Ieskaties kaķu izstādes aizkulisēs

Jau 18. un 19. jūnijā Ķīpsalā notiks kaķu un suņu izstāde “Latvijas uzvarētājs 2022”, kur par dažādiem tituliem sacentīsies arī 300 augstdzimuši kaķi no Latvijas un ārzemēm. Lai noskaidrotu, kas notiek minku izstādes aizkulisēs, uz sarunu aicinājām Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidenti, kinoloģi, šķirnes dzīvnieku izstāžu tiesnesi Viju Klučnieci, meinkūnu audzētāju Ligiju Bitenieci un profesionālu grūmeri Ivo Obrumani.

Iespējams, nezinātājam kaķu vērtēšana izstādēs no malas izskatās nedaudz amizanti – šķiet, ka tie tiek staipīti, taustīti un apskatīti no visām pusēm. Izrādās, ka viss nav tā, kā tas izskatās! Pirmkārt, kaķi tiek vērtēti dažādās grupās: gan atkarībā no vecuma – kaķēnu, junioru, pieaugušo kaķu, arī kastrātu, gan pēc tituliem – čempionu, starptautisko čempionu utt. Tālāk jau seko tiesneša darbs, kurā minči tiek īpaši apskatīti un aprakstīti pēc noteiktas shēmas.

Sarežģītais kaķu vērtēšanas process

Lai kļūtu par kaķu ekspertu jeb tiesnesi, ir jāiziet cauri nopietnam un ilgstošam procesam, skaidro Vija Klučniece. Sākumā potenciālajam kandidātam izstādēs ir jānostrādā noteikts reižu skaits kā stjuartam, pēc tam jākārto eksāmens ekspertīzes teorijā, kurā jādemonstrē visas iegūtās zināšanas. Bet šī ir tikai puse no darāmā, lai kļūtu par ekspertu! Tālāk seko prakse kā eksperta asistentam izstādēs. Ir uzmanīgi jāvēro eksperta darbs, jāuzdod jautājumi un jādemonstrē savas zināšanas gan par kaķa ķermeni, vilnas kvalitāti un pat astes garumu attiecībā pret kaķa korpusu. Nobeigums noteikti ir patīkams, bet sarežģīts, jo eksāmens ir katrā no piecām kategorijām. Toties pēc tam ir iespēja tiesāt gan nacionālās, gan starptautiskās sacensības.

Vienam ilgi, otram ātri – kā kaķis tiek gatavots izstādei

“Lai kaķis godam būtu saposts skaistumkonkursam, iepriekš ir jāveic nopietni priekšdarbi,” atzīst grūmeris Ivo Obrumanis, kuram ir milzīga pieredze daudzu gadu garumā. Profesionālim viena kaķa sagatavošana aizņem aptuveni pusotru stundu, tāpēc viss jāieplāno laicīgi. Pirms izstādes kaķiem jāveic profesionāls grūmings, bet uz vietas pasākumā jāskatās, lai būtu tīras acis, ausis un deguntiņš, kā arī jāizceļ kaķa spēcīgākās pazīmes.

Pieredzējuši kaķi jūt, kad tuvojas izstāde. “Daudzi staigā pa mājokli ar paceltu galvu un ar lepnumu pauž, cik sakopti un skaisti viņi ir,” ar smaidu stāsta Ivo. Gadās arī minči, kuri nu nemaz nevēlas doties uz izstādi un paslēpjas. Tie gan pārsvarā ir jauni un nepieredzējuši kaķi, kuriem izstāžu karjera vēl tikai priekšā.

Gulēt var arī izstādē, ne tikai mājās

Ne viens vien izstāžu apmeklētājs ir ievērojis, ka ir kaķi, kas izstādē snauž. “Kaķis paliek kaķis – diennaktī tas guļ vismaz 18 stundas. Arī izstādē, tādā veidā izvairoties no stresa,” norāda Vija Klučniece. Bet ir arī ziņkārīgi un rotaļīgi mīluļi, kas labprāt komunicē ar apmeklētājiem un izstādes atmosfēru uztver ļoti mierīgi. Protams, gadās arī atsevišķi indivīdi, kuriem tomēr vajag kādu nomierinošu dabīgu augu līdzekli.

Iemūžināt kaķi

Neviena izstāde nav iedomājama bez piefiksētiem skaistiem mirkļiem. Lai taptu iespaidīgi foto, izstādes fotogrāfam ir cieši jāsadarbojas gan ar kaķu īpašnieku, gan ar tiesnešiem. It īpaši fotogrāfs tver brīdi, kad pūkainais mīlulis ir ieguvis medaļu un skaistais uzvaras mirklis ir jāiemūžina. Turklāt meinkūnu audzētāja Ligija Biteniece piebilst, ka “kaķim ir ļoti izteiksmīgs skatiens, tāpēc ir svarīgi noķert īsto brīdi”. Uz jautājumu, vai teiciens “kaķa skatiens nogalina” atbilst patiesībai, Vija Klučniece smejoties atbild: “Kā redzat, pēc 34 kaķu un 24 suņu vērtēšanas gadiem joprojām esmu dzīva”!

Ja arī tu vēlies redzēt dižciltīgos minčus, 18. un 19. jūnijā nāc uz izstādi “Latvijas uzvarētājs 2022” Ķīpsalā! Būs arī simtiem dižciltīgu visdažādāko šķirņu suņi, paraugdemonstrējumi, šovi, kā arī plaša zooindustrijas preču un pakalpojumu ekspozīcija. Vairāk: www.bt1.lv/latwinner/

Izstādi rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Kinoloģisko federāciju (LKF) un Latvijas Felinoloģijas asociāciju (LFA).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
Latvija 20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.05887389sec.