "Chamber Music Society Two" programmā Ņujorkas Linkolna centrā.

Nozīmīga radošās dzīves šķautne mūziķim allaž bijusi kamermuzicēšana. Viņš ir Sitkovetsky Trio dibinātājs un vadītājs. Kolektīvs guvis plašu atzinību, koncertējot Apvienotajā Karalistē un daudzviet Eiropā, tostarp Frankfurtes Alte Oper, Karaliskajā Concertgebouw zālē Amsterdamā un Vigmora zālē Londonā, kā arī ticis pagodināts ar Mēklenburgas-Priekšpomerānijas kamermūzikas balvu. Zviedru mūzikas ierakstu izdevniecībā BIS trio veicis vairākus publikas un kritikas augsti novērtētus skaņu ierakstus, spoži interpretējot Dvoržāka un Smetanas, Bēthovena, Mendelsozona, Ravēla un Sensānsa kamermūziku trio sastāvam. Savukārt Londonas Vigmora zāles skaņu ierakstu izdevniecībā tapis Brāmsa un Šūberta koncertieraksts.

Par Ravēla un Sensānsa ierakstiem Sitkovetsky Trio nule saņēmis BBC Music Magazine balvu kamermūzikā.

Kopš 2012. gada Aleksandrs Sitkoveckis sadarbojas ar Jūlijas Fišeres stīgu kvartetu, reizi gadā sniedzot koncertu kādā no prestižakajām Eiropas koncertzālēm. Tāpat vienu skatuvi Sitkoveckis dalījis ar tādiem ievērojamiem māksliniekiem kā vijolniekiem Janīnu Jansenu, Borisu Brovcinu un Juliānu Rahlinu, altistu Maksimu Risanovu, čellistiem Mišu Maiski un Natalī Kleinu, pianistiem Ēriku Lesāžu, Poļinu Leščenko un Džulianu Reičlinu. Tāpat Sitkoveckis regulāri sadarbojas ar Razumovsky Ensemble un latviešu pianistes Diānas Ketleres vadīto klavierkvartetu Ensemble RARO.

Biļetes uz koncertu nopērkamas visās “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7992239sec.