Sestdien Cēsīs izskanēs Riharda Vāgnera slavenā opera «Valkīra»

Grandiozs muzikāls notikums, kas Cēsu pils parka estrādē izskan Cēsu Mākslas festivāla laikā, ir kļuvis par tradīciju. Un šis gads nav izņēmums. Sestdien, 14. augustā, pl. 21.00 gleznainajā pils parka estrādē varēsim baudīt Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešā cēliena koncertiestudējumu. Operas galvenos varoņus iemiesos pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Spēlēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), diriģēs Andris Poga. Koncertiestudējuma režisors – Viesturs Kairišs.

Četru operu cikla “Nībelunga gredzens” otrā daļa “Valkīra” ir viena no Riharda Vāgnera slavenākajām operām. Darbu pie operas “Valkīra” teksta Vāgners sāka 1851. gadā, un to komponēt pabeidza 1856. gadā, savukārt pirmizrādi tā piedzīvoja 1870. gadā Minhenes Karaliskajā un Nacionālajā teātrī. Tas ir milzu kaislību un augstu ideju caurstrāvots stāsts par dievu un cilvēku mīlas un naida attiecībām konfrontācijā ar cīņu par varu.

Koncertiestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, kura sekmīgais darbs, strādājot pie Vāgnera operām kopš 2007. gada, viņam pavēra durvis uz starptautisku karjeru. Kad 2007. gadā Viesturs Kairišs iestudēja “Valkīru” Latvijas Nacionālajā operā, iestudējuma dramaturgs Johens Breiholcs saka: ““Valkīra” ir mūzikas drāma, kurā komponists liek sadurties dažādām kaislībām – tur ir gan krāpšana, gan incests, gan nodevība un slepkavība. Tomēr gandrīz visu šo kaislību motivācija ir mīlestība. Režisors Viesturs Kairišs koncentrējies uz eksistenciālo konfliktu starp mīlestību un varas darījumiem. Cīņa tiek izcīnīta, uzvarēta un pazaudēta gan mājas noslēgtībā, gan publiskā arēnā. Šis ir ārpuslaika konflikts, tikpat vecs kā cilvēce, un to ieskauj Vāgnera mūzikas hipnotiskais skaistums.”

Operas “Valkīra” galveno varoņu lomās iejutīsies pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Lielbritānijas operdziedātāja Ketrīna Fostere ir viena pasaules izcilākajām Brinnhildes lomas izpildītājām. Sešus gadus pēc kārtas (2013–2019) Fostere dziedāja Brinnhildi Baireitas festivālā un ar šīs lomas lasījumu kļuva plaši pazīstama Eiropā un pasaulē. Viņa ir arī pieprasīta Elektra, Turandota un Izolde. Fostere uzstājas Vācijas lielākajos opernamos, Tokijā, Vašingtonā, Budapeštā, Amsterdamā, Barselonā un citur. Viņas pirmā operas loma bija Nakts karaliene, un neticami straujš bija dziedātājas ceļš uz Brinnhildi, ko viņa pirmoreiz dziedāja 2007. gadā (turklāt visās trijās cikla operās, kur vien iesaistīta Brinnhilde) un pēc tam 2013. gada “Nībelunga gredzena” Baireitas iestudējumā Kirila Petrenko vadībā.

Arī latviešu basbaritonam Egilam Siliņam “Valkīras” atskaņojums Cēsīs nebūs pirmais – jau vairāk nekā desmit gadu viņš ar milzu panākumiem dzied Votānu pasaules labākajos opernamos.

Viena no starptautiski pazīstamākajām latviešu operdziedātājām Liene Kinča Latvijas Nacionālajā operā debitēja 2005. gadā, viņa divreiz – 2011. un 2013. gadā – ir saņēmusi “Latvijas Gāzes” gada balvu operai kā labākā operas soliste. Valkīru lomās būs Latvijas Nacionālās operas solistes, muzicēs arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā.

“Vāgnera mūzika mani ir fascinējusi jau sen. Iestudēt kādu no viņa magnum opus vienmēr ir īsts izaicinājums, tomēr arī liels muzikāls gandarījums, sevišķi ja tas iespējams kopā ar visaugstākās klases solistiem. Gan Ketrīna Fostere, gan Egils Siliņš ir regulāri viesi Vāgnera mūzikas templī Baireitā ar nenoliedzami lielu pieredzi un panākumiem šīs mūzikas atskaņošanā. Arī LNSO šī mūzika nav gluži sveša, pēdējos gados esam tai pievērsušies vairākkārt. Ceru, ka šis Cēsu pils aurai tik piestāvošais muzikālais eposs izskanēs jaudīgi un skaisti!” par iestudējumu stāsta diriģents Andris Poga.

Mākslas festivāla “Cēsis 2021” grandiozo muzikālo notikumu – 14. augusta Riharda Vāgnera operas “Valkīra” III cēliena koncertiestudējumu – būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu.

Cēsu Mākslas festivāls norisināsies līdz 15. augustam. Tā ietvaros ar septiņiem lielformāta latviešu mākslinieku jaundarbiem Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā norisinās laikmetīgās mākslas izstāde “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli”. Savukārt Raiskumkrogā skatāma SEB stipendijas glezniecībā 2020 laureātes Madaras Kvēpas izstāde “Vesels”.

Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, festivāla ģenerālsponsora Latvijas Mobilā Telefona, enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power", Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, projekta “Kultūrtelpa”, Cēsu novada domes, koncertzāles "Cēsis", kā arī uzņēmumu “Moller Auto”, „GroGlass“, fineArtPrint.lv, Rucka un “Priekuļu bloks” atbalstu.

Mākslas festivāla “Cēsis 2021” biļetes ir iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī festivāla norises vietās. Festivāls, kā ierasts, piedāvā īpašas biļešu atlaides senioriem, skolēniem, studentiem un skolotājiem. 10% atlaide festivāla notikumu biļetēm pieejama arī SEB bankas klientiem. Vairāk par atlaidēm iespējams uzzināt biļešu iegādes vietās, kā arī festivāla mājaslapā.

Plašākai informācijai par mākslas festivālu “Cēsis 2021” sekojiet www.cesufestivals.com vai festivāla Facebook lapā.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50901198sec.