LIELĀ INTERVIJA: «Ax Group» direktors Gints Aksiks - Pandēmija ir devusi jaunu ilgtermiņa skatījumu

Ax Group” piedāvā premium klases automašīnu nomu gan ar automašīnas vadītāju, gan bez. Uzņēmuma direktors Gints Aksiks mērķtiecīgi strādā, lai noma būtu nozīmīgs tirgus spēlētājs gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Intervijā portālam Travelnews.lv Gints stāsta par aizvadītajiem diviem gadiem, kas pagājuši pandēmijas zīmē, kā arī atklāj uzņēmuma nākotnes plānus. Intervija ierakstīta 23.02.2022.

Travelnews.lv: Pēdējo reizi mēs sarunājāmies pirms diviem gadiem. Tas bija pavisam cits laiks – pasaule pirms pandēmijas. Kā “Ax Group” ir veicies šajos divos gados?

Jāsaka, ka pandēmija ir devusi jaunu ilgtermiņa skatījumu un prasmes adaptēties mainīgos apstākļos. Uzņēmuma autoparks joprojām pilnībā atbilst premium klases prasībām. Spēkrati nav novecojuši, tieši pretēji – pandēmijas laiku izmantojām, lai daļu auto pārdotu un to vietā iegādātos jaunas mašīnas. Šobrīd autoparkā ir astoņas automašīnas – jaunākas un interesantākas, turklāt tagad saviem klientiem piedāvājam arī BMW markas spēkratus, kas man personīgi ļoti patīk. Kopumā jāsaka, ka pandēmija palīdzēja saprast, ka nepieciešams dažādot pakalpojumu klāstu, piedāvājot ne tikai VIP transfēru, bet arī automašīnas vadītāju pakalpojumus un nomu. Aizvien nozīmīgāku lomu ieņēma ilgtermiņa klienti, kuri neņem auto uz vienu vai divām dienām, bet pat uz mēnesi.

Travelnews.lv: Vai praksē novērojāt, ka epidemioloģisko apsvērumu dēļ cilvēki biežāk izvēlas individuālu VIP transfēru, nevis grupas braucienus?

Tieši tā. Turklāt, apzinoties iespējamos riskus, automašīnas pēc katras lietošanas reizes tika ne tikai tīrītas un mazgātas, kā tas bija arī pirms pandēmijas, bet arī dezinficētas. Procedūra tika pārdomāta līdz niansēm, lai mēs būtu pārliecināti par klientu drošību.

Travelnews.lv: Kas ir “Ax Group” klienti – privātpersonas, viesnīcas vai citi uzņēmumi? Vai pandēmija mainīja vidējā klienta profilu?

Protams, pandēmija ietekmēja to mūsu klientu daļu, ko veidoja viesnīcas, un pirmie trīs vīrusa izplatības mēneši bija ļoti atšķirīgi, taču pakāpeniski vērojam, ka arī šis sektors atgūstas un izskatās cerīgi. Pieauga privāto klientu proporcija. NATO samita laikā sadarbojāmies ar vēstniecībām, tāpēc varam teikt, ka klientu vidū ir gan biznesa, gan valsts sektors.

Travelnews.lv: Vai klienti pārsvarā ir Latvijā dzīvojoši vai ārvalstu viesi?

Lielākoties tie ir ārvalstu viesi, taču mūsu pakalpojumus izmanto arī vietējie iedzīvotāji. Ir daļa cilvēku, kuru paradumus pandēmija nemainīja – viņi bija raduši izmantot premium klases pakalpojumus un turpina to darīt. Mums jāņem vērā arī ietekme, ko rada taksometru serviss, piemēram, tirgū aizvien vairāk sāk dominēt Bolt un Yandex (intervija notika pirms Autotransporta direkcijas lēmuma anulēt tīmekļvietnes un mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzēja "Yandex Taxi B.V." reģistrāciju un bloķēt mobilās lietotnes "Yandex Go" darbību), savukārt, “BalticTaxi” skaits ir samazinājies. Tas nozīmē, ka daļa šo taksometru kompāniju klientu sāk vērsties pie mums. Kad “Red Cab” informēja par maksātnespēju, mēs uzreiz sajutām lielāku klientu aktivitāti.

Travelnews.lv: Vai tas nozīmē, ka papildus VIP transfēram “Ax Group” piedāvā arī standarta klases pakalpojumus?

Jā, mēs aizvien vairāk diversificējam savu pakalpojumu klāstu. Šobrīd tūristi, kuri viesojas Latvijā, pamatā ir Skandināvijas vai Eiropas valstu iedzīvotāji, un viņus, lielākoties, interesē tieši standarta klases pakalpojumi. Šie cilvēki novērtē drošību, tīrību, ilgtspēju, precizitāti, bet viņiem nav būtiski, lai pakalpojums vienmēr būtu premium klases. Patiesībā nākotnes attīstību redzu tieši standarta klases pakalpojumos.

Travelnews.lv: Kādas ir izmaksas, ja runājam par premium un standarta kategoriju?

Ja runājam par transfēriem, tad ir fiksētais tarifs jeb stundas cena – S klases auto izmaksas ir 90 eiro/stundā, savukārt standarta klases auto izmaksas būs 30 eiro/stundā. Ja runājam par auto nomu, tad jāuzsver, ka izmaksas ir atkarīgs no nomas perioda. Ja klients vēlas nomāt auto ilgtermiņā, par cenu vienojamies individuāli. Standarta cena S klases auto ir aptuveni 250 eiro/diennaktī. Standarta klases auto, piemēram, Škoda būs aptuveni 60 eiro/diennaktī. Cenas, protams, ir atkarīgas arī no sezonas un tā, cik lielu attālumu klients vēlas nobraukt.

Travelnews.lv: Iepriekšējā sarunā Tu minēji, ka šādiem pakalpojumiem ir arī atsevišķas mobilās lietotnes, bet Latvijā tādu nav. Vai cilvēki joprojām var atrast pakalpojumu, ievadot google meklētājā atslēgas vārdus “VIP transfērs” vai arī situācija ir mainījusies?

Klienti par mūsu pakalpojumiem uzzina dažādos veidos, piemēram, postpadomju telpā joprojām darbojas t.s. sarafāna radio. Premium klases klienti nodod viens otram mutvārdu rekomendācijas un tā arī veidojas mūsu luksusa pakalpojumu klientu loks. Taču, kā jau minēju, standarta klases klients lielākoties ir no Skandināvijas vai Eiropas, tāpēc mēs aktīvi strādājam pie mājaslapas pilnveidošanas, investējam google SEO, lai būtu atrodami meklētāja pirmajās lapās u.tml. Ja runājam par mobilajām lietotnēm, jāņem vērā, ka saskaņā ar Latvijas normatīvo regulējumu, tiklīdz auto ir iespējams rezervēt aplikācijā vai mājaslapā, uzņēmums uzreiz klasificējas kā taksometru pakalpojumu sniedzējs. Tas, savukārt, nosaka attiecīgo numura zīmju lietošanu u.c. aspektus. Mūsu tirgus ir tik liels, cik ir, tāpēc es nesteidzos ar mobilo lietotņu izmantošanu, lai gan esmu atvērts šīm iespējām. Tieši pēc mūsu iepriekšējās sarunas man bija tikšanās ar kompāniju, kas piedāvā mobilās lietotnes VIP transfēra nodrošinātājiem. Pandēmijas ietekmē šī sadarbība gan ir iepauzēta, taču nākotnē noteikti to izskatīsim.

Travelnews.lv: Mēs zinām gadījumus, kad biznesa vides pārstāvji vai pat ārvalstu politiķi izmanto īpašos taksometru numurus, lai ātrāk nokļūtu no viena punkta otrā, jo taksometri var pārvietoties sabiedriskā transporta joslā.

Jā, tā patiešām mēdz darīt. Sabiedriskā transporta joslu var izmantot arī elektroauto un pagājušajā vasarā, kad piedāvājām klientiem arī BMW i3 un izstāstījām par šiem noteikumiem, redzējām, ka interese pieaug.

Travelnews.lv: Runājot par “Ax Group” darbību kopumā, kuriem aspektiem Tu pievērs vislielāko uzmanību?

Tie viennozīmīgi ir visi aspekti, kas mūs atšķir no taksometru pakalpojuma sniedzēja. Pirmkārt, koordinēšana. Kā tas notiek gadījumos ar taksometriem? Dispečers saņem izsaukumu, nodod ziņu autovadītājam, kurš attiecīgajā brīdī un konkrētajā atrašanās vietā. Ja nenotiek nekas ārkārtējs, klients saņem savu pakalpojumu savlaicīgi, taču ir virkne gadījumu, kad sastrēgumu, nepietiekami ātras saziņas vai citu apsvērumu dēļ rodas problēmas. Mēs organizējam koordinēšanu tā, lai auto vienmēr būtu īstajā laikā un īstajā vietā. Turklāt, nodrošinām, lai autovadītājs vienmēr būtu 15 minūtes pirms noteiktā laika un klients būtu informēts par to. Otrkārt, auto vienmēr ir tīrs, aprīkots ar visu klientam nepieciešamo (arī gadījumos, ja ir īpaši pieprasījumi). Klientu vienmēr sagaida atbilstoši ģērbts, pieklājīgs autovadītājs, kurš palīdz ar bagāžu, ja tāda ir, atver durvis, palīdz iekārtoties salonā u.tml. Jāpiezīmē, ka klienti aizvien vairāk izprot arī to, ka VIP transfēra pakalpojumus nepieciešams pieteikt savlaicīgi, lai gan mēs cenšamies pielāgoties arī t.s. pēdējā brīža pieprasījumiem.

Travelnews.lv: Pēc kādiem kritērijiem izvēlaties autovadītājus? Vai “Ax Group” šoferu vidū ir arī sievietes?

Lai gan mūsu autovadītāju lokā ir abu dzimumu pārstāvji, esam novērojuši, ka situācijas, kad sieviete – autovadītāja piedāvā palīdzību ar bagāžu, klientiem nereti šķiet mulsinošas. Tajā pašā laikā ir klientes, kas īpaši piesaka, ka vēlas tieši autovadītāju – sievieti. Runājot par kritējiem kopumā, mums ir svarīgi, lai autovadītājam būtu pietiekams liels braukšanas stāžs. Tāpat ir būtiski, lai cilvēks būtu atbildīgs un uzticams, lai mēs uz viņu varam pilnībā paļauties. Aktīvās darbības sezonā tas ir ārkārtīgi būtiski.

Travelnews.lv: Ja runājam par automašīnām, kas ietilpst premium klases piedāvājumā, kā ir mainījusies situācija šo divu gadu laikā? Vai esi sācis raudzīties uz jauniem zīmoliem vai modeļiem?

Mūsu autoparku ir papildinājis BMW – 5. sērijas BMW kā alternatīva E klasei un 7. sērijas BMW kā alternatīva S klasei. Šīs ir automašīnas, kas man ir ļoti iepatikušās. Protams, Mercedes-Benz nekur nav pazudis, taču redzam, ka klienti ir ļoti patīkami pārsteigti arī par BMW piedāvājumu. Pasaule un cilvēku domāšana mainās. Auto krāsu paletē tāpat kā uzvalku izvēlē dominē melns un tumši zils.

Travelnews.lv: Vai esat izvērtējuši iespējas darboties arī kaimiņvalstu tirgus – Lietuvā un Igaunijā?

Jā, esmu izskatījis šādas iespējas un pagaidām pozitīvāk skatos tieši uz Igauniju. Jāsaka, ka Lietuva šo pakalpojumu ziņā mums ir priekšā, turklāt, nereti piedāvājot braukt pie klienta no Viļņas uz Rīgu. Jāpiezīmē, ka bieži sadarbojamies ar Lietuvas kolēģiem un tā vienmēr ir patīkama sadarbība. Igaunijā ir izteikti mazāks tirgus un spēlētāji ir ļoti piesardzīgi gan auto apjomos, gan attīstības tempos.

Travelnews.lv: “Ax Group” ir vietējais uzņēmums, bet Latvijā darbojas arī starptautiskie autonomu tīkli, kas piedāvā līdzīgus pakalpojumus. Kādas ir Tava uzņēmuma priekšrocības, salīdzinājumā ar ārvalstu kolēģiem?

Jāuzsver, ka lielajiem autonomu tīkliem parasti nav luksusa klases automašīnu, piemēram, 7. sērijas BMW. Kompānijām, kurām ir tik lieli apjomi, šis segments rada galvassāpes – ārkārtīgi dārgas automašīnas, kas prasa papildus rūpes. Šie auto ir riska grupā, ierindojoties starp auto zagļu iecienītākajiem spēkratiem. Bet tieši šīs automašīnas ir mūsu lauciņš.

Travelnews.lv: Kas ir būtiskākās no lietām, kam noteikti jābūt auto aprīkojumā? Cik būtiski ir monitori aizmugurē?

Tā kā klienti sēž aizmugurē, noteikti jābūt sēdekļu apsildei. Tāpat kā gaisa kondicionēšanai, kas vienlīdz kvalitatīvi jādarbojas visā salonā, jo premium klases klienti nereti ir uzvalkos arī karstās vasaras dienās. Klienti bieži izmanto arī sēdekļu regulāciju. Mazāk svarīga ir, piemēram, akustika.

Travelnews.lv: Vai klienti mēdz jautāt, ko apceļot vai kur paviesoties, kamēr viņi ir Latvijā?

Jā, mēs piedāvājam pat maršrutu izstrādi, sadarbībā ar gidu komandu. Vasarā, piemēram, ļoti pieprasīti ir ekskursiju maršruti, kuros apvienojas gan brauciens ar auto (aptuveni divas stundas), gan stundu ilga pastaiga (vai otrādi). Ir iespējams doties braucienā ar autovadītāju, kurš arī izstāsta pamata informāciju par konkrēto vietu vai tūrisma objektu. Mūsu pamatkomanda ir arī sertificēti gidi. Un ir iespējams izvēlēties arī doties izbraucienā ar gidu, kurš sniedz plašāku stāstījumu klientam ērtā valodā.

Travelnews.lv: Kāda ir pieļaujamā brauciena ģeogrāfija? Ja klients izvēlas auto ar šoferi, vai ir iespējams dodies kaut vai uz Baltkrieviju?

Ir bijuši dažādi gadījumi. Ja klientam tas ir nepieciešams, varam doties arī uz Trešās pasaules valstīm, tomēr pamatā rekomendējam braukt Eiropas ietvaros. Ja runājam tieši par Baltkrieviju, tad šeit izšķirošais faktors ir tas, vai pagūstam pasūtīt un saņemt vīzas? Ja nepagūstam sakārtot vīzu jautājumu, sadarbojamies ar partneriem, kuri sagaida klientu robežas otrā pusē. Ir bijuši arī pasūtījumi braucienam no Krievijas robežas līdz Monako, iekļaujoties divās dienās. Piesaistījām divus autovadītājus un izdarījām. Klientam bija pieejama sega, spilvens, dzērieni, uzkodas, papildus arī grozs ar dažādiem gardumiem, lai brauciens būtu pēc iespējas patīkamāks. Viss atkarīgs no klienta vēlmēm. Lai nodrošinātu pakalpojumu arī citā valstī, man pašam nav jābūt tajā vietā. Tādiem nolūkiem ir uzticami, pārbaudīti partneri, ar kuriem regulāri sazinos un tiekos.

Travelnews.lv: Kā Tu nonāci pie idejas atvērt tieši šādu uzņēmumu?

Strādājot viesnīcu nozarē, redzēju, ka VIP transfēri ir niša, kurā ne vienmēr piedāvājums atbilda klientu pieprasījumam. Sapratu, ka šī ir joma, kurā nepieciešami ne vien atbilstoši auto, bet arī izpratne par klientu vēlmēm un vajadzībām.

Travelnews.lv: Runājot par vēlmēm, iepriekšējā sarunā mēs runājām par valstīm, uz kurām Tu vēlētos doties. Toreiz minēji Kubu un Austrāliju. Vai ir sanācis tur pabūt?

Līdz Austrālijai vēl neesmu ticis, bet Kubā paviesojos. Tas bija viens no maniem labākajiem ceļojumiem. Biju arī Dominikānā un esmu iemīlējis šīs vietas. Paspēju paviesoties arī Budapeštā, kur mani ļoti uzrunāja arhitektūra, bet tuvākajos plānos uz brauciens uz Puketu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.62092304sec.