Mākslas festivāls “Cēsis 2021” izziņo šī gada notikumus

Šī gada 10. jūlijā Cēsīs tiks atklāts piecpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls, kas veltīts mītiem un rituāliem. Atklāšanas dienā Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā aizsāksies vērienīga laikmetīgās mākslas izstāde “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli”, kurā tiks atspoguļoti septiņi lielformāta latviešu mākslinieku jaundarbi. Savukārt plkst. 20.00 būs skatāma skaņas un kustības izrāde Danse macabre (“Nāvesdeja”), kuras idejas autori ir komponists Edgars Mākens un mākslinieks Krišs Salmanis. Festivāla noslēgumā Cēsu pils parka estrādē izskanēs Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešais cēliens.

“Mūsu šīgada festivāla vadošais temats ir “Mīti un rituāli”. Mīti vienmēr bijuši klātesoši kultūras telpā. Pāri laikiem cilvēce mītos meklējusi savu eksistenciālo jautājumu skaidrojumus, vienlaikus radot sev jaunus mītus. Veidojot programmu, tieši mūsdienu laiku redzējām kā ļoti pateicīgu mītu un rituālu šķetināšanai un pārradīšanai. To darām gan ar izstādes, gan ar muzikālās programmas starpniecību. Mums liels prieks, ka skatītājiem varam piedāvāt ar vienu no mītiem sastapties Cēsu pils parka estrādē – Riharda Vāgnera operas “Valkīra” koncertiestudējumā, kas norisināsies 14. augustā, piedaloties izciliem, starptautiski atzinību guvušiem Vāgnera solistiem. Ar Andri Pogu diriģenta un Viesturu Kairišu – režisora lomā, tas atkal būs neaizmirstams notikums,” stāsta festivāla direktors Juris Žagars.

Cēsu Mākslas festivāla atklāšana gaidāma 10. jūlijā plkst. 20.00, kad Cēsu Laikmetīgās mākslas centra pagalmā būs skatāma skaņas un kustības izrāde Danse macabre (“Nāvesdeja”), skatītājus ieraujot neierasta skanējuma un vizuālo efektu pasaulē. Leļļu balets, Nāve ar elektrisko ģitāru, muzikālais zāģis, skaņas mistērija un kustības burleska – viss kā sendienās, kad nāvesdeja bija tvaika nolaišanas mehānisms sabiedrībā. Izrādes horeogrāfs būs Rūdolfs Gediņš.
Projekta idejas autori ir komponists Edgars Mākens un mākslinieks Krišs Salmanis. “Spēlmaņu nakts” balvas laureāts Edgars Mākens rakstījis mūziku daudzām teātra izrādēm un LNSO bērnu uzvedumiem, spēlējis un rakstījis mūziku ansambļos “Hospitāļu iela”, “Gaujarts”, “Manta”. Krišs Salmanis ir plaši zināms gan Latvijā, gan ārzemēs, viņš pārstāvējis Latviju 55. Venēcijas mākslas biennālē un 2017. gadā kopā ar Annu Salmani un Kristapu Pētersonu saņēmis "Purvīša balvu". Ilggadīgais partneris, festivāla ģenerālsponsors, Latvijas Mobilais Telefons piedāvās izrādi Danse macabre (“Nāvesdeja”) plašākai auditorijai, ļaujot šo lielisko mūzikas notikumu vērot LMT Straumē un Viedtelevīzijā.

No 10. jūlija Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā būs skatāma izstāde “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli”, kurai jaunus darbus radījuši Latvijā zināmi mākslinieki: Aija Zariņa, Miķelis Fišers, Andris Eglītis, Ģirts Muižnieks, Krista un Reinis Dzudzilo, Katrīna Neiburga un Vika Eksta. Izstāde, kuras nosaukums aizgūts no mākslas vēsturnieka un kuratora Džeimsa Kahila (James Cahill) grāmatas Flying Too Close to the Sun, pēta mītu un mitoloģijas ietekmi uz mūsdienu kultūru. Tā iecerēta kā mākslasdarbu kopums, veidojot stāstu par mītiem un parādībām, kas saistījuši mūsdienu mākslinieku uzmanību, iedvesmojot viņus nodoties to izpētei. Izstādes kuratore: Daiga Rudzāte. Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā izstāde būs apskatāma līdz 15. augustam.

Cēsu mākslas festivālā vienmēr tiek iekļauts grandiozs mūzikas notikums Cēsu pils parka estrādē. Šovasar tas būs Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešā cēliena koncertiestudējums, ko varēs skatīties 14. augustā plkst. 21.00. Četru operu cikla “Nībelunga gredzens” otrā daļa “Valkīra” ir viena no Riharda Vāgnera slavenākajām operām. Tas ir milzu kaislību un augstu ideju caurstrāvots stāsts par dievu un cilvēku mīlas un naida attiecībām. Operas “Valkīra” galvenos varoņus iemiesos pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Valkīru lomās būs Latvijas Nacionālās operas solistes, muzicēs arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, un diriģēs Andris Poga.
Lielbritānijas operdziedātāja Ketrīna Fostere kopš 2001. gada ir soliste Vācijas Nacionālajā teātrī Veimārā. Viņas repertuārā ir daudzi zināmi operu personāži, bet viņas nesenākie panākumi saistās ar Brinnhildes lomu trijās “Nībelunga gredzena” cikla operās, ko dziedātāja izpildījusi Hamburgas, Budapeštas, Veimāras opernamos un Ālto teātrī Esenē. Latviešu basbaritonam Egilam Siliņam “Valkīras” atskaņojums Cēsīs nebūs pirmais – 2019. gadā viņš operas galveno – Votāna – lomu izpildīja senākajā Itālijas opernamā, Neapoles Teatro di San Carlo. Liene Kinča Latvijas Nacionālajā operā debitēja 2005. gadā, viņa divreiz – 2011. un 2013. gadā – ir saņēmusi “Latvijas Gāzes” gada balvu operai kā labākā operas soliste.

Koncertiestudējuma režisors būs Viesturs Kairišs, kura sekmīgais darbs, strādājot pie Vāgnera operām kopš 2007. gada, viņam pavēra durvis uz starptautisku karjeru.

31. jūlijā plkst. 19.00 Cēsu Svētā Jāņa baznīcā notiks koncerts “Debespulkstenis”. Tajā klausītājus priecēs saksofonists Aigars Raumanis, sitaminstrumentālists Ernests Mediņš un ērģelnieks Aigars Reinis. Brīnišķīgajā Cēsu Sv. Jāņa baznīcas akustikā izskanēs latviešu komponistu Alfrēda Kalniņa, Artura Maskata, Platona Buravicka, Andra Dzenīša, Ata Stepiņa un Selgas Mences skaņdarbi.

Kā katru gadu, festivālā būs arī kino un teātra programma. Sadarbībā ar koncertzāli “Cēsis” ieplānota Ditas Rietumas kinoizlase “ Mīti un rituāli”. Tāpat iecerēts teātra izrāžu cikls Grand Prix. Informācijai par kino un teātru programmas norises laikiem interesenti aicināti sekot līdzi festivāla mājaslapā – www.cesufestivals.com.

Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, festivāla ģenerālsponsora Latvijas Mobilā Telefona, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Cēsu novada domes, Vidzemes koncertzāles "Cēsis", kā arī uzņēmumu „GroGlass“ un “KOOL” atbalstu.

Mākslas festivāla “Cēsis 2021” muzikālos notikumus – 10. jūlija performanci Danse macabre (“Nāvesdeja”), 31. jūlija koncertu “Debespulkstenis” Cēsu Svētā Jāņa baznīcā un 14. augusta Riharda Vāgnera operas “Valkīra” III cēliena koncertiestudējumu būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu. Savukārt izstādi “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli” var apmeklēt jebkurš interesents, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

Mākslas festivāla “Cēsis 2021” biļetes būs iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī festivāla norises vietās. Festivāls, kā ierasts, piedāvā īpašas biļešu atlaides senioriem, skolēniem, studentiem un skolotājiem. 10% atlaide festivāla notikumu biļetēm pieejama arī SEB bankas klientiem. Vairāk par atlaidēm iespējams uzzināt biļešu iegādes vietās, kā arī festivāla mājaslapā.

Plašākai informācijai par mākslas festivālu “Cēsis 2021” sekojiet www.cesufestivals.com vai festivāla Facebook lapā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.28839111sec.