Starptautiskajos Siguldas Opermūzikas svētkos visos gadsimtos aktuālo labā un ļaunā cīņu risinās operas «Fausts» iestudējums

2023. gadā XXIX Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki būs īpašs baudījums sajūtām, ne tikai pateicoties izciliem māksliniekiem, bet arī inovatīvo tehnoloģiju izmantošanai.

Klasiskās mūzikas sabiedrībā ievērojamā Daiņa Kalna vadībā Opermūzikas svētki ir kļuvuši par vienu no prestižākajiem notikumiem Latvijas kultūras kartē. Dainis Kalns uzsver: “Sigulda ir ideāla vieta Opermūzikas svētku norisei – tuvu Rīgai un ļoti romantiska. Mums ir fantastiski operas izpildītāji un pirms teju 30 gadiem aizsākām šo brīnišķīgo tradīciju. Opermūzikas svētkos uzvedam klasiskus uzvedumus, šedevrus. Pašmāju solistu un ārzemju viesu izpildījumā tiem tiek piešķirta maģiska nots. Arī tehniskie risinājumi un tērpi, ko šuj mūsu mākslinieki, ir īpaši. Šogad viesus gaida jauns iestudējums – Šarla Guno izcilā opera “Fausts”. Mums ir tāds Mefistofelis, Rihards Mačanovskis! Ja viņam nedotu iespēju dziedāt galveno lomu, tā būtu liela izšķērdība, tāds talants ir jāizmanto. Kopumā Opermūzikas svētki ir gigantisks darbs ar lieliem panākumiem.”

XXIX Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku atklāšanas koncerts, kā ierasts, norisināsies Siguldas Jaunās pils dārzā, šovasar – 28. jūlijā. Tajā viesus ar muzikāliem priekšnesumiem priecēs baritons-siguldietis Kalvis Kalniņš, soprāns Jana Lute un talantīgie mūziķi – vijolnieks Dainis Medjaņiks un trompetists Bruno Ančāns.

29. jūlija svētku diena iesāksies ar koncertu “Jaunie talanti” Siguldas Jaunās pils dārzā, un vakarā Siguldas pilsdrupu estrādē apmeklētājus priecēs režisora Edmunda Freiberga meistardarbs – Šarla Guno operas “Fausts” oriģināliestudējums. Titullomās: Filipe Do, Rihards Mačanovskis, Olga Bezsmertna, kā arī Pjērs-Īvs Privo, Ilona Bagele, Kalvis Kalniņš un citi Piedalās: festivāla koris un orķestris. Diriģents: Atvars Lakstīgala, scenogrāfs: Aigars Ozoliņš, video projekcijas: Anta Priedīte, kostīmu mākslinieces: Ieva Kundziņa un Evija Džonsone.

30. jūlijā jau no plkst. 13.00 Siguldas Evanģēliski luteriskajā baznīcā būs iespējams klausīties Garīgās mūzikas koncertu un vakarā apmeklētāji ir aicināti uz grandiozo Opermūzikas svētku Galā koncertu Siguldas pilsdrupu estrādē, kurā uzstāsies Mihails Mihailovs, Pjērs-Īvs Privo, Jānis Apeinis, Krišjānis Norvelsi, Edgars Ošleja, Ilona Bagele, Jūlija Vasilijeva, Rihards Kandalincevs, Dainis Medjaņiks. Diriģents – Vladimirs Kiradžijevs.

Operas iestudējuma scenogrāfijā tiks iekļauti video elementi, kas tiks attēloti uz liela mēroga LCD ekrāna. Kā skaidro pasākuma scenogrāfs Aigars Ozoliņš, šāda pieeja parasti tiek izmantota rokkoncertos: “Scenogrāfi bieži, sevišķi vasaras pasākumos, kas noris ārpus telpām, saskaras ar to, ka apgaismošana un scenogrāfija nestrādā ārējā apgaismojuma dēļ. Ar LCD ekrānu mēs panākam vēlamo. Ekrāni bija arī iepriekšējos Opermūzikas svētkos. Izmaiņas ir niansēs – šoreiz mēs apzināti vizuāli vienu ekrānu veidojām destruktīvu, izjauktu. Scenogrāfijai ir jāiet saskaņā ar režiju, ar mākslinieku un pašu uzvedumu. Tas ir sarežģīts, bet ļoti aizraujošs process.” Operas mākslinieki ir saviļņoti un patīkami pārsteigti par šo integrāciju, ienesot izrādē aizraujošu vizuālo noformējumu.

Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki ir viens no nozīmīgākajiem ikgadējiem mūzikas notikumiem ne tikai Latvijas, bet arī pasaules kultūras skatuvē. Tie piesaista klausītājus no visas pasaules un to laikā ir iespējams iepazīties gan ar Latvijas, gan ārvalstu operdziedātāju talantiem.

Šī gada jaunums ir sadarbība ar Liepājas koncertzāli “Lielais Dzintars”, kur 15. jūlijā būs iespēja noklausīties Džakomo Pučīni operas “Bohēma” oriģināliestudējumu, kurā titullomā dzirdēsiet izcilo Maiju Kovaļevsku, kura uz šo iestudējumu ieradīsies no Austrālijas.

9. februārī kultūras centrā “Siguldas devons” tika prezentēti XXIX Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki. Viesus sveica Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa un svētku organizators Dainis Kalns. Apmeklētājiem tika sniegts ieskats plānotajā svētku norisē, režijā un scenogrāfijā, kā arī bija iespēja gremdēties burvīgās opermūzikas skaņās – ārijās un priekšnesumos –, ko izpildīja Latvijas Nacionālās operas vadošie solisti – Jānis Apeinis, Marlēna Keine un Rihards Mačanovskis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51278901sec.