Zvaigžņu festivālu atklās Kristīne Balanas un jauno atskaņotājmākslinieku konkursa laureāti

No 25. februāra līdz 11. martam Liepājas Simfoniskais orķestris jau 31. reizi aicinās klausītājus uz Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu, piedāvājot bagātīgu un spilgtu ceļojumu mūzikas pasaulē.

Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu pirmo reizi atklās jaunās zvaigznes – tie būs Valda Vikmaņa Latvijas Jauno atskaņotājmākslinieku konkursa laureāti, Latvijas mūzikas vidusskolu spilgtākie jaunie mūziķi, kuri uz koncertzāles “Lielais dzintars” skatuves kāps kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri.

Šādā mērogā konkurss tiek organizēts pirmo reizi, taču Liepājas Simfoniskā orķestra sadarbība ar konkursa rīkotāju Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu jauno mūziķu talanta attīstībā sniedzas vairāku gadu desmitu senā vēsturē.

Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertu vainagos pasaulē pieprasītā latviešu vijolniece Kristīne Balanas, kura kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri tā galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos Antonīna Dvoržāka Vijolkoncertu.

Kristīne Balanas ir viena no spožākajām savas paaudzes mūziķēm. Laikraksts “The Times” šo Lielbritānijā dzīvojošo latviešu vijolnieci raksturojis kā “žilbinoši virtuozu” mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm, prestižās Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”.

“Mūsdienu akadēmiskās mūzikas kultūrā daudzi konkursi ir kā sava veida Everests, kuru sasniegt katram talantam nozīmē pirmām kārtām attiecības ar sevi un disciplīnu, tomēr arī ne visiem māksliniekiem konkursi ir nepieciešami vai ieteicami – mūzika tomēr nav sacensības, bet gan vērtīga iespēja uzstādīt jaunus mērķus, smelties iedvesmu, dzirdēt citus dalībniekus un arī iepazīt sevi kā mākslinieku caur šo pieredzi,” uzskata Kristīne Balanas, kas būs Zvaigžņu festivālu ievadošā Jauno atskaņotājmākslinieku konkursa žūrijas priekšsēdētāja.

Vijolkoncerts laminorā, ko Kristīne Balanas atskaņos festivāla atklāšanā, tiek uzskatīts par vienu no Antonīna Dvoržāka tā sauktā slāvu perioda šedevriem. Tas rakstīts vienā laikā ar viņa pirmo slāvu deju sēriju, čehu svītu, slāvu rapsodijām un 6. simfoniju Remažorā, kurā viņš dalās ar enerģiskām čehu folklorā balstītām melodijām.

“Šis man ir ļoti tuvs darbs ar mūsdienās aktuāliem tematiem. Šajā trauslajā laikā ir svarīgi uzturēt kontaktu un ciešas attiecības ar savu dzimteni, mājām. Dvoržāks savu vijolkoncertu piepilda ar ārkārtīgi emocionālām melodijām kā atklātu jūtu deklarāciju savai dzimtenei un tautai,” stāsta Kristīne Balanas.

Diriģents Guntis Kuzma neslēpj prieku, ka līdzās konkursa zvaigznēm laureātu koncertā uzstāsies Kristīne Balanas: “Viņa ir spožs piemērs tam, ka mērķtiecīgs darbs un nemitīga augšuptiecība nes labus augļus un paver starptautisku panākumu durvis. Kristīnes nesatricināmā profesionalitāte savienojumā ar skatuvisko brīvību un spēcīgu muzikālo domu būs teicama iedvesma jaunajiem talantiem un košs iepriecinājums laureātu koncerta skatītājiem.”

31. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Liepājas pilsēta un SEB banka. Detalizētu informāciju par festivālu var atrast Liepājas Simfoniskā orķestra mājaslapā https://lso.lv/festivali/zvaigznu-festivals. Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” tīklā https://www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/3346.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5238049sec.