Ventspilī notiks Maikla Gordona «Timber» pirmatskaņojumi

8. un 9. janvārī Ventspilī, koncertzālē “Latvija” ar amerikāņu komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) skaņdarba “Timber” atskaņojumu sēriju noslēgsies mākslinieku Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša veidotā telpa-instalācija “Biežņa”.

“Biežņas” noslēgumā ar vairākiem koncertiem ierobežotam klausītāju lokam pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos komponista Maikla Gordona darbs “Timber” perkusionistu ansambļa “Koksnes sekstets” jeb Guntara Freiberga, Mikus Bāliņa, Elvija Endeļa, Ernesta Mediņa, Reiņa Tomiņa un Edgara Zaura izpildījumā.

Pirms aptuveni divpadsmit gadiem pazīstamais amerikāņu komponists, viens no kolektīva “Bang On A Can” dibinātājiem Maikls Gordons, visticamāk, neplānoja un neiztēlojās, ka laika gaitā viena otrai sekojošas četras kompozīcijas viena instrumenta kamersastāviem kļūs par savdabīgu ciklu. Toreiz, 2009. gadā, sitaminstrumentu ansambļi “Slagwerk Den Haag” un “Mantra Percussion”, kā arī deju kompānija “Club Guy & Roni” viņam kopīgi pasūtināja jaundarbu. Gordons tolaik bija daudz spēka veltījis vairākām lielformāta partitūrām un pēc orķestra darbiem “Decasia” un “Dystopia” jutās noguris no tonalitātes un orķestrācijām. Gribējās ko tīru, atbrīvojošu, rituālu. Līdz ar nolūku izmantot vienu instrumentu kameransambļa apstākļos radās skaņdarbs “Timber” – mūzika sešiem vienādiem koka sitaminstrumentiem jeb “simantrām”. Gordons šo skaņdarbu iztēlojās kā ceļojumu tuksnesī, kurā sajūta par nepieciešamību izdzīvot skarbos apstākļos attīra prātu un raisa vīzijas. Ar laiku sekoja vēl trīs citi skaņdarbi – “Rushes” septiņiem fagotiem (2012. g.), “Amplified” četrām elektriskajām ģitārām (2015. g.) un “8” astoņiem čelliem (2018. g.). Katrs no skaņdarbiem kā ceļojums, kā skaniska, fiziska un prāta pieredze, kas tiklab ir viens. Viena “Gordoniāde”.

Jau iepriekš stāstīts, ka otrajos Ziemassvētkos jeb 26. decembrī koncertzāles “Latvija” Mazās zāles durvis vērs “Biežņa” – mākslinieku tandēma Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša, kā arī koncertzāles radošās komandas kopīgi veidota drūzmēšanās metafora, kurai cauri sava mūža garumā iet egle. No maza, koši zaļa un “daudzsološa” stādiņa podā līdz… Sausam kokmateriālam, ar ko tik ļoti lepojamies un kurš šobrīd zelta vērts. Un zināms, ka tieši svētku lakā, gadumijā mums visapkārt veidojas biežņa. Drūzmējas ēdiens uz galdiem, drūzmējas cilvēki veikalos un pasākumos, drūzmējas svētku simboli – egles, no meža ienākot ierobežotas platības telpās.

“Ventspilī veidotā egļu instalācija “Biežņa” ir kā salidojums. Dažādu paaudžu un vecuma, ķermeņa formu un izmēru šīs priežu dzimtas ģints koku satikšanās jeb sadrūzmēšanās pilsētas centrā, kādā ļoti īpašā notikumā,” joprojām saglabājot intrigu par koncertzālē gaidāmo, teic Katrīna Neiburga.

Biļetes uz Maikla Gordona skaņdarba “Timber” atskaņojumu sēriju, kas notiks 8. un 9. janvārī koncertzālē “Latvija”,  nopērkamas “Biļešu Paradīzes” tīklā.

“Biežņa” apmeklētājiem būs atvērta teju katru dienu no 26. decembra plkst. 15:00 līdz 9. janvārim. Noteiktos laika periodos (skat. koncertzāles “Latvija” mājaslapu, kā arī sociālo tīklu profilus) “Biežņa” būs apskatāma, izbrienama un piedzīvojama bez ieejas maksas, ievērojot valstī spēkā esošos ierobežojumus. Proti, apmeklējums iespējams tikai vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros. Bērniem līdz 12 gadu vecumam tests nav jāuzrāda.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50141215sec.