«Zaļo sertifikātu» šogad saņēmušas 25 lauku tūrisma saimniecības un ēdināšanas uzņēmumi

Lauku tūrisma saimniecības un ēdināšanas uzņēmumi, kuri vēlas apliecināt savu videi draudzīgo saimniekošanu un sagaidīt zaļi domājošus viesus, atpazīstami pēc ”Zaļā sertifikāta” – vides kvalitātes zīmes un zīmola ”Zaļās brīvdienas”.

Zaļās saimniekošanas aktualitātes lauku tūrismā

Vides kvalitātes zīme “Zaļais sertifikāts” norāda, ka uzņēmums strādā, saudzējot apkārtējo vidi, saglabājot ainavas un bioloģisko daudzveidību, ievērojot vietējās tradīcijas.  „Zaļā sertifikāta” 20 gadu pastāvēšanas laikā ”zaļie” saimnieki ir vienmēr bijuši starp tiem, kuri pirmie ievieš visdažādākos jauninājumus gan saimniekošanā, gan pakalpojumos, un vēlāk tiem seko citi uzņēmēji. Tieši „Zaļā sertifikāta” saimniecības pirmās sāka ieviest šodien tik pašsaprotamo atkritumu šķirošanu un energoekonomiskās spuldzes. Attīstība turpinās – ”Zaļā sertifikāta” kritēriji tiek aktualizēti līdz ar jaunākajām tendencēm vides aizsardzības, resursu saudzēšanas un videi draudzīga tūrisma jomās, tādēļ iegūtais sertifikāts ir derīgs trīs gadus, un pēc tam atjaunojams. Kritērijus aktualizē vides un tūrisma jomu eksperti, ietverot labākos un lauku tūrisma uzņēmumu specifikai piemērotākos risinājumus. Šogad pirmo reizi ”Zaļais sertifikāts” tika piešķirts arī ēdināšanas uzņēmumiem.

Viens no jaunākajiem un populārākajiem „zaļo” saimnieku piedāvājumiem ir bezmaksas piekļuve dzeramajam ūdenim. Tāpat kā ziemeļvalstis, varam lepoties ar dzeramā ūdens labo kvalitāti un pieejamību, tāpēc daudzi saimnieki ļauj ne tikai nakšņotājiem, bet arī garāmejošiem vai garāmbraucošiem ceļotājiem uzpildīt savas dzeramā ūdens pudeles. Šobrīd zaļās saimniekošanas aktualitātes pēc pašu saimnieku iniciatīvas ir dabisko pļavu atjaunošana, velo un auto elektrouzlādes punktu ierīkošana, videi draudzīgāki risinājumi pirts un SPA darbībā. Attiecīgus ”Zaļā sertifikāta” kritērijus un skaidrojumus plānots papildināt nākamgad.

Jaunākie”Zaļā sertifikāta” saņēmēji:

Kopā Latvijā šobrīd 90 saimniecības ieguvušas ”Zaļo sertifikātu” un piedāvā ”Zaļās brīvdienas”. Tās vienkopus atrodamas https://www.celotajs.lv/zalais .

Saskaņā ar 2021. gada 24. novembra "Zaļā sertifikāta" novērtējuma komisijas lēmumu, vides kvalitātes zīme "Zaļais sertifikāts" tika piešķirta vai pagarināta 25 lauku tūrisma uzņēmumiem - 21 pagarināts, bet 4 uzņēmējiem piešķirts pirmo reizi:

1.    Baldones Meža māja, Baldone

Saimniece aktīvi sadarbojas ar vietējo kopienu, pēta Baldones apkaimes vēsturi, vada ekskursijas un stāsta par Baldones vēsturisko kūrortu, sēravotiem un sanatoriju.

2.    Berķenes muiža , Jelgavas novads

Berķenes muiža ir viena no senākajām muižām Zemgalē. Muižas kungu māja ir atjaunota, izmantojot mūsdienīgas, videi un cilvēka veselībai draudzīgās tehnoloģijas.Birzī – "Kainaiži", Smiltenes novads

Saimnieki iegūst Bērzu sulas, no kurām ražo bezalkoholiskos dzirkstošos dzērienus. Tām pievieno piparmētras u.c. tradicionālās latviešu garšvielas, izmantojot vevecāku receptes. Saimnieki izvadā ekskursijā pa saimniecību, piedāvā produkcijas degustāciju un iegādi.

3.    Eco Boutique “Ceļmaļas” , Krāslavas novads

Saimniece izveidojusi skaistu ziedu dārzu, bet siltumnīcās gatavojas veselīgi dārzeņi, no kā tiek gatavota maltīte klientiem.

4.    “Dabas Gardumi” , Mārupes novads

Saimniecībā audzē avenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas, sausseržus, piparmētras, ābolus, plūmes, no tām ražo augļu-ogu bumbiņas, salmiņus, sulas, marmelādes un tējas, nepievienojot cukuru.

5.    "Dēseles dzirnavas" , Dienvidkurzemes novads

Atjaunotas, saglabājot ēkas vēsturisko noskaņu. Saimnieki ir ieguldījuši lielu darbu apkaimes sakopšanā. Ir izveidota plaša atpūtas vietas ūdenskrātuves krastā. Saimniecības siltumnīcās audzētie lauku labumi tiek piedāvāti klientiem gan svaigā, gan pārstrādātu produktu veidā. Saimnieki taupa dabas resursus un aicina to darīt arī saviem klientiem, kuru informēšanai redzamās vietās ir izvietoti aicinājumi par dabas saudzēšanu.

6.    Brīvdienu māja “Ezera sonāte” , Rēzeknes novads

Saimniece aktīvi darbojas apkaimes dabas aizsardzības jomā un savā saimniecībā izmanto videi draudzīgu risinājumus. Viesiem piedāvā laivas un ūdens velosipēdus, slēpes, nūjošanas nūjas, velosipēdus, trenažieri.

7.    Viesu māja “Garīkas” , Skrundas novads

Saimnieki audzē šitakē sēnes, izmanto energoefektīvas iekārtas sēņu kaltēšanai. Apmeklētājiem piedāvā doties ekskursijā un degustēt ēdienus no šitakē sēnēm.

8.    Viesu māja “Gungas” , Ādažu novads

Viesus izmitina piecās vēsturiskās guļbaļķu ēkās, kas atvestas no dažādiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem. Saimnieki stāsta par vietējās apkaimes dabas vērtībām.

9.    Lauku sēta “Indāni” , Tukuma novads

“Indāni” ir tradicionāla Latvijas lauku sēta. Bērni var iepazīt sunīšus, zosis, vistas, gaiļus u.c. mājdzīvniekus. Saimniece uzņem bērnus ar īpašām vajadzībām no Latvijas bērnu namiem.

10.    “Jaunbrenguļi” , Cēsu novads

Saimnieki piedāvā klientiem iepazīties ar Gaujas Nacionālā parka vērtībām, izejot pašu saimnieku veidotu, apsaimniekotu un dabā marķētu pārgājienu maršrutu. Viesu vajadzībām ir uzbūvēta jauna terase, tiek piedāvāti pirts pakalpojumi, respektējot dabas resursu saudzīgu izmantošanu.

11.    Viesnīca “Meke” , Limbažu novads

Viesnīca ir iekārtota senajā Duntes skolas ēkā, saglabājot ēkas dabiskos un vēsturiskos koka interjerus. Saimniece ir izveidojusi apļveida marķētu pārgājienu maršrutu līdz jūrai, iekļaujot arī seno burinieku būvētavas vietu. Interesenti var īrēt velosipēdus, iepazīties ar apkaimes dižkokiem, kas ir marķēti ar balto ozollapu uz zaļā fona.

12.    Brīvdienu māja “Meža skuķi” , Daugavpils novads

“Meža skuķi” atrodas Latgalē pie ainaviskā Inikšu ezera. Saimniece kopj bišu dravu un lauku, kurā aug latviešu sētai raksturīgie dārzeņi.

13.    Restorāns “Neptūns” , Jūrmala

Restorāns atrodas Ķemeru Nacionālā parka teritorijā, tādēļ aktīvi sadarbojas ar nacionālā parka administrāciju, piedaloties dažādos parkā organizētajos pasākumos kā uzticams sadarbības partneris. Ēdienu receptēs izmanto arī produkciju, kas audzēta Latvijas lauku saimniecībās.

14.    Restorāns “Pavāru māja” , Cēsu novads

Šīs vietas mērķis ir iedrošināt izzināt un atklāt mūsu reģionam raksturīgas unikālas garšas un pieredzi. Pavāru māja atbalsta slow food filozofiju un apkārtnes zemniekus un ražotājus. Līdzās mājai atrodas Dabas vērotāju dārzs, kurā atrodams gan rotaļu laukums "Ligzda kokā", gan palielināmais stikls dabas elementu tuvākai aplūkošanai, gan piknika zona ar ugunskura vietu. Dārzā ierīkots garšaugu dārzs, sastādīti augļkoki un ogu krūmi, bet tā centrā līdzās Putnu vērošanas laukumam izveidota Tauriņu pļava.

15.    Brīvdienu māja “Piekūni” , Madonas novads

“Piekūni” atrodas netālu no Latvijas augstākā paugura – Gaiziņkalna. Saimniece ir vides gide un piedāvā ekskursijas Gaiziņkalna dabas parkā. Bērniem ir iespēja iepazīt lauku mājdzīvniekus.

16.    Brīvdienu māja “Pizā” , Ventspils novads

Brīvdienu māja atrodas “Lībiešu krastā” un Ovišu dabas lieguma teritorijā. Saimnieki daudzina lībiskās tradīcijas un rūpējas par apkaimes dabas saglabāšanu.

17.    “Rundāles ūdensdzirnavas” , Bauskas novads

Veiksmīgi apvienots senais ar mūsdienīgo. Šeit lieliskā stāvoklī ir saglabātas gan vecās dzirnavas iekārtas, gan sekmīgi izmantotas modernas un videi draudzīgas tehnoloģijas. Saimnieki izveidojuši lielisku izglītojošu vēsturisku ekspozīciju par dzirnavām. Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām uzstādīts lifts ēkas pirmajā stāvā. Dzirnavās no atjaunojamā dabas resursa – ūdens ražo elektroenerģiju.

18.    “Saules mājas” Kolkasragā , Talsu novads

No “Saules mājām” Slīteres nacionālajā parkā, pašā Kolkasraga galā, var vērot gan saulrietu, gan saullēktu, gan arī naktī mirdzošo Kolkas bāku. “Saules mājas” ir videi draudzīgas, jo tajās netiek izmantota elektroenerģija. Taku, kas ved no apmeklētāju centra uz Kolkas ragu, apgaismo spuldzes no speciāli uzstādītiem neliela izmēra vēja ģeneratoriem.

19.    Brīvdienu mājas “Sīpoli” , Dienvidkurzemes novads

“Sīpolos” apskatāma Latvijā lielākā dzirnakmeņu kolekcija. Saimnieki aktīvi darbojas vietējā biedrībā, uzlabojot vidi un koplietošanas infrastruktūru ciemā.

20.    Brīvdienu mājas “Šķiperi” , Dienvidkurzemes novads

“Šķiperi” atrodas netālu no jūras un dabas parka “Bernāti”. Saimnieki apsaimnieko savu īpašumu ar videi un dabai draudzīgām metodēm, piedalās dažādās vietējās sabiedriskās aktivitātēs. Viesi var iegūt informāciju par dabas parku un tūrisma un atpūtas iespējām tajā.

21.    Viesnīca “Skrundas muiža” , Skrunda

Atjaunotā Skrundas muiža atrodas Ventas krastā. Muižas kungu mājā ir ierīkots muzejs, kurā var apskatīt retu eksponātu – pasaulē viena no vecākajiem rāpuļiem – Ventastega Curonica maketu.

22.    Viesu māja “Springšļu dzirnavas” , Cēsu novads

Springšļu dzirnavas atrodas mazskartā un mazapdzīvotā vietā – Līgatnes upes krastā. Pastaigās gar upes krastu var novērot savvaļas dzīvniekus, bet rudens laikā – lašu migrāciju.

23.    Brīvdabas picērija “Vīnkalni” , Valmieras novads

Brīvdabas picērija atrodas Miegupītes krastā, netālu no Gaujas nacionālā parka. Viesi var piedalīties ēdienu gatavošanā un dzīvās uguns. Saimnieki rūpējas par apkaimes dabas saudzēšanu un aicina to darīt citus.

24.    Zirgu sēta “Klajumi” , Krāslavas novads

Saimniece ir izveidojusi marķētu un ar izziņas elementiem aprīkotu dabas izziņas taku, piedāvā izglītojošus pārgājienus gan ar kājām, gan zirga mugurā dabas parka “Daugavas loki” teritorijā. Viesiem tiek piedāvāta gan pašu saimniecībā audzētie, gan arī apkaimes saimniecībās ražotie produkti, no kuriem gatavo tradicionālos Latgales ēdienus.

Praktiska informācija uzņēmējiem:

Regulāri tiek atjaunota informācija “Zaļā sertifikāta” mājas lapā . Šeit uzņēmēji var atrast visu par sertifikāta kritērijiem un to skaidrojumiem, pieteikšanos, kā arī lejuplādēt noderīgus materiālus komunikācijai ar viesiem:

•    Info norādes resursu taupīšanai un  – ūdens, elektrības, atkritumu šķirošanai, u.c. , kuras saimnieki var izmantot savā uzņēmumā;

•    Video “Kam pievērst uzmanību “Zaļajās brīvdienās” un “Zaļās brīvdienas Latvijā” izmantošanai mājas lapās un sociālo tīklu kontos;

•    “Zaļā sertifikāta” logo un reklāmas baneris “Zaļās brīvdienas” izmantošanai mārketinga materiālos un ievietošanai mājas lapā;

•    Paraugs mārketinga apraksta veidošanai, lai informētu viesus par uzņēmuma “zaļajām vērtībām”.

Ir papildināta noderīga informācija zaļai saimniekošanai par:

•    šķiroto atkritumu pieņemšanas vietām,

•    Elektroauto uzlādes vietām un informācija savas uzlādes stacijas ierīkošanai;

•    Izglītojoši video - Zaļās brīvdienas Latvijā; Pamata informācija par “Zaļo sertifikātu”; Elektroauto uzlāde;  Klimata politikas aktualitātes un energoefektīvi risinājumi lauku tūrisma saimniecībās; Videi draudzīgu ēdināšanas pakalpojumu sniegšana.

Turpināsim zaļi saimniekot un zaļi atpūsties!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53087902sec.