Brīvdabas pasākums «Šodien muiža pieder bērniem: siena pļava Turaidā»

Turaidas muzejrezervātā, 24. jūlijā no plkst. 15. līdz 18.00 notiks brīvdabas pasākums “Šodien muiža pieder bērniem: siena pļava Turaidā”.

Daudzveidīgās norisēs bērni ar ģimenēm varēs izzināt siena labās īpašības, piedalīties siena pļavā noderīgo darba rīku izgatavošanā, pastrādāt ar senajiem darba rīkiem, sakraujot sienu zārdā, kopīgi izgatavot siena dekoru, rotājot to ar liepu lūkiem, kā arī izdziedāt siena pļavas dziesmas un stiprināt spēkus siena pļavas rotaļās un spēlēs.

 Būs iespēja noskaidrot, kas ir “cisu maiss” un izmēģināt tā pielietojumu praksē.

 Kādus darbarīkus lietoja senāk un kā tos gatavoja, uzzināsiet muzeja krājuma izstādē kopā ar Pētniecības un ekspozīciju nodaļas vadītāju Jolantu Dukaļsku.

Vasaras pilnbriedā pļava ir gatava pļaušanai. Īstā laikā nopļauta pļava, kuras zāle žūstot pārtop sienā, ir bagāta ar nepieciešamajām barības vielām mājdzīvniekiem. Ēdot vērtīgu sienu, tie iegūst spēku un veselību, govis dod labu pienu. Zināšanas par sienu  iegūsiet tiekoties ar zemnieku Ati Vērmani izzinošās, atraktīvās darbnīcās “Kas ir siens? Kādēļ siens jāsagādā?  Siena matemātika”.

Bērni varēs piedalīties liepu lūku plēšanā, ko ierādīs muzeja Kultūrvides darbinieks Sergejs Gulbis. Darbnīcā tiks izveidots svarīgs siena laika darbarīka atdarinājums – siena dakšas.

Šajā darbnīcā iegūtos liepu lūkus varēs ieaust siena segā, jo blakus atradīsies liela dekora veidošanas darbnīca “Pļavas audi, liepu raksti”, kuru vadīs muzeja speciālistes Margita Poriete un Daiga Kļaviņa.

Arī siena sakraušanai koka zārdā ir nepieciešama sava māka. Darbnīcā “Skaista pļava, kad nopļauta, kad samesta kaudzītē” darbus pļavā demonstrēs un ierādīs muzeja speciālistes Ija Kivlina, Ieva Viļuma un Dainis Bernhards.

Čaklu darbu jau izsenis ir pavadījušas dziesmas. Arī šajā pasākumā skanēs mūzika, visi tiks aicināti iesaistīties pļavas rotaļās un siena “saules rituālā” kopā ar muzikanti Aigu Auziņu.

Paralēli  siena pļavas darbnīcām pasākuma laikā būs pieejama ekspozīcija Klaušinieku mājā “Klaušiniesks. Saimnieks. Pilsonis”, kurā arī varēs iepazīt senos lauku darbus un zemnieku dzīvesveidu.

Lai prieka, zināšanu, veiklības, dabas spēka un siena smaržas piepildīta diena Turaidas muižā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58550406sec.