Ventspils gatavojas festivāla «LNSO vasarnīca 2022» koncertiem

No 19. līdz 21. augustam Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūzikas festivāls “LNSO vasarnīca 2022” atgriežas Ventspilī, lai šogad klausītājus ar daudzveidīgu, saturīgu un dzīvīgu koncertu programmām gaidītu koncertzālē “Latvija”. Festivāla īpašie viesi būs kanādiešu operdīva Emīlija D’Andželo un pasaulē pieprasītais pianists Andrejs Korobeiņikovs, kā arī par popmūzikas princi dēvētais Šons Nikolass Sevidžs. Dalībnieku vidū būs arī obojists Egils Upatnieks, pianists Rihards Plešanovs un Latvijas Radio kora grupa. Koncertus diriģēs Andris Poga, Guntis Kuzma un Ainārs Rubiķis. Tradicionāli festivālā plānota arī īpaša programma bērniem un jauniešiem.

“LNSO vasarnīcu” rīko LNSO un Ventspils koncertzāle "Latvija". Šogad par festivāla koncertu dalībniekiem rūpēsies arī jaunais LNSO sadarbības partneris Audi Latvija.

“Esam priecīgi, ka arī šogad skatītājus varēsim pārsteigt ar daudzveidīgu koncertprogrammu un īpašiem viesiem. Programma ir tapusi ciešā radošā sadarbībā ar Ventspils koncertzāles kolēģiem, un šo procesu es labprāt dēvētu par muzikāli ķīmisko laboratoriju. Ceram, ka rezultāts arī klausītājiem liksies intriģējošs. Tāpat priecājamies paziņot, ka par vienu no mūsu draugiem un sadarbības partneriem ir kļuvis Audi Latvija. Ar komfortablajiem un videi draudzīgajiem Audi elektrorauto mūsu koncertu dalībnieki dosies uz novadu koncertzālēm, kurās LNSO viesojas regulāri. Esam gandarīti, ka mūs vieno kopīgas vērtības – tiekšanās uz pastāvīgu progresu un ilgtspēju,” stāsta LNSO direktore Indra Lūkina.

“LNSO vasarnīca” ir LNSO vasaras festivāls ar klasiskām un neakadēmiskām programmām. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu Latvijas koncertzāļu klausītājiem. Festivāls iepriekš skatītājus priecējis gan Cēsīs, gan Rēzeknē, bet astotajā norises gadā tas atgriežas Ventspilī , kur “Vasarnīca” pirmoreiz notika 2020. gadā. Uz “LNSO vasarnīcu” aicinātas ģimenes, draugi, LNSO pastāvīgie klausītāji un visi, kas gatavi izbaudīt skaistu muzikālo programmu.

Festivāla atklāšanas koncerts “Reiha “Tuksneša mūzika” un LNSO” norisināsies 19. augustā plkst. 20.00, piedaloties pašmāju mūzikas zvaigznēm – obojistam Egilam Upatniekam, pianistam Rihardam Plešanovam, Latvijas Radio kora grupai un diriģentam Guntim Kuzmam. Santas Ratnieces klavierdarbs Muqarnas ievedīs mūs arābiski vijīgās noskaņās. Lučāno Berio moderniski spožā Sekvence obojai ļaus baudīt Egila Upatnieka virtuozo spēles tehniku, savukārt Ģerģa Ligeti etīdes klavierēm pārsteigs ar visneiedomājamākajām ritma spēlēm. Koncerts vainagosies ar vienu no spēcīgākajiem amerikāņu minimālisma darbiem — Stīva Reiha "Tuksneša mūziku", kur pāri tumsai un iznīcībai — gaisma.

20. augustā plkst. 20.00 koncertā “LNSO un Prometejs” orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā atskaņos Artura Maskata partitūru My river runs to thee…. Partitūras nosaukumu komponists aizņēmies no Emīlijas Dikinsones dzejas panta. Upe šajā gadījumā simbolizē brīvību, dzīvību un mīlestību. Savukārt koncerta nosaukums aizgūts no Aleksandra Skrjabina neilgās dzīves nogalē sacerētās grandiozās un filozofiska misticisma pilnās simfoniskās poēmas "Prometejs". Te klavierpartijā rādīts īsteni heroisks tēls, kas pretnostatīts orķestrī zīmētajam bezgalīgajam kosmosam. “Prometejam” izskanēt palīdzēs Andrejs Korobeiņikovs – viens no harismātiskākajiem mūslaiku jaunajiem pianistiem. Andrejam bijusi laime sadarboties ar daudziem pazīstamiem mūziķiem, tajā skaitā diriģentu Tjerī Fšeru, pianistu Borisu Berezovski, trompetisti Tīnu Tingu Helsetu u. c. Viņš uzstājies prominentos Francijas, Beļģijas un Šveices festivālos.

20. augustā plkst. 22.00 āra skatuvē uzstāsies Šons Nikolass Sevidžs (Sean Nicholas Savage). Par Šonu kāds mūzikas kritiķis izteicies, ka viņš ir "labākais šīszemes dziesmu un tekstu autors kopš laika, kad "Nīls bija jauns”” (vārdu spēle ‘since Neil was Young’). Par šo vārdu patiesumu liecina gan divpadsmit līdz šim izdoto pilnmetrāžas albumu dziesmas, gan Šona skatuves klātbūtne koncertos, pēc kuriem telpā šķiet palicis gabaliņš viņa paša. Ventspils koncertā Šons Nikolass Sevidžs muzicēs kopā ar LNSO stīgu ansambli, pirmoreiz izpildot savas oriģināldziesmas komponista, mūziķa, Grammy balvas ieguvēja Ouena Paleta (Owen Pallett) aranžijās. Ieeja koncertā bez maksas.

Festivāla noslēdzošajā dienā, 21. augustā, plkst. 17.00 pirmo reizi uz Latvijas skatuves kāps spilgtā itāļu izcelsmes kanādiešu dziedātāja Emīlija D’Andželo (Emily D'Angelo). 2018. gadā viņa debitēja uz Ņujorkas Metropoles opernama skatuves. Tajā pašā gadā viņa piedzīvoja savu izšķirošo starptautisko izrāvienu, kļūstot par pirmo konkursanti, kas ieguvusi visas četras galvenās balvas Operalia konkursā. Ar pārsteidzošo skatuves klātbūtni, vokālo autoritāti un izteiksmīgo mākslinieciskumu Emīlija D’Andželo iekarojusi operas un koncertu pasauli. Monreālas laikraksts Le Devoir D’Andželo raksturoja gluži vienkārši kā "fenomenu".

“LNSO vasarnīcas” noslēguma koncertā māksliniecei uz skatuves pievienosies ne tikai LNSO, bet arī vēl kāds pasaulē pieprasīts mūziķis – latviešu diriģents Ainārs Rubiķis, kurš kopš 2018. gada ir Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs.

Koncertā dzirdēsim Albana Berga skaistās “Septiņas agrīnās dziesmas”, kā arī kompozīcijas no Emīlijas D'Andželo pērn izdotā albuma enargeia. Albums veltīts viduslaiku mūķenes, mistiķes, zintnieces un komponistes Bingenes Hildegardes fascinējošai personībai. Šī būs viena no pirmajām reizēm (ja ne pati pirmā), kad Emīlija D’Andželo sava jaunā albuma dziesmas atskaņos uz skatuves.

Mazākiem “LNSO vasarnīcas” apmeklētājiem tiks rādīta muzikālā pasaka “Kaķpēdiņu skola”, kas veidota ar leģendārā ventspilnieka Herberta Dorbes tekstu. Stāstnieks būs Artūrs Putniņš, izrādes režisors ir Edgars Niklasons. Savukārt pusaudžiem un pieaugšanas jautājumiem būs veltīta dejas izrāde, kurai mūziku komponējis Rihards Zaļupe un horeogrāfiju veidojusi Liene Grava.

“Prieks, ka Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un festivāls "LNSO vasarnīca" šogad atgriežas Ventspilī. Jo lielāks ir gandarījums, ka festivāla programmu esam spējuši veidot kopā. Rezultātā vienkopus pulcēsies izcili mūziķi, kas caur skaļā un savam laikam drosmīgā mūzikas valodā tapušiem darbiem mums stāstīs par šodienu un, iespējams, ļaus ieskatīties rītdienā. Un tur mums aiz visa, kas tik vien kā putas un ļembasts tirgus laukumā, katram izmisīgi cīnoties par uzmanību, gribas ieraudzīt cerību, vispārcilvēcisko un pa īstam skaisto. "LNSO vasarnīca" lai kļūst par pavēni saules un tik bieži nebūtiskā sakarsētiem prātiem,” saka koncertzāles “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetveikalā https://www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/3084.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42068887sec.