Aviopasažierus izglītos par eksotiskajiem suvenīriem no apdraudēto sugu dzīvniekiem un augiem

Turpinoties atvaļinājumu sezonai, lidosta “Rīga”, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde aicina pasažierus būt uzmanīgiem un zinošiem, ārvalstīs izvēloties un iegādājoties eksotiskus suvenīrus. Kopīgā informatīvajā kampaņā aviopasažieriem tiks atgādināts par nepieciešamību ievērot Konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES) prasības, lai suvenīru ievešanai nesekotu sods par likumpārkāpumu un suvenīra konfiskācija.

Īpaši ceļojumos uz eksotiskām valstīm pasažieri tiek aicināti laikus noskaidrot, vai izvēlētie suvenīri, piemēram, koraļļi, lielie gliemežvāki, eksotiski dzērieni ar rāpuļiem pudelēs, arī kosmētikas līdzekļi ar eksotiskām sastāvdaļām, savvaļas dzīvnieku ādas izstrādājumi vai rotaslietas nav izgatavoti no sugām, uz kurām attiecas CITES prasības (https://www.daba.gov.lv/lv/cites-sugas).

“Mēs vēlamies, lai mūsu pasažieri ir informēti un zinoši, un vienlaikus gribam atgādināt, ka rūpes par savvaļas sugu aizsardzību jebkurā pasaules vietā ir mūsu visu atbildība. Turklāt atbildība par vidi un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu ir arī daļa no lidostas “Rīga” ilgtspējas stratēģijas,” skaidro lidostas “Rīga” Ilgtspējas un vides pārvaldības nodaļas vadītāja Santa Auguste–Šole.

VID Muitas pārvalde ir apkopojusi datus par juridiskām un fiziskām personām konfiscētajiem CITES īpatņiem un no tiem izgatavotajiem izstrādājumiem. Pēdējos piecos gados pirms pandēmijas, kad lidosta “Rīga” piedzīvoja straujāko pasažieru skaita pieaugumu, tika konfiscētas gandrīz 2250 vienības šādu aizliegto priekšmetu. Lielākā daļa no tiem bija dažādi kosmētiskie līdzekļi, kuru sastāvā ir kaviāra vai medicīnisko dēļu ekstrakts, vai lāču tauki. Tāpat konfiscēti vairāk nekā 160 koraļļu koloniju fragmenti, alkohola pudeles ar apdraudētu sugu čūskām, vairākas lāču ādas, galvaskauss un priekšķepas, sieviešu rokaspulksteņu siksniņas no krokodila ādas, rožkoka izstrādājumi, valzirga ilkņi, čūskādas izstrādājumi, dzīvi Vidusāzijas bruņurupuči un dzīvas medicīniskās dēles.

Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode uzsver: “Dažkārt ceļojuma laikā nopirkts suvenīrs vai pludmalē salasītu koraļļu gabaliņi var radīt neparedzamas sekas, jo ikvienu no mums var iesaistīt savvaļas sugu nelegālās ieguves vai tirdzniecības virpulī. CITES regulējuma mērķis ir veicināt savvaļas sugu izmantošanu ilgtspējīgi, lai šo sugu populācijas netiktu apdraudētas. Ir sugas, kas labi vairojas nebrīvē vai tiek iegūtas savvaļā tādā apmērā, kas šo sugu eksistenci neapdraud, piemēram, dažādi krokodili vai čūskas. Ja suvenīri veidoti no savvaļas sugām, kas iegūtas legāli un ilgtspējīgā veidā, to apliecina CITES sertifikāti. Savukārt, iegādājoties suvenīrus “no rokas”, lēti un bez dokumentiem, kas apliecina to legālo izcelsmi, katrs pircējs kļūst par zobratiņu nelegālās tirdzniecības shēmā, jo pieprasījums veicina piedāvājumu.   Savukārt šādas darbības var  novest pie situācijas, kad kāda tirdzniecībā pieprasīta suga savvaļā kļūst ļoti reta un izmirstoša. Tādēļ ir svarīgi iepazīties ar tirdzniecībā apdraudēto sugu sarakstu un, ja ir vēlme ko tādu iegādāties, izvēlēties legālu tirdzniecības vietu, kuras darbības neapdraud savvaļas sugas”.

Neskatoties uz pandēmijas laika ceļošanas ierobežojumiem, arī divos pandēmijas gados VID Muitas pārvaldes darbinieki ceļotāju bagāžas kontroles rezultātā konfiscējuši neatļautus suvenīrus no CITES konvencijas sarakstos iekļautu savvaļas dzīvnieku sugām, tai skaitā gliemežvākus, koraļļus un čūsku.

VID Muitas pārvaldes Riska vadības daļas Ierobežojumu un aizliegumu uzraudzības nodaļas vadītāja Dace Brimerberga atgādina: “Atjaunojoties iespējām ceļot, ievērojami paplašinās iespējas izdarīt izvēles, kas vai nu palīdz sargāt apkārtējo vidi, vai – gluži pretēji – veicina apdraudētu sugu izzušanu. Aicinām neizvēlēties tādus suvenīrus, kas izgatavoti no apdraudēto sugu dzīvniekiem vai augiem, kuri savvaļā nomedīti vai iegūti nelegāli. Atbildīga rīcība, laikus noskaidrojot, kas ir atļauts un kas ne, ļaus izvairīties no nevēlamām sekām. Ceļotājiem jābūt informētiem, lai nekļūtu par nejaušiem kontrabandistiem nezināšanas dēļ. Lai Latvijā ievestu no CITES pielikumos iekļauto sugu dzīvniekiem vai augiem izgatavotus priekšmetu, preces iegādes valstī ir jāsaņem CITES uzraudzības iestādes izsniegta eksporta atļauja, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes izsniegta importa atļauja vai muitas kontroles punktā jānoformē paziņojums par importu. Šķērsojot robežu, dokumenti kopā ar priekšmetu jāuzrāda muitas amatpersonai.”

CITES uzraudzības institūcija Latvijā ir Dabas aizsardzības pārvalde, bet konvencijas nosacījumu ievērošanu uz Latvijas ārējās robežas veic VID Muitas pārvalde.

Vairāk informācijas par CITES konvencijas aizsargātajām sugām uzzini DAP tīmekļvietnē www.daba.gov.lv. Informāciju par aizsargāto sugu īpatņu deklarēšanu uzzini VID tīmekļvietnē www.vid.gov.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.42438817sec.