Aviācijas nozare aicina noteikt vienādus ierobežojumus visiem ieceļotājiem

Aviācijas nozare aicina Ministru kabinetu lemt par konsekventu pasažieru pārvadājumu ierobežojumu noteikšanu, nediskriminējot uzraudzītos un kontrolētos pasažieru pārvadātājus.

Ar 2020.gada 7. decembri ir aizliegti starptautisko pasažieru pārvadājumi uz un no Lietuvas. Valsts aģentūra “Civilās aviācijas aģentūra” (CAA) atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra aktualizētajiem datiem ir uzdevusi par pienākumu gaisa pārvadātājiem apturēt visus pārvadājumus uz kaimiņvalsti, lai gan lidojumus uz un no Lietuvas 91% pasažieru veica tranzīta nolūkā caur lidostu “Rīga”, nešķērsojot Latvijas robežu.

Vienlaikus CAA dati apliecina, ka šādi nosacījumi ir diskriminējoši attiecībā uz uzraudzītajiem un kontrolētajiem starptautisko pasažieru pārvadātājiem. Lai gan pārvadājumi uz un no Lietuvas ir aizliegti, robežkontrole uz sauszemes robežšķērsošanas vietām nav atjaunota. Spēkā esošie noteikumi arī neaizliedz privātpersonu došanos uz Lietuvu ar savu transportu vai privāti organizētajiem pasažieru pārvadājumiem.

CAA dati liecina, ka pagājušajā nedēļā Latvijā ar privāto transportu Latvijā ieceļojušas vairāk nekā  28 000 personas, kamēr ar uzraudzītajiem un kontrolētajiem pārvadātājiem pa dzelzceļu, jūru un gaisu Latvijā ieceļojušas nedaudz vairāk kā 7500 personas. Vienlaikus CAA dati liek secināt, ka daļa ar privāto transportu Latvijā ieceļojušās personas neizpilda tām uzlikto pienākumu aizpildīt elektronisko anketu Covidpass.lv par epidemioloģisko prasību ievērošanu.

Pagājušajā nedēļā ir vērojama strauja elektroniskās anketas aizpilde tieši pēc valdības paziņojuma, ka turpmāk pastiprināti tiks uzraudzītas personas, kas Latvijā ieceļo pa sauszemi. Pagājušajā nedēļā salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš par vairāk nekā 16% pieaudzis Covidpass.lv aizpilde privātā kārtā ieceļojošo personu vidū. Līdz tam ik nedēļu Covidpass.lv aizpilde personu vidū, kas ieceļoja Latvijā pa sauszemi, samazinājās.

Pieņemtais lēmums par pastiprinātu robežšķērsotāju uzraudzību elektroniskās anketas aizpildīšanā ir pareizs lēmums. Vienlaikus spēkā esošā kārtība pārvadājumu aizliegšanā nedos pozitīvu efektu Covid-19 saslimstības izplatības ierobežošanā, jo personas meklēs citus veidus, kā šos ierobežojumus neievērot. Piemēram, vasaras nogalē tika veikti organizēti tūrisma braucieni no kaimiņvalsts lidostām, kas ir neizsekojamāks un nedrošāks pārvietošanās veids.

CAA norāda, ka ievesto Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits nemazināsies, ja tiek ierobežoti tikai kontrolētie pārvadātāji, bet netiek aizliegta iedzīvotāju pārvietošanās starp valstīm ar privāto transportu vai privāti organizētajiem pasažieru pārvadājumiem.

To, ka privāti organizētie un privātie braucieni ir daudz bīstamāki nekā pārvietošanās ar uzraudzīto nozaru starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem, pierāda arī Covid-19 ievesto saslimšanas gadījumu skaits. Piemēram, laikā no 23. līdz 29. novembrim saskaņā ar operatīvajiem datiem, ar aviāciju Latvijā ieceļojušas 4 personas, kam vēlāk konstatēta saslimšana ar Covid-19, bet ar citiem transporta veidiem – 31 persona.

Starptautisko organizāciju pētījumi pierāda, ka slimības pārnese lidostā vai gaisa kuģī ir bijusi vienam no 27 miljoniem pasažieru. Arī Eiropas Aviācijas Drošības aģentūras (EASA) un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) kopīgi izstrādātās vadlīnijas nosaka, ka valdībām ir jārisina jautājums par drošības pasākumu ieviešanu, atkarībā no valstu saslimstības rādītājiem, nevis aizliedzot pārvadājumus pēc būtības. Arī ECDC vienlaikus norādījusi, ka šī brīža epidemioloģiskajā situācijā starptautisko pasažieru pārvadājumu liegšana aizliegšana ir nelietderīga.

Jau iepriekš Slimību profilakses un kontroles centrs atzinīgi novērtējis sadarbību ar aviācijas nozari, jo epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā operatīvi iespējams saņemt visu izmeklēšanai nepieciešamo informāciju. Tas ļauj ātri un efektīvi izsekot visas saslimušās personas kontaktpersonas, kas nav iespējams gadījumos, kad ieceļotāji Latvijā ieradušies ar privātu transportu vai nelegāli organizētajiem pasažieru pārvadātājiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.9532299sec.