«SmartLynx Airlines» atspēko četrus biežākos mītus par stjuarta profesiju

Stjuarts ir viena no iekārojamākajām profesijām pasaulē, ko līdz ar popularitāti pavada dažādi stereotipi, kuriem nereti nav nekā kopīga ar realitāti. Lai sapni par darbu aviācijā neaizēno maldīgi priekšstati, SmartLynx Airlines vecākais stjuarts un personāla atlases koordinators Rikardo Faria (Ricardo Faria) dalās pārdomās par izplatītākajiem mītiem par stjuarta darbu.

#1 Stjuarti = viesmīļi debesīs

Lidmašīnas salona apkalpes loma nereti tiek saistīta ar viesmīļa darbu restorānā, kā rezultātā pasažieri nepārzina drošības pasākumus, kādus nepieciešamības gadījumā veic stjuarti. Lai arī rūpes par pasažieru ērtībām un apmierinātību ir būtiska darba sastāvdaļa, stjuartu prioritāte ir drošība, kas tiek apgūta īpašās apmācībās. Pēc mācībām stjuarti prot sniegt pirmo palīdzību, organizēt evakuāciju, pareizi rīkoties lidmašīnas nolaupīšanas mēģinājuma gadījumā, pieņemt dzemdības un pat palīdzēt izdzīvot uz vientuļas salas.

“Esmu pārliecināts, ka neviens pasažieris nav piedzīvojis situāciju, kad, piemēram, spēcīgas turbulences laikā stjuarti turpina servēt sviestmaizes un dzērienus. Un varu garantēt, ka šādus brīžus neviens arī nepiedzīvos, jo jebkurā neparastā situācijā pirmais, par ko domās stjuarti, būs pasažieru drošība,” norāda SmartLynx Airlines vecākais stjuarts un personāla atlases koordinators R. Faria.

#2 Striktas prasības attiecībā uz vecumu un izskatu

Ir aviokompānijas, kurām ir tiešām stingras prasības, tomēr galvenokārt lidsabiedrības vēlas redzēt īstus cilvēkus, nevis reklāmas modeļus. “Protams, arī mums ir savi noteikumi attiecībā uz izskatu, taču tas nav nekas sarežģīts – galvenais, lai cilvēks ir kopts. Arī pēc vecuma nešķirojam – stjuarta karjeru SmartLynx Airlines var sākt kā 20, tā 30 gados un vēlāk. Mūsu vecākajam stjuartam šobrīd ir 57 gadi, tāpēc nav jāuztraucas par agrīnām karjeras beigām. Bieži saņemam jautājumus par tetovējumiem, kur mūsu nostāja ir vienkārša – ja darba laikā, esot uniformā, to var paslēpt, mums iebildumu nav. Tāpat kompānijā nodrošinām vienlīdzīgas iespējas visiem potenciālajiem darbiniekiem – neatkarīgi no to dzimuma, rases, etniskās un sociālās izcelsmes, dzimumorientācijas un tamlīdzīgi,” stāsta R. Faria.   

Aviokompānija nodrošina arī pašu uniformu, un sievietes var izvēlēties – strādāt biksēs vai svārkos. Obligāta prasība pēc augstpapēžu kurpēm ir mīts, jo SmartLynx Airlines forma paredz, ka tie var būt arī klasiski zempapēžu apavi, kas ir būtisks atvieglojums garākos pārlidojumos.

#3 Profesija ir piemērota tikai sievietēm

Stereotips, ka sievietes ir vairāk piemērotas stjuarta profesijai nekā vīrieši, nav gluži taisnība. Turklāt pasaulē pirmais zināmais stjuarts bija vīrietis vārdā Henrihs Kubis (Heinrich Kubis) no Vācijas. Arī SmartLynx Airlines lidmašīnas šobrīd apkalpo teju 550 stjuartu, no kuriem gandrīz puse jeb 43 % ir vīrieši.  

#4 Stjuartiem ir jāpārzina vairākas svešvalodas

Aviācijas nozarē komunikācija norit angļu valodā, tāpēc laba angļu valodas prasme ir vienīgā obligātā prasība. Tradicionālajām pasažieru aviokompānijām, kuras ir bāzētas konkrētā valstī, var būt prasība zināt arī vietējo valodu, piemēram, ja izlidošana ir no Rīgas, visbiežāk stjuarti runā latviešu un angļu valodā.

“Lai arī esam Latvijā reģistrēta aviokompānija, mūsu biznesa modelis – čarterlidojumi un lidmašīnu pilna servisa noma ar apkalpi – neprasa obligātas valsts valodas zināšanas. Tas nozīmē, ka par stjuartu SmartLynx Airlines var pieteikties gan Latvijas pilsoņi, gan iedzīvotāji no citām valstīm, tostarp ārpus Eiropas. Tā saucamo bāzes jeb izlidošanas vietu cenšamies plānot tā, lai tā atbilstu stjuarta dzīvesvietai un valodu zināšanām,” piebilst R. Faria.

Kā var kļūt par stjuartu?

Lai pieteiktos darbam par stjuartu, kandidātam bez iepriekšējas pieredzes nepieciešama ir derīga Eiropas Savienības (ES) pase vai atļauja dzīvot un strādāt ES bez ceļošanas ierobežojumiem un vidusskolas diploms. Būtiski, ka persona ir vismaz 18 gadus veca, bez sodāmības un fiziski labā formā, lai, piemēram, spētu nopeldēt 25 metrus. Specifiskas zināšanas un prasmes iemācīs aviokompānija – SmartLynx dati liecina, ka stjuartu apmācības iziet teju visi kandidāti.  

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50454998sec.