Turaidas muzejrezervātā: brīvdabas izstāde «Sīki putni, diži putni Turaidā»

Līdz 18. aprīlim Turaidas muzejrezervātā būs apskatāma pavasara vēstnešu–putnu fotoizstāde brīvā dabā “Sīki putni, diži putni Turaidā”.

Putna simbols Turaidā ir īpašs, tie bieži atveidoti Turaidas lībiešu senajās rotaslietās un piekariņos. Somugru tautu kultūrā, pie kurām pieder arī lībieši, pastāv mīts par putniņu, kurš radījis pasauli un apmeklētājiem būs iespēja redzēt animācijas filmu par šo tematiku.

Viena no lībiešu pavasara tradīcijām ir mazo putniņu sagaidīšana un lielo putnu atvairīšana. Mazo putnu sagaidīšanas dziesmu Tšitšorlinkizt, tšitšorlinkizt varēsiet dzirdēt folkloras draugu kopas “Skandinieki” izpildījumā no Turaidas muzejrezervāta video krājuma.

Izstādes kodolu veido Turaidas muzejrezervāta darbinieku un Latvijā dzīvojošā, somu mūziķa un putnu vērotāja Marko Ojalas 2021.gadā aizsāktais darbs – putnu vērošana un fotografēšana. Izstādē būs iespēja noskatīties somu tautasdziemas videoierakstu Marko Ojalas izpildījumā, izmantojot kvadrātkodu (QR). Veidojot izstādi, ziņas par Turaidas muzejrezervātā sastopamajiem putniem sniedza ornitologs Ritvars Rekmanis.

Putnu fotogrāfijas ir ietvertas pavasara saulgriežu – Lielās dienas simbolu dizainā – šūpolēs un olās. Tās ir papildinātas ar attiecīgā putna balss ierakstu, kuru apmeklētājiem būs iespēja noklausīties viedtālrunī, (QR).

Izstādi rotā Margitas Porietes darinātie putni no dažādiem dabas materiāliem – bērzu zariem, siena, salmiem, pakulām, džutas auduma, lina auklām, kā arī no vilnas dzijas u.c.

Arī pašiem apmeklētājiem ir iespēja kļūt par putnu vērotājiem un fotogrāfiem – doties dabā Turaidas muzejrezervātā, saklausīt putnu balsis dabā un atšķirt “putnu korī” īpašu putnu, kā arī nofotografēt putnus un dalīties ar attēliem sociālajos tīklos, norādot mirkļbirku @Turaidasmuzejrezervats vai #Turaidasmuzejrezervats.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.729877sec.