Jaunais Zoo prezidents aicina iepazīt aizsargājamās dzīvnieku sugas

Pēc pagājušās nedēļas nogalē sekmīgi noritējušajām Zoo prezidenta vēlēšanām, kurās piedalījās gandrīz 67% apmeklētāju, kas ir augstāks rādītājs nekā 14. Saeimas vēlēšanās, par jauno Zoo prezidentu jeb populārāko dzīvnieku sugu Rīgas Zoodārzā tika atzīts Amūras tīģeris. Par to nobalsoja 29% apmeklētāju!

Jaunais Zoo prezidents, būdams iekļauts Pasaules Sarkanās grāmatas nopietni apdraudētās sugas kategorijā (IUCN Endangered), naski tūlīt ķeras pie darba un, par godu nule kā aizvadītajai Starptautiskajai dzīvnieku aizsardzības dienai, aicina ikvienu apmeklētāju iepazīt Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošās aizsargājamās dzīvnieku sugas ejot pa jaunizveidoto maršrutu “Sarkanajai grāmatai pa pēdām”. Tā ietvaros Tropu mājā apmeklētājiem no 8. oktobra būs aplūkojami unikāli gliemeži mainīgās partulas (Partula varia), kuri iekļauti Pasaules Sarkanās grāmatas EW (extinct in wild) kategorijā.

Tas nozīmē, ka zooloģiskie dārzi šai un vēl vairākām partulu ģints sugām ir palikuši kā pēdējais patvērums uz zemeslodes, jo nākošā kategorija EX (extinct) apzīmē, ka arī nebrīves kolekcijās šīs sugas pārstāvju vairs nav un šo sugu esam pilnībā zaudējuši. Pateicoties sekmīgajam pavairošanas darbam un sadarbībai ar citiem zoodārziem starptautiskās partulgliemežu EEP (partulu nebrīves saglabāšanas un vairošanas programma) ietvaros, šo sugu cerams izdosies paglābt no iznīcības, jo norit intensīvs darbs pie sugas reintrodukcijas tās agrākajās dzīves vietās Franču Polinēzijas salās. Šajā projektā aktīvi piedalās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs, kurš šogad arī svin dalības partulu EEP 20 gadu jubileju.

Šajā Aizsargājamo sugu maršrutā pievērsīsim apmeklētāju uzmanību retajām un apdraudētājām dzīvnieku sugām, kas apskatāmas mūsu Zoodārzā. Maršruta ceļa lapa būs pieejama jau šīs nedēļas nogalē un to varēs lejupielādēt no Zoodārza mājaslapas (https://rigazoo.lv/lv/apmekletajiem/tematiskie-marsruti) vai arī no mūsu Facebook konta (https://lv-lv.facebook.com/RigaZoo/ ).

Kopumā Rīgas Zooloģiskajā dārzā mīt 110 globāli aizsargājamas dzīvnieku sugas, kas ir 28% no kolekcijas (dati uz šī gada 1. janvāri). Trīs partulgliemežu sugas ir iekļautas EW (izmirušas dabā) kategorijā, bīstami apdraudētas (CR kategorijā) ir 16 sugas, nopietni apdraudētas (EN kategorija) 27 sugas, jutīgas sugas (VU kategorija) - 38 sugas, daļēji apdraudētas (NT kategorija) – 21 suga. Piecas sugas iekļautas (DD kategorijā) kā nepietiekami izpētītas sugas, par kuru izplatību un skaita aplēsumu nav pietiekami daudz informācijas. Daudzām no šīm sugām ir nebrīves populāciju menedžmenta programmas - EEP (Eiropas ex situ programmas). Mūsu zoodārzs ir iesaistījies 65 apdraudēto sugu EEP programmās, lai nodrošinātu veselīgas un kvalitatīvas reto dzīvnieku nebrīves populācijas.

Bez tam Rīgas Zoodārza kolekcijā ir arī 25 Latvijā īpaši aizsargājamo dzīvnieku sugu pārstāvji, piemēram zaļais krupis, smilšu krupis, sarkanvēdera ugunskrupis, austrumu kokvarde, purva bruņrupucis, melnais stārķis, urālpūce, Eiropas ūpis, lidvāvere, meža susuris, ziemeļu lūsis, brūnais lācis u.c.

Rīgas Zooloģiskais dārzs pirms 20 gadiem iesaistījās partulu EEP programmā, uzsākot turēt un vairot vairākas šīs ģints gliemežu sugas (plašāk šeit: https://rigazoo.lv/lv/sugu-saglabasana/rigas-zoodarzs-pasaules-dabai). Vislabākās sekmes tika sasniegtas mainīgo partulu (Partula varia) vairošanā, jo 2017. gadā Rīgas zoodārzā dzīvoja 56% pasaules populācijas īpatņu. Šajā pat gadā 190 gliemežus nosūtījām uz Lielbritāniju, lai tos, kopā ar citu zooloģisko dārzu izaudzētajām partulām, izmantotu reintrodukcijas programmā un izlaistu to kādreizējās dzīves vietās Franču Polinēzijas salās.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45629096sec.