Koncerts: Aizmirstais patriots - Alda Drēģera piemiņai [1]

Īsi pirms valsts svētku 104. gadskārtas, 14. novembrī plkst. 19.00 VEF kultūras pilī, balstoties uz daudzo Alda Drēģera muzikālās darbības cienītāju lūgumiem, notiks koncertaģentūras Impresario rīkotais mūziķa, dziesmu autora un savas valsts patriota Alda Drēģera piemiņas koncerts.

Pieminot Aldi Drēģeri, kas vēl pēdējos padomju gados Latvijā atdzīvināja brīvības cīnītāju un leģionāru dziesmas un savas neilgās dzīves laikā ieskaņojis vairāk nekā 20 dziesmu programmu, kopā ir sanākuši Alda cīņu laika biedri, draugi, paziņas un ģimenes locekļi, kas ar sirsnību un pateicību vēlas dot godu viņa drosmei un mīlestībai pret Latviju. Piemiņas koncertā apvienojušies Alda muzikālās grupas ''Poļu nams'' muzikanti ar Ivaru Auzānu un Uldi Godaini priekšgalā, mūziķi Normunds Jakušonoks un Daiga Petkēviča, komponists Gunārs Meijers, Andris Skuja, Valdis Rēbuks (grupa Klaidonis) un Ēriks Smaļķis, kā arī paša A.Drēģera dēls Jānis Drēģeris ar grupu. Pasākumā aktīvu dalību ņems Alda meita un sēdināta goda ciemiņa vietā tiks Alda māmiņa!
Par savu auditoriju dziesminieks Aldis Drēģeris uzskatīja parastus Latvijas ļaudis, savos priekšnesumos netiecās pēc izsmalcinātības, toties centās panākt, lai publika atraisītos un dziedātu līdzi. Vienkāršība un demokrātisms izpildījumā un repertuārā raksturo šo tautā iemīļoto muzikantu, kas atskaņoja visplašāko repertuāru – no latvju karavīru dziesmām līdz tradicionālām ziņģēm - un komponēja arī pats.

Aldis Drēģeris ir rīdzinieks, dzimis 1966. gada 10. augustā. Pirmo reizi pie klavierēm zēns apsēdies trīs gadu vecumā vecāsmātes draudzenes – mācītājkundzes – uzraudzībā. Apguvis akordeona spēli pie pasniedzēja VEF kultūras pilī. Nopietnāk Aldis ar mūziku aizrāvās Padomju armijā – Afganistānā, spēlēja ansamblī un sacerēja dziesmas. Tur dziesminieks iemācījās spēlēt akordeonu, tad iegādājās sintezatoru, kura pavadībā dziedāja mājās. Sekoja pirmie uzaicinājumi spēlēt dejas kāzās un citās viesībās. Par pagrieziena punktu kļuva priekšnesums kāda no Amerikas iebraukuša radinieka jubilejā. Viņam Alda dziesmas iepatikās un onkulis lūdza tās ieskaņot kasetē, lai varētu aizvest tās pāri okeānam. Draugi izkārtoja ierakstu Latvijas Radio.

1988. gadā tapa pirmā Alda Drēģera kasete ar latvju brīvības cīņu dziesmām, un sākās aktīva koncertdarbība. Vispirms Drēģeris uzstājās Rīgas kafejnīcā Turaida, par viņa aktīvākajiem muzicēšanas partneriem kļuva Ivars Auzāns un Uldis Godainis. Drīz vien koncertu ģeogrāfija paplašinājās, un leģionāru dziesmas Aldis dziedāja, pie sintezatora piespraudis Latvijas karodziņu.
Līdz pat sava neilgā mūža beigām Drēģeris bija ļoti pieprasīts mūziķis. Viņa repertuārā bija karavīru dziesmas, ziņģes, paša sacerētas dziesmas ar Aleksandra Čaka un citu latviešu autoru vārdiem. Kaut gan Drēģeris dziedāja arī nerātnas dziesmas, tostarp par alkoholu un sievietēm, viņš ieskaņojis Līgo un Ziemassvētku dziesmu albumus, latviešu tautasdziesmu apdares.
Ar koncertiem Aldis Drēģeris bija apceļojis visu Latviju, lielajai noslodzei līdzi nāca veselības problēmas. Mūziķa mūžs noslēdzās 2005. gada 20. janvārī Rīgas 1. slimnīcā ar akūtu apendicītu.

Visi Alda Drēģera daiļrades cienītāji ir laipni aicināti 14. novembrī uz šo sirsnīgo pasākumu, lai atcerētos un dotu godu vienam no tautas ''aizmirstajiem patriotiem''!

Biļetes uz Alda Drēģera piemiņas koncertu var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā - www.bilesuparadize.lv/lv/event/80659


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Pēteris 11/16/2022 23:50 Koncerts pilnīgs sviests . Mūzikas skolas līmenis . Aldis kapā apgriezās...

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42149711sec.