9. jūlijā festivāls «Baltica» Brīvdabas muzejā

9. jūlijs būs Starptautiskā  folkloras festivāla “Baltica” Novadu diena Latvijas Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā, kurā varēs dzirdēt un redzēt folkloras kopu priekšnesumus no visiem Latvijas etnogrāfiskajiem novadiem, arī kopā sadziedāt, sadancot un iemācīties kādu jaunu spēli vai rotaļu. Būs iespēja iepazīties ar pasaulē dižāko kokli, piedalīties stāstu talkā un degustēt dažādu novadu ēdienus.

Plkst. 12.00 muzeja Latgales ciema  Eleonorvilā notiks īpašs Kristus gravīrai veltīts svētbrīdis. Muzeja etnogrāfiskās ekspedīcijas laikā Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā nejauši pamanīta Kristus gravīra, kas, kā liecina fotoattēli, pirms Eleonorvilas muižas kapelas pārvešanas uz muzeju, tajā atradusies. Prāvests Viktors Naglis to ir atvedis uz muzeju, un Kristus grafika atgriežas Eleonorvilas kapelā.  Minētā gravīra ir  19.gs. graviera darbs, iespējams, tapis Francijā, veidots akadēmiskā reālisma tradīcijās.

Kurzemes zemnieku sētā būs iespēja iepazīties ar pasaulē dižāko kokli – bāgu. Dižkokli 1947.gadā izgatavojis meistars Jānis Eduards Krauksts un tā glabājusies kādā savrupmājā Jūrmalā vairāk kā 60 gadus. Savukārt, muzejā, respektējot instrumenta senumu un uzglabāšanas apstākļus, apskatāma būs kokles identiska kopija, ko gatavojis kokļu meistars Rihards Valters. Tās iespaidīgais garums ir 2,10m. Ikvienam apmeklētājam būs iespēja ieskandināt instrumentu, kā arī iegūt informāciju par instrumenta oriģināla vēsturi un izpētes gaitu.

Ezera pļavā no plkst. 11.30 -17.00 būs dažādu novadu kulinārā mantojuma demonstrējumi. Gandrīz 20 folkloras kopu pārstāvji būs sagatavojuši un demonstrēs savam novadam raksturīgos ēdienus – būs iespēja skatīt sagatavošanas procesu un pēc tam nobaudīt dažādus raušus, zirņu pikas, bada zupu, rabarberu klimpas, auksto kamas skābputru, cūkas kājas ruleti, avīzē ceptu siļķi, pusnātneni ar zosti, cūkrāceņus, Rāznas ezera zivju zupu un vēl citus labumus, kā arī vērot sviesta kulšanas procesu.

No plkst. 12.00 līdz 16.00 būs izzinoši uzdevumi folkloras kopām un muzeja apmeklētājiem “Nāc ar mani spēlēties” jeb “Ko zinu gaidīt, ko negaidīt”:

    • Tradicionālās spēles un rotaļas Ostmalā pie siena Pūnītes ar Nemateriālā kultūras mantojuma centra “Upīte” dalībniekiem;

    • Mīklu aplis pie Mērsraga kalēja kalves. Svarīgs nevis mīklu atminēšanas ātrums, bet precizitāte;

    • Baltikas svētku foto pie Hernhūtiešu saiešanas nama. #baltica2022, #festivalsbaltica. Iemūžināsim savu klātesamību un veidosim vēsturi kopā.

    • Dziesma Baltikai Ezermalā. Kāda ir katra šā brīža mīļākā tautas dziesma!? Ezermalā būs īpaša vieta, kur varēsim iemūžināt savu dziedājumu gan individuāli, gan ģimenes vai draugu lokā.

Plkst. 18.00 sāksies Lielā sadziedāšanās Ezera pļavā.

Festivāls “Baltica” notiek kopš 1987. gada. Tā ir ikgadēja tradīcija, kura notiek katru gadu pēc kārtas Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā. Festivāls “Baltica” ir iekļauts Starptautiskās Folkloras Festivālu organizācijas (CIOFF®) apritē, saņēmis tās sertifikātu. “Baltica” ir Baltijas tautām ļoti nozīmīgs folkloras festivāls, kurš demonstrē tautu tradicionālo kultūru - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tautas kultūras izpausmes formas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55392122sec.