Ar Somijas dokumentālo filmu vakaru Liepājā sagaidīs jūras pētniecisko kuģi «Aranda»

Lai veicinātu sabiedrības interesi un aktīvu iesaisti vides un klimata rīcībās, 14. un 15. jūnijā Liepājā notiks vairāki pasākumi, kas ļaus ikvienam iepazīt, iespējams, vēl neapgūtu okeāna lasītprasmi ― nozīmīgu 21. gadsimta kompetenci un attieksmi, kas nepieciešama, lai veidotu izpratni par mūsu ietekmi un mijiedarbību ar jūru un okeānu.
Sadarbībā ar Somijas vēstniecību Latvijā, 14. jūnijā plkst. 20:00 kultūras namā ‘’Wiktorija’’ tiks demonstrētas divas Somijas dokumentālās filmas, kas aizvedīs skatītājus ceļojumā apkārt pasaulei, ļaujot iepazīt dažādu cilvēku personisko saikni ar okeānu un paša okeāna bioloģisko inteliģenci sarunāties ar mums, izmantojot cilvēces saražoto plastmasu kā vēstījuma ruporu. Filmu seansā skatītāji iepazīs arī dokumentālo stāstu par Somijas zinātnisko kuģi ‘’Aranda’’, kas sniedz nozīmīgu ieguldījumu okeānu novērošanā un uzraudzībā un 15. jūnijā pietauvosies Liepājā, uzņemot uz klāja ikvienu zinātkāro, kam interesē jūras pētniecība.

14. jūnijs
k/ n ‘’Wiktorija’’, plkst. 20:00
Dokumentālā filma ‘’Pastaiga gar paisuma līniju’’ (Meren tuomat / Walk the Tideline)
2020. gads, 56 min, rež. Anna Antsalo, Somija.

Pludmales ķemmētāji ir cilvēki, kas meklē dārgumus okeāna krastā. Okeāna straumes atnes uz pludmalēm dažādas lietas. Daži krasti piepildās ar spuldzītēm, bet citus pārpludina lego kluči vai seni kauli.
Filma seko trim pludmales gājējiem. Robs, kurš dzīvo Kornvolā, neko neatstāj pludmalē, ja ir tam pieskāries. Viņš aizraujas ar pludmaļu tīrīšanu. Robs uzskata sevi par pilsonisko zinātnieku un visus krastā atrastos priekšmetus glabā jūras konteinerā, kas ir pilns ar dažādiem krastā atrastiem dārgumiem. Jolanda, holandiešu arheoloģe, pēta priekšmetu eroziju, lai saprastu, kādu ietekmi uz tiem atstāj laiks. Mūsu dzīve, kas piepildīta ar sīkumiem, veido redzamu arheoloģisko slāni uz Zemes. Šige, japāņu mākslas skolotājs, baidās no okeāna. Viņš uzskata, ka paisuma līnija ir robeža starp dzīvību un nāvi.

Caur plūdmaiņu līnijā atrastajiem priekšmetiem filma veido cilvēka tēlu. Mantas, ko atstājam, jūra patur, un, izspļaujot tās atpakaļ, nes vēstījumus no pagājušiem laikiem.
Pasākums ir bez maksas. Filmai tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

14. jūnijs
k/ n ‘’Wiktorija’’, plkst. 21:00
Dokumentālā filma ‘’Aranda. Vēstule no zilās planētas’’ (Aranda. Letter from the blue planet)
2011. gads, 59 min, rež. Anu Kuivalainena, Somija.

Aranda ir kuģis, kas atšķiras no citiem. Uz tā klāja zinātnieku komanda pēta okeānus četros mūsu planētas nostūros: vīrieši un sievietes savos zināšanu meklējumos, kas dodas pretī neiepazītajam, apmaldījušies bezgalībā. Kuģis ir viņu mikrokosms, jūra - viņu horizonts. Filma, kas piepildīta ar noslēpumiem, kas apvij jūrniecības dzīves klusumu un ritmu.

Pasākums ir bez maksas. Filmai tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

15. jūnijs
Tirdzniecības kanāls pretim Muitas mājai, Vecajā ostmalā 54, plkst.13:00 līdz 18:00
Zinātniskā kuģa ‘’Aranda’’ apskate un aktivitātes Vecās ostmalas promenādē

Somijas zinātniskais kuģis ‘’Aranda’’, kas ir pilnvērtīga peldošā laboratorija ar plašu datu vākšanas un paraugošanas instrumentu arsenālu un sniedz nozīmīgu ieguldījumu jūru un okeānu novērošanā un uzraudzībā. Organizētām skolēnu grupām kuģa apmeklējumam atvēlētais laiks būs no plkst.9:00 līdz 12:00. Savukārt plašākam interesentu lokam, sešdesmit sešus metrus garais kuģis tiks atvērts no plkst.13:00 līdz 18:00. Papildus kuģa apmeklējumam, ikvienam interesentam no plkst.13:00 līdz 18:00, turpat pretim Muitas mājai uzstādītajā telšu pilsētiņā, būs iespēja piedalīties dažādās tematiskās darbnīcās un izzinošās aktivitātēs.

Latvijas Hidroekoloģijas institūta teltīs varēs aplūkot krāsaino Baltijas jūras zemūdens pasauli un pielaikot nirēju aprīkojumu, aplūkot Baltijas jūras ledus laikmeta reliktās sugas un uzzināt, kādas svešzemju sugas atceļo no citiem pasaules reģioniem. Apmeklētāji varēs noskaidrot, kādi organismi tiek izmantoti īslaicīga piesārņojuma konstatēšanai un uzzināt, cik liels mikroplastmasas piesārņojums ir Baltijas jūras pludmalē.

Dabas Aizsardzības pārvaldes teltī varēs uzdot jautājumus zinātniekiem par aizsargājamo jūras teritoriju dabas vērtībām un aplūkot zemūdens fotogrāfiju izstādi. Kā viena no interesantākajām būs Irbes šauruma dzelmē nogrimušā kuģa skanētā fotogrāfija.

Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centra teltīs varēs izmēģināt dažādas ar ūdeni saistītas aktivitātes, kas atklās ūdens pasaules plašumus – iepazīt ūdens pētniecības rīkus, veikt eksperimentus ar ūdeni, iepazīt ūdens ekosistēmu un tās radības, ielūkojoties mikroskopā un virtuālās realitātes brillēs, izmēģināt ūdensizturīgu robotu vadāmību, kā arī piedalīties sacensībā par ātrākā kuģīša peldināšanu.

Liepājas Universitātes teltī apmeklētājiem būs iespēja piedalīties aļģu-papīra un aļģu dēstu podiņu izgatavošanā, izmantojot Baltijas jūrā sastopamo sārtaļģi, Furcelāriju, un otrreizējos materiālus. Būs iespēja apskatīt studentu izstrādāto ūdens monitoringa laivu, kas aprīkota ar modernām sensoru tehnoloģijām, ļaujot iegūt datus par ūdens kvalitāti, ūdens vides stāvokli, gultnes reljefu.

Pasākumi ir bez maksas un tiek rīkoti starptautiskā projekta BALTICITIES un Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Zilā karoga ekosertifikāta programmas sabiedrības izglītojošo aktivitāšu ietvaros.

Lai nodrošinātu telšu izbūves darbus un izglītojošo aktivitāšu norisi, ceturtdien, 15. jūnijā no pulksten 6.00 līdz pulksten 20.00 tiks ierobežota auto novietošana stāvlaukumā pretim Muitas mājai, Vecajā ostmalā 54.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48367214sec.