Ventspils piedāvā: No kabineta līdz muzejam

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī no 27. novembra skatāma izstāde Retumu kabineti.

Izstāde Retumu kabineti. Kaislība Eiropā.16.-21.gs. stāsta par dabas vai mākslas priekšmetu kolekciju veidošanās vēsturi. Ieceļojuši Eiropā no četriem pasaules kontinentiem, šie priekšmeti bija vēlāko dabas vēstures un ārzemju mākslas muzeju izveidošanas pamats. Lai arī retu un vērtīgu priekšmetu iegāde izsenis bijusi bagātnieku privilēģija, tieši lielās jūras ekspedīcijas, kuras aizsākās 15.gs., veicināja studiolii modi Itālijā, vāciskajā pasaulē -kunstkameru, bet Anglijā un Francijā - retumu kabinetu attīstību. Pateicoties daudzu Latvijas kuratoru veiktajai tēmas izpētei un nozīmīgāko kultūras institūciju deponējumiem, šī izstāde sniedz ieskatu arī hercoga Jēkaba valdīšanas laikā, kad hercogistei, līdzīgi kā citām Eiropas jūras lielvalstīm, bija savas kolonijas, no kurām uz Kurzemi ceļoja eksotiskas lietas.

Šīs izstādes, kuras kurators ir Žils Bonviāls (Francija), nolūks ir pirmo reizi pastāstīt Latvijas auditorijai par retumu kabinetu tradīcijas vēsturi. Piedāvātais ceļojums laikā ļaus labāk izprast nozīmīgāko atklājumu atstāto ietekmi uz Eiropas attīstību un uzplaukumu, dabas zinātņu attīstību, cilvēces zināšanu apkopošanu un izplatību, kā arī muzeju veidošanos.

Ventspils muzeju zālēs pirmo reizi Latvijā tiks eksponēti vairāki simti dabas izcelsmes un mākslas priekšmeti no Latvijas muzeju un mantojuma institūciju, kā arī franču privātkolekcijām. Muzeja apmeklētāji varēs pārliecināties par dabas unikālo skaistumu un dažādību, labāk izprast, kā gadsimtiem ilgi tā fascinējusi māksliniekus, amatniekus un kolekcionārus, cik lielā mērā retumu kabinetu koncepcija turpina iedvesmot māksliniekus un kolekcionārus mūsdienās.

Izstādi piedāvā Ventspils muzejs, sadarbībā ar kultūras biedrību VIA ARS.

Izstādes partneri Latvijā : Jēkabpils Vēstures muzejs, LU Vēstures muzejs, LU Bibliotēka, Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA / LNMM, Rundāles pils muzejs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, LVVA un Rīgas vēstures un Kuģniecības muzejs.

Franču kolekcionāri: Philippe Thomas, Yves Badetz, Daniel Tommasi-Kliviski, Gilles Bonnevialle

Izstādi papildina Arta Sveces kolekcija, mākslinieku Kaspars Geiduka, Patrika Peltjē (Patrick Peltier), Silvēra Žarosona (Silvère Jarrosson), Katrīnas Šaijū (Catherine Chailloux) un Annas Fokas (Anna Foka) darbi.

Izstāde tapusi ar VKKF atbalstu un skatāma no 2021.gada 27.novembra.

Ventspils muzejs ar biedrību VIA ARS.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.74946904sec.