Turaidas pavasara maģija – aizraujošs pārgājiens Turaidas muzejrezervātā

Turaidas pavasara maģija – aizraujošs pārgājiens Turaidas muzejrezervātāuraidas muzejrezervāts 18. aprīlī plkst. 10.00 aicina  piedalīties izzinošā pārgājienā “Turaidas pavasara maģija” kopā ar ornitologu Ritvaru Rekmani  un   Latvijas Universitātes  Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieku, folkloristu Sandi Laimi.

Pārgājiens notiks zīmīgā laikā – Otrajās Lieldienās.  Jau izsenis cilvēki Lieldienu laikā ir vērojuši dabu, lai prognozētu laika apstākļus,  plānotu saimniecisko darbību, rūpētos par savu labklājību un laimi. Līdzīgi kā citos tradicionālajos gadskārtu svētkos, arī Lieldienās veiktās darbības, rituāli, bija saistīti ar Saules ceļu dabā. Indivīds tad sajutās par vienu no visvarenās dabas elementiem. Katram bija savs uzdevums – gan cilvēkiem, gan zvēriem, gan augiem, lai kopīgi palīdzētu atnākt pavasarim, uzplaukt vasarai, nobriest rudenim vai ieslīdēt ziemas mierā.

 Pārgājiena dalībniekiem būs iespēja pētīt dabas objektus mežā un vērot  pavasara vēstnešus – putnus. Būs iespēja noklausīties stāstus par maģiskiem rituāliem Lieldienu laikā, kuros īpaša loma ir kokiem, kukaiņiem, putniem, dzīvniekiem, akmeņiem un avotiem, kā arī apjaust savu vietu kopējās norisēs.

Pārgājiens iesāksies pie Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centra ar brīvdabas izstādes “Sīki putni, diži putni” iepazīšanu. Pārgājiena sarežģītība ir vidēji grūta - būs jāmēro gan labiekārtoti gājēju celiņi, gan jāapmeklē vietas, kas prasa zināmu fizisku piepūli – stāvas nogāzes, kāpnes un grūtāk izejamas  meža takas. Īpašus objektus dabā būs iespējams labāk saskatīt, ja  līdzi tiks paņemts tālskatis, lupa, foto vai video kamera.  Vēlams ierasties piemērotos apavos un apģērbā.  

Pēc pārgājiena aicinām iepazīt Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijas telpās un brīvdabā, izšūpoties muižas saimnieciskajā centrā iekārtotajās šūpolēs. Labam noskaņojumam iesakām ņemt līdzi savu piknika grozu, jo pēc pārgājiena būs iespējams dalīties pieredzē  un pārrunāt piedzīvoto kopā ar speciālistiem . Kopumā pasākums plānots aptuveni trīs  stundas.  

Pietikšanās dalībai  e- pastā: [email protected] vai pa tālruni + 371 20277930 (pārgājiena dalībnieku skaits ierobežots).

Dalības maksa – ieejas biļete Turaidas muzejrezervātā.

www.turaida-muzejs.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61524391sec.