Starptautiskajā mitrāju dienā Ķemeru Nacionālais parks pirmo reizi jaunajā statusā

Lai izprastu un novērtētu mitrāju ūdens izmantošanas iespējas, 2. februārī tiek atzīmēta Pasaules mitrāju diena, kura Latvijai šogad ir īpaša, jo pirmo reizi jaunā statusā ir Ķemeru Nacionālais parks. Pagājušā gada 1.decembrī spēkā stājās lēmums, kas nosaka, ka starptautiskās nozīmes mitrāju statuss ir piešķirts visai Ķemeru Nacionālā parka  (turpmāk – ĶNP) teritorijai.

Starptautiski nozīmīgā mitrāja jaunais nosaukums nu ir “Kaņiera ezers un Lielais Ķemeru tīrelis” un tā robežas faktiski sakrīt ar Ķemeru Nacionālā parka teritorijas robežām.

“Fakts, ka starptautiskas nozīmes mitrāja statuss nu attiecināms uz visu Ķemeru Nacionālā parka teritoriju patiesībā ir diezgan likumsakarīgs – jau kopš pašiem tā pirmsākumiem Ķemeru Nacionālais parks tiek dēvēts par mitrāju parku, jo te atrodami gandrīz visi Latvijā sastopamie mitrāju veidi – dažāda veida purvi, palieņu meži un pļavas, upes, ezeri un jūras piekraste. Tieši tādēļ ĶNP ir viena no bioloģiski daudzveidīgākajām dabas teritorijām Latvijā, kur neparasti lielā koncentrācijā sastopamas retas un apdraudētas dabas vērtības,” pauž Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora vietnieks dabas aizsardzības jomā Andris Širovs.

Ramsāres vietas statuss dos iespēju daudz plašākā starptautiskā mērogā izcelt ne tikai Kaņiera ezera apkārtni, bet arī pārējās ĶNP mitrāju teritorijas, daloties pieredzē gan par īstenotajiem mitrāju biotopu atjaunošanas darbiem, gan arī daudzveidīgo dabas izglītības un sabiedrības iesaistes piedāvājumu visā ĶNP teritorijā, kas nodrošina iespēju ikvienam uzzināt ko vairāk par mitrājiem un izprast to saglabāšanas nozīmi. Vietējiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem jaunais statuss nekādus papildus ierobežojumus un pienākumus neparedz.

Šogad aprit Ramsāres Mitrāju konvencijas 50.gadadiena, kuru sagaidot Mitrāju konvencijas ģenerālsekretāre Marta Roha Urrego aicina ikvienu labāk saprast un novērtēt mitrāju nodrošināto dzīvības pamatu - ūdens izmantošanas iespējas. “Pasaulē šobrīd ir ūdens resursu krīze ar ļoti nopietnām sekām, un tieši mitrāji ir tās risinājuma pamatā,” paudusi ģenerāldirektore, piebilstot, ka mitrāji ir nozīmīgs saldūdens avots bez kā dzīvība nevar pastāvēt, tādēļ cilvēces galvenais pienākums ir taupīt ūdeni un saglabāt mitrājus.

Publisko pasākumu ierobežojumu dēļ šogad kopīgie pārgājieni un pasākumi Mitrāju dienas atzīmēšanai nenotiek, taču ikvienam ir iespēja tos iepazīt, dodoties uz kādu no dabas takām, kas izveidotas purvos, dumbrājos un piekrastes mitrājos. Izvēlēties interesantu maršrutu iespējams Dabas aizsardzības pārvaldes mobilajā lietotnē “Dabas tūrisms”, kur atrodama informācija par dažādām purva pastaigu laipām un takām. Lai arī zemi biezā kārtā klāj sniegs, arī šajā gadalaikā mitrāji ir aizraujošs un neparasts galamērķis.

Mitrāji kā ekosistēmas ir ļoti nozīmīgi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā, kā arī cilvēku dzīve bez tiem nav iedomājama. Lai tos aizsargātu, 1971. gada 2. februārī Irānas pilsētā Ramsārē tika pieņemta  konvencija “Par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi”, kas bieži vien tiek dēvēta vienkārši par Ramsāres vai arī par Mitrāju konvenciju. Tas ir vienīgais pasaules mēroga vides aizsardzības līgums, kas veltīts kādai noteiktai ekosistēmai.

Ramsāres konvencijas 2. pants paredz, ka katrai konvencijas dalībvalstij savā teritorijā jānosaka starptautiskas nozīmes mitrāji jeb tā sauktās – Ramsāres vietas. Lai kādu teritoriju noteiktu par Ramsāres vietu, tai jāatbilst vienam vai vairākiem kritērijiem, piemēram, teritorijā regulāri uzturas 20 000 vai vairāk ūdensputnu. Valstīs, kas pievienojušās Ramsāres konvencijai (170), kopumā ir noteikti vairāk nekā 2350 starptautiskas nozīmes mitrāji ar kopējo platību 2,5 miljonu hektāru platībā.   Latvijā ir sešas starptautiski nozīmīgas mitrāju teritorijas - Engures ezers, Lubāna mitrājs, Pape, Pelečāres purvs, Teiču un Ziemeļu purvi un kopš 2020. gada 1. decembra ¬arī jauna, paplašināta Ramsāres vieta – Kaņiera ezers un Lielais Ķemeru tīrelis, kas faktiski ietver Ķemeru Nacionālā parka teritoriju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.53402209sec.