«Modigliani Quartet» no Francijas sestdien atklās festivālu «Pētera Vaska mūzikas aprīlis»

Sestdien, 16. aprīlī, Koncertzālē “Cēsis” izskanēs festivāla “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” atklāšanas koncerts. Komponista dzimšanas dienā, esot klāt pašam jubilāram, viņa Sesto stīgu kvartetu atskaņos viens no šobrīd pasaulē atzītākajiem ansambļiem – Modigliani Quartet no Francijas. Programmā līdzās – Franča Šūberta Piecpadsmitais stīgu kvartets. Vakara ieskaņā tiks atklāta arī gleznotājas Vijas Zariņas darbu izstāde “Ainavas kods”.

Festivāla atklāšanas programmā iekļautais Pētera Vaska Sestais stīgu kvartets pirmatskaņojumu piedzīvoja 2020. gada rudenī Artemis Quartet izpildījumā. Šoreiz tas skanēs Modigliani Quartet lasījumā. Pasūtīts, atzīmējot Ludviga van Bēthovena 250. jubileju, skaņdarbs ir kā autobiogrāfisks komponista atskats uz dzīvē pieredzēto, tā četras daļas vēsta par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos – arī ar paša Bēthovena pārpasaulīgo mūziku.

“Pēterim Vaskam ir pašam sava neatkārtojama balss; viņa jūtīgums un spēja radīt jaunu unikālu pasauli ir īsta dāvana gan māksliniekiem, gan klausītājiem. Sestais stīgu kvartets ir īpašs, jo tas citē Bēthovena Opusa Nr. 132 trešo daļu. Mijoties ar šiem debešķīgajiem citātiem, Vaska mūzikas iekšējā spriedze piešķir skaņdarbam neticamu dziļumu. Tas ir darbs, kas sniedzas tālāk par tīri muzikālu refleksiju ‒ tas aicina mūs pievērsties pārdomām par savas eksistences jēgu un vietu, ko mēs ieņemam lielajās universa norisēs,” par Pētera Vaska skaņdarbu saka Modigliani Quartet mūziķi.

Līdzās Vaska Sestajam stīgu kvartetam Cēsīs franču mūziķi izvēlējušies atskaņot Franča Šūberta pēdējo - Piecpadsmito stīgu kvartetu, kurš atklāj komponista augstāko meistarību, vēstījumu un idejas, kas nebeidz iedvesmot līdz pat šodienai. Šī gada  janvārī Modigliani Quartet izdevis savu jaunāko mūzikas albumu sēriju, kurā ieskaņoti visi lielā dziesminieka un liriķa Šūberta stīgu kvarteti.

Modigliani Quartet – vijolnieki Amorī Koeto, Loiks Rio, Lorāns Marfēns un čellists Fransuā Kifērs, regulāri piedalās ievērojamākajos pasaules mūzikas notikumos un uzstājas uz prestižākajām skatuvēm. Ik gadu franču ansamblis dodas turnejā uz Amerikas Savienotajām Valstīm un Āziju, bet Eiropā koncertējis tādās koncertzālēs kā Vigmora zāle Londonā, Parīzes filharmonija, Berlīnes filharmonija, Vīnes Konzerthaus, Sanktpēterburgas filharmonija un Elbas filharmonija Hamburgā.

Kvartets pasūta jaundarbus tādiem izcilākajiem mūsdienu komponistiem kā Marks Entonijs Tērnage, Filips Hersants, Pēteris Vasks, Kaija Sariaho un Jevgēņijs Kisins.

“Pētera Vaska mūzikas aprīļa” atklāšanu 16. aprīlī iezīmēs arī kāds vizuālās mākslas notikums – pirms koncerta koncertzāles Mākslas galerijā tiks atklāta gleznotājas Vijas Zariņas izstāde “Ainavas kods”. Tajā būs skatāmi jaunākie, pagājušā gada izskaņā un šī gada sākumā tapušie Vijas darbi, kas atklāj mežu, pļavu un lauku ainavisko burvību. Arī komponista Pētera Vaska viens no būtiskākajiem iedvesmas avotiem ir Latvijas daba, tādēļ gaidāmā izstāde spilgti papildinās festivāla emocionālo noskaņu.

Turpmākie festivāla koncerti un vairākas Pirmskoncertu sarunas norisināsies nākamajā nedēļas nogalē.

22. aprīļa vakarā, sadarbībā ar festivālu “Latvijas jaunās mūzikas dienas” izskanēs koncerts “Pavasara pulss”. Tajā pianists Reinis Zariņš pirmatskaņos Pētera Vaska, artura Maskata un Andreja Selicka klaviedrabus, kā arī senākus šo pašu komonistu opusus. Koncerta otrajā daļā Cēsīs viesosies Ukrainas nacionālais kamerorķestris “Kijivas solisti”, iepazīstinot klausītājus ar ukraiņu komonistu mūziku.

Savukārt festivāla noslēguma koncertā “LNSO, Vasks un Bēthovena Ceturtā”, 23. aprīlī, tagadne sastapsies ar klasiskām vērtībām, metot tiltu starp gadsimtiem - pasaulē atzītākais un atskaņotākais latviešu komponists Pēteris Vasks līdzās Vīnes dižgaram Ludvigam van Bēthovenam. Īpašā viešņa būs igauņu vijolniece Trīna Rūbela, bet pie pults stāsies LNSO viesdiriģente Kristīna Poska.

Pirms abiem koncertiem, plkst. 18.00 klausītāji aicināti apmeklēt Pirmskoncerta sarunas, kuras vadīs muzikologs Orests Silabriedis. Sarunās piedalīsies pats Pēteris Vasks, citi programmās iekļauto skaņdarbu komponisti, mūziķi.

Festivālu “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” atbalsts Valsts Kultūrkapitāla fonds, Cēsu novada pašvaldība un Francijas institūts Latvijā. Sadarbības partneri - Latvijas Komponistu savienība un “Latvijas koncerti”.

Biļetes nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilsesuparadize.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.8571589sec.