Ziemas saulgriežu Bluķa vakars Siguldā

Siguldas folkloras kopa SENLEJA 20. decembrī plkst. 18.00 aicina ikvienu piedalīties Bluķa vakarā Siguldā, lai kopīgi svinētu Ziemas saulgriežu svētkus senajās tradīcijās.

Visi – gan lieli, gan mazi aicināti pulcēties pie kultūras centra “Siguldas devons”, lai kopīgi dotos maskotā gājienā uz Stacijas laukumu, velkot bluķi, simboliski vairojot veiksmi un auglību nākošajam gadam.

Vakara gaitā varēs teikt laba vēlējumus, zīlēt nākotni, vērot uguns silto gaismu, vienoties dziesmās un iet Ziemassvētku rotaļās.  Ikviens, aicināts nākt gājienā ķekatu maskās, līdzi ņemot skanīgus sitamos instrumentus vai troksni radošus priekšmetus, ar ko skandināt gājiena laikā, kā arī Jāņu vainagus, lai, tos sadedzinot Bluķa vakara ugunskurā, simboliski svinētu dzīvības spēka uzvaru pār nāvi – atdzimšanu.

Ar Bluķa vakaru beidzas iepriekšējais un sākas jaunais Saules gads. Ziemas Saulgrieži ir pagrieziena punkts laika ritējumā, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma, lai atkal kliedētu tumsu un ar katru nākamo dienu tuvinātu pavasari. Bluķa vilkšana ir viena no aizraujošākajām Ziemassvētku tradīcijām, kam ir sena rituāla nozīme. Ziemassvētku laikā daudzviet notika arī maskoti gājieni, kuru laikā ļaudis pārtapa citādos tēlos, tādējādi nodrošinot saikni ar aizgājušajām paaudzēm un vairojot veiksmi un auglību visplašākajā nozīmē gan sev, gan apkārtējiem.

Šī ir viena no iespējām būt vienotiem un ar labām domām kopīgi palīdzēt Saulei nest gaismu katra sirdī, mājā, novadā, valstī, pasaulē. Atstājot veco Vecajam gadam, tiek atbrīvots ceļš veiksmīgam Jaunajam gadam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
Latvija 17 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50280094sec.