Māris Sirmais Liepājas Simfoniskā orķestra koncertā aicina baudīt Mālera un Lāča mūziku

Zaļajā ceturtdienā, 6. aprīlī, pulksten 19 Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar Valsts akadēmisko kori “Latvija”, soprānu Jolantu Strikaiti un saksofonistu Dāvi Jurku diriģenta Māra Sirmā vadībā Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” atskaņos Kārļa Lāča simfoniju “Krusta ceļš”. Koncerta ievadā – Adagietto no Gustava Mālera Piektās simfonijas.

Gaišums un smeldze savijas Kārļa Lāča simfonijā “Krusta ceļš”, kam pirmatskaņojums notika 2015. gadā. Darba tapšanas iniciators ir Valsts akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, kuram ar Kārli Lāci jau vairākkārt veidojusies veiksmīga radošā sadarbība.

“Šī būs ir interesanta atgriešanās,” saka Māris Sirmais. “Tas ir ļoti apjomīgs darbs, lielākais no Kārļa Lāča vokāli instrumentālajiem darbiem, ja neskaitām teātra žanru. Tā pieredze, kas nāk no viņa dažādajām muzikālajām sadarbībām, šajā simfonijā izmatota bagātīgi un krāšņi. Tur ir viņam tik raksturīgās krāsas, roka un džeza elementi, izvērsts solo saksofonam, ko atskaņos Dāvis Jurka. Liela loma atvēlēta perkusijām un pūšaminstrumentiem, bet tas viss ir apvienots ar akadēmiskajiem nosacījumiem.”

Simfonijā “Krusta ceļš” Kārlis Lācis ir aprakstījis visas pieturas Kristus ciešanu ceļā, ko pēc tam, kad Pilāts bija piespriedis nāves sodu, Jēzus, nesot smago krustu, veica līdz soda izpildes vietai.

“Tas ir ļoti kanoniski reliģiozs darbs, bet tajā pašā laikā tur ir spēcīgas atsauces uz latviskumu – kristīgais saturs savienots ar Imanta Ziedoņa dzejas vārsmām, ko tik skaisti izdzied Jolanta Strikaite.”

Lūgts raksturot Kārļa Lāča mūziku, Māris Sirmais atzīst, ka šī mūzika ir pilna negaidītiem pavērsieniem: “Bet tur ir tas neparastums, ka nekad nezini, kas sagaida aiz katras taktssvītras. Tāds ir Kārļa rokraksts, viņa mūzika.”

Aicinot doties muzikālā apcerē par pasaulīgiem un pārpasaulīgiem jautājumiem, simfonijas klavieru partiju koncertā atskaņos pats komponists Kārlis Lācis.

Viendaļīgo koncertu ievadīs viens no simfoniskās mūzikas superhitiem – Gustava Mālera Adagietto no Piektās simfonijas, sapņaini liriska mīlestības vēstule komponista sievai Almai. Adagietto ir kā gaismas aka šajā simfonijā, kas sākas ar heroisku cīņu un pārtop par sēru maršu.

“Pēdējā laikā Mālera mūzika mani uzrunā, jo īpaši uz šī fona, kas tagad notiek pasaulē un 24 stundas diennaktī atstāj iespaidu uz visu mūsu dzīvēm. Gribējās pretstatu – to jutekliskumu un attīrīšanos, kas ir Mālera mūzikā. Adagietto ir tāds mīlestības un smalkuma pārpilns darbs. Es to izjūtu kā to maģisko brīdi, kad aust jauna diena. Tās ir šī brīža sajūtas – kad tuvojas pavasaris, kad gribas attīrīšanos,” izvēlēto koncerta programmu skaidro Māris Sirmais.

“Mālera Adagietto no Piektās simfonijas daudzviet tiek atskaņots kā atsevišķs darbs. Un šī mūzika te tik ļoti iederas. Tā ir brīva no liekiem trokšņiem, no agresivitātes – kā skaists dienas sākums.”

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertu “Lieldienu brīnumu gaidot” pieejamas “Biļešu paradīzes” tīklā https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/50. Koncertu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds un Liepājas pilsēta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.76924205sec.