18. novembrī Jūrmalā divdesmito gadu iedegs garāko Gaismas ceļu Latvijā

Valsts svētkos 18.novembrī Jūrmalā jau divdesmito gadu iedegsim senāko garāko Gaismas ceļu Latvijā. Vairāk nekā 11 tūkstošu svecīšu ceļš vīsies cauri visai pilsētai no Lielupes tilta līdz pat Ķemeriem 20 kilometru garumā, radot svētku noskaņu. No plkst. 16.30 savu iedegto gaismiņu kopējā Gaismas ceļā kā katru gadu aicināti pievienot arī jūrmalnieki.

Sesto gadu Gaismas ceļu papildina arī sveču ceļš Jomas ielā, un šogad tur no svecītēm veidos latviešu rakstu zīmes - Sauli, Ausekli un Austras koku.

Gaismas ceļa tradīcija Jūrmalā aizsākās 2002. gadā. Tolaik pilsētas galvenās mākslinieces Intas Maldupes sākotnējā iecere bija iedegt sveces Lāčplēša dienā un lāpu gājiena laikā novietot tās Raiņa ielas malā līdz ieejai Slokas baznīcā. Nākamajos gados Gaismas ceļš tika veidots Latvijas valsts proklamēšanas dienā – 18. novembrī.

Sveču iedegšana, kas sākās, pieminot brīvības cīnītājus, ir izaugusi par vērienīgu un ģimenisku Gaismas ceļa tradīciju jau 20 gadu garumā.

Jūrmalas īpašais ģeogrāfiskais novietojums – teritorijai izvijoties cauri Jūrmalas apkaimēm 30 kilometru garumā – bija pamudinājums uzsākt senākā un garākā Gaismas ceļa veidošanu, gaismeklīšus izvietojot centrālās ielas malā.

Sākotnēji 100 kūpošas vēja sveces Jūrmalas skolu audzēkņi, skolotāji un bērnu vecāki izkārtoja centrālās ielas posmā no Dzintaru pārvada līdz Dubultu laukumam. Ar laiku tradīcijai pievienojās jūrmalnieku ģimenes un arī pilsētas viesi, izgaismojot arvien garāku maģistrālās ielas posmu, līdz Gaismas ceļš jau vairākus gadus vijas no Lielupes līdz pat Ķemeriem.

Daudzām jūrmalnieku ģimenēm šī tradīcija ir gaidīts notikums Latvijas svētkos, kas turpinās no paaudzes paaudzē. Tas kļuvis par galveno un emocionālāko notikumu valsts svētku dienā, jo ikvienu, iededzot savu sveci kopējā Gaismas ceļā, mudina mirkli pakavēties gaišās domās par mūsu valsti un mūsu pilsētu.

Gaismas ceļam ir sekotāji – kopš 2016. gada to papildina Sveču ceļš Jomas ielā, gaiši un rakstaini izgaismojot Jūrmalas gājēju ielu. Savukārt, Gaismas akciju Dubultu Kultūras kvartālā 2018. gadā, atzīmējot valsts simtgadi, uzsāka Jūrmalas Mākslas skolas, Jūrmalas Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi un Jūrmalas Centrālās bibliotēkas pārstāvji, savā pagalmā veidojot sveču izgaismotu Latvijas kontūru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41316891sec.