Šovasar pirmo reizi notiks Dienvidkurzemes festivāls «Rimbenieks»

Liepājas Simfoniskais orķestris, nākot aizvien tuvāk savam klausītājam un pastiprinot koncertdarbību reģionā, dibina jaunu Dienvidkurzemes festivālu “Rimbenieks”. Saturiski tas pārņems pēdējā desmitgadē veiksmīgi īstenotā festivāla “Liepājas vasara” žanriskās kontūras, savukārt festivāls “Liepājas Vasara” jau nākošgad atgriezīsies savās vēsturiskajās mājās – koncertestrādē “Pūt, vējiņi!”. Par festivāla patronesi ir piekritusi kļūt Eiropas Parlamenta deputāte, bijusī kultūras ministre Dace Melbārde.

Dienvidkurzeme ir īpašs Latvijas apgabals. Ap Liepāju, tās  sirdi, ir izvietojušās skaistas pilsētiņas un apdzīvotas vietas, kas bagātas ar vēstures liecībām un mākslas vērtībām. Aizpute, Priekule, Grobiņa, Gramzda, Durbe, Nīca, Rucava, Kazdanga, Vecpils, Cīrava, Pāvilosta, Apriķi  un daudzas citas vietas šajā reģionā var lepoties ar krāšņiem dievnamiem, gleznainiem parkiem un elegantām muižām.

Dienvidkurzeme izauklējusi personības, kas būvējušas un sargājušas Latvijas valsti un kultūru – Kronvaldu Atis, Miķelis Valters, Zigfrīds Anna Meierovics, Sudrabu Edžus  ir redzamākie no tiem. Un ir vēl kāds vīrs, ko liktenis no zemnieku mājām Priekules novada Gramzdas pagastā ir aizvedis ne tikai uz Aizputi un Liepāju, bet licis arī pildīt Kārļa Ulmaņa valdības ministra pienākumus. Tas ir Evalds Rimbenieks, baptistu mācītājs, ilggadējs Liepājas pilsētas mērs, Liepājas operas, Tautas konservatorijas un Mākslas skolas dibinātājs pirms turpat 100 gadiem, kā arī Liepājas Filharmonijas atjaunotājs.

Liepājas Simfoniskā orķestra vadība vēsta, ka festivāla “Rimbenieks” mērķis ir tuvināt augstvērtīgas mūzikas atskaņojumu cilvēku dzīvesvietai, stiprināt un izglītot novada kopienas, popularizēt latviešu mūziku un veicināt Latvijas apceļošanu, sākot jau no kaimiņu pagasta. Apvienojot kultūrtūrisma un dabas tūrisma aktivitātes, festivāls palīdzēs vēl vairāk iepazīt un iemīlēt mūsu zemi. Festivāla galvenie satura balsti būs kamermūzika, simfoniskā mūzika, simforoks, ērģeļmūzika un vokālsimfoniskā sakrālā mūzika. Nākotnē iespējama festivāla paplašināšanās arī citos mākslas žanru virzienos.

Jaunā festivāla galvenā ģeogrāfiskā ass, atbilstoši Evalda Rimbenieka dzīves gājumam, ir Priekule, Aizpute un Liepāja. Atgriežoties normālam dzīves plūdumam, vasaras periodā festivāls ar koncertiem viesosies arī citās Dienvidkurzemes pilsētās un ciemos. Liepājā festivāla koncerti notiks koncertzālē “Lielais Dzintars”, kā arī Liepājas katedrālēs un baznīcās.

Pateicoties unikālai sakritībai, triādei Aizpute – Priekule – Liepāja pārklājas izcilu latviešu komponistu trijotne – aizputnieks Pēteris Vasks, priekulnieks Ēriks Ešenvalds un liepājnieks Agris Engelmanis. Gan šo apbrīnojamo skaņražu, gan citu latviešu komponistu mūzika vienmēr būs pārstāvēta festivāla “Rimbenieks” mākslinieciskajā programmā.

Šogad Dienvidkurzemes festivāls “Rimbenieks” nāks klajā ar 12 koncertiem, tas sāksies ar simbolisku koncertu 10.jūlijā Evalda Rimbenieka dzimto Smaižu baznīcā, un noslēgsies ar vērienīgu garīgās mūzikas koncertu 20.augustā Liepājas Svētā Jāzepa katedrālē. Koncertos uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, diriģenti  Gintars Rinkevičs, Māris Sirmais un Guntis Kuzma, solisti Kristīne Balanas, Krišjānis Gaiķis un Jeronimus Miļus, kameransambļi “Kurland Quintet”, Liepājas mežragu kvartets, Gunta Kolerta kvintets, Ērika Kiršfelda trio, kā arī citi mākslinieki. Festivālu rīko Liepājas Simfoniskais orķestris, un tas notiks ik gadus jūlijā un augustā. Festivālu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Par jaunā festivāla koncertu programmu, norises vietām un biļešu iegādi vēl ziņosim! Informācijai var sekot līdzi arī orķestra mājas lapā liepajassimfoniskais.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60589695sec.