Aviācijas nākotne: kā tuvākajās desmitgadēs mainīsies ceļošana ar lidmašīnu

Eiropas Komisija apņēmusies panākt klimata neitralitāti līdz 2050. gadam, tāpēc gaidāmas lielas pārmaiņas daudzās nozarēs, tostarp aviācijā, kas rada 3, 6% siltumnīcefekta gāzu emisiju Eiropas Savienībā. Paredzams, ka nākotnē ceļojumiem ar lidmašīnu jākļūst videi draudzīgākiem, drošākiem un ērtākiem pasažieriem.

Pēc Starptautiskās gaisa transporta asociācijas (IATA) datiem 2021. gadā pasaulē bija veikti ap 2,2 miljoniem civilās aviācijas lidojumiem, ar kuriem ceļoja ap 40 miljoniem pasažieru. Tas vien liecina par to, ka šāda veida pārvietošanās ir nozīmīgs ieguldījums pasaules ekonomikā.

Kopš 1994. gada 7. decembrī atzīmē Starptautisko civilās aviācijas dienu ar mērķi uzsvērt aviācijas nozīmi un devumu cilvēcei.

Pēdējos 100 gados drošība ir bijusi aviācijas nozares augstākā prioritāte. Tehnoloģiju attīstība, personāla apmācība un riska pārvaldība ir devušas ievērojamus uzlabojumus. Taču diemžēl, lai to panāktu, bija jāmācās arī no pagātnes notikumiem.

Par šādiem notikumiem stāsta “National Geographic” raidījums “Aviokatastrofu izmeklēšana: īpašais ziņojums”. Šī aizraujošā raidījuma jauno sezonu varēs redzēt jau no 7. decembra, plkst. 19.00 kanālā “National Geographic”.

Jau šobrīd izskan prognozes par to, kāda būs ceļošana ar lidmašīnu pēc 2035. gada. Svinot Starptautisko civilās aviācijas dienu, “National Geographic” piedāvā iepazīties ar nākotnes tendencēm un uzzināt, kas sagaida ceļotājus tuvākajās desmitgadēs!

Ar ūdeņradi darbināmas lidmašīnas

Ūdeņradis aviācijā tika izmantots jau 20. gadsimta sākumā, taču dirižabļa “Hindenburg” katastrofa 1937. gadā apturēja ūdeņraža uzvaras gājienu.

2000. gadu sākuma tika īstenots ES projekts “Cryoplane” ar mērķi izvērtēt ar ūdeņradi darbināmu lidmašīnu ilgtspējību. Šis projekts gan neguva vērā ņemamus panākumus.

Pēc vairāk nekā 20 gadiem ūdeņraža izmantošana atkal ir aviācijas industrijas dienas kārtībā. Pasaulē lielākais lidmašīnu ražotājs “Airbus” novembra beigās paziņoja, ka turpina strādāt pie tā, lai līdz 2035. gadam ieviestu ar ūdeņradi darbināmu komerciālo lidmašīnu.

Ir zināms, ka “Airbus” strādā pie “Zero-E”  ūdeņraža hibrīda lidmašīnas izstrādes. Tajā paredzētas vietas 110 pasažieriem. Kā izriet no nosaukuma, lidojumi ar to būs pilnībā bez siltumnīcefekta gāzu emisijām.

“Zero-E”  lidmašīnas paredzēts aprīkot ar gāzes turbīnu dzinējiem, kas izmantos šķidro ūdeņradi, lai ražotu elektrību. Pēc dažiem gadiem plānots uzsākt šāda veida dzinēju testēšanu.

Aviācija pašlaik rada 3,6% no ES siltumnīcefekta gāzu emisijām, jo ​​modernās lidmašīnas kā degvielu izmanto petroleju. Ar ūdeņradi darbināmas lidmašīnas varētu parādīties jau 2035. gadā, un šīs lidmašīnas varētu pārvadāt ievērojami vairāk pasažieru nekā līdz šim.

“V” formas lidmašīnas

Savukārt Nīderlandes aviokompānija KLM sadarbībā ar Delftas Tehnoloģiju universitāti strādā pie "Flying V" lidmašīnas izstrādes. Viņi uzskata, ka šis ir gaisa kuģis, kas var padarīt ceļojumus ar lidmašīnu lētākus un videi draudzīgākus.

Jāpiebilst, ka šī lidmašīna gan izskatā, gan konstrukcijās radikāli atšķirsies no ierastajā lidmašīnām. Izstrādātāji apgalvo, ka “V” forma rada mazāku gaisa pretestību nekā standarta lidmašīnai, kā arī palīdz samazināt gaisa kuģa svaru.

Paredzēts, ka pasažieru kabīnes būs katrā V formas lidmašīnas pusē. Plānots, ka “Flying V” būs vieta apmēram 300 pasažieriem. Uzņēmums apgalvo, ka šāda veida lidmašīna varētu piedāvāt par 20% lielāku degvielas patēriņa efektivitāti nekā ierastās A350 tipa lidmašīnas.

“Divstāvīgas” lidmašīnas

Aviokompānijas pastāvīgi meklē veidus, kā maksimāli palielināt cilvēku skaitu katrā lidojumā. Viens no veidiem, kā to varētu izdarīt ir, piemēram, divstāvu ekonomiskās klases, kas sola vairāk vietas pasažieriem.

Viens no piedāvātiem variantiem ļaus ekonomiskajā klasē lidojošiem pasažieriem apgulties. Augšējie sēdekļi būs aprīkoti ar izvelkamām kāpnēm, lai viesi varētu ērti pārvietoties no otrā stāva uz pirmo.

Katram sēdeklim būs arī nolaižams kāju paliktnis, lai nodrošinātu vairāk personiskās telpas un dažādu līmeņu gulēšanas pozīcijas. Konfigurācija var būt pat pietiekami liela, lai vecāki un mazi bērni varētu apgulties kopā.

Labākas izklaides iespējas

Turpinoties tehnoloģiju attīstībai, mēs, visticamāk, redzēsim vairāk iespēju pasažieriem baudīt aizraujošu pieredzi lidojuma laikā.

Nākotnes izklaides iespējas lidojuma laikā ietvers vairāk ekrānu, vairāk tiešsaistes spēļu un pat iespēju apmeklēt izglītojošos kursus lidojuma laikā, pēcāk saņemot sertifikātu. Iespējams arī, ka nākotnē lielās filmu studijas varēs piedāvāt savu jaunāko filmu pirmizrādes lidmašīnās vēl pirms to oficiālās parādīšanās kinoteātros.

Kompānija “Panasonic” arī izstrādā veidus, kā uzlabot pasažieru labsajūtu lidojumos, piemēram, iestatot apgaismojumu, kas regulē diennakts ritmus tālsatiksmes lidojumos. Būs arī iespēja slāpēt troksni salonā, lai veicinātu labāku miegu. Tiek strādāts arī pie tehnoloģijas, kas absorbē nepatīkamos aromātus un attīra gaisu.

Aviokompānijas arī vēlas sniegt ceļotājiem aizraujošāku pieredzi lidojumos. “Alaska Airlines” un “British Airways” vairākos maršrutos ir izmēģinājuši “SkyLight” virtuālās realitātes austiņas pirmās klases pasažieriem.

Nākotnes pasažierim būs iespēja iepirkties lidojuma laikā un saņemt iegādāto pirkumu lidostā uzreiz pēc izkāpšanas no lidmašīnas vai ar piegādi viesnīcā vai mājās.

Ja visas šīs prognozes īstenosies, tad ceļošana ar lidmašīnu būs aizraujošāka, lētāka, ērtāka un videi draudzīgāka.

Sagaidāms, ka nākotnē ceļošana ar lidmašīnu kļūs vēl drošāka, jo aviācijas nozare ir guvusi pieredzi no katras piedzīvotās situācijas. Jebkura aviokatastrofa tiek rūpīgi izmeklēta, tiek izdarīti secinājumi, kā arī ieviesti uzlabojumi, lai negadījumi vairs neatkārtotos.

Par to stāsta “National Geographic” raidījums “Aviokatastrofu izmeklēšana: īpašais ziņojums”, kura autori pēta katastrofu cēloņus un parāda, kā mainījušies likumi un regulējumi, lai incidentus novērstu. Raidījumu “Aviokatastrofu izmeklēšana: īpašais ziņojums” skaties 7. decembrī plkst. 19.00 kanālā “National Geographic”!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82897401sec.