Intervija: Kristaps Blaus stāsta par Sultāna un citu kamieļu dzīvi Latvijā

Intervija: Kristaps Blaus stāsta par Sultāna un citu kamieļu dzīvi Latvijā

Nesen rakstījām par skolēnu ekskursiju iespējām atpūtas kompleksā "Rakši" (Amatas novads, Drabešu pagasts). Pēc šīs ziņas mūs sevišķi ieinteresēja slavenā Sultāna personība. Lai iepazītu austrumu dzīvnieku karali tuvāk, Travelnews.lv sarunājās ar Kristapu Blaus, atpūtas kompleksa "Rakši" saimnieku.


Travelnews.lv: Kā paiet Sultāna un citu dzīvnieku diena?

Kristaps Blaus: Kā paši smejamies, tad "Rakšos" katrs pats par sevi ir ļoti svarīgs. Visi dzīvnieciņi ir lielas personības, katram savas rakstura iezīmes, tādēļ arī viņu diena paiet dažādi. Daļa ceļas samērā agri – tiklīdz paliek gaišs. Lielākie guļavas ceļas ap deviņiem, kad atbrauc mūsu gidiņi, jo visi kamieļveidīgie dzīvnieki ir ļoti ziņkārīgi, un mīl uzturēties cilvēku sabiedrībā.

Pie mums katru dienu brauc ciemos skolēnu grupas, tūristi, ģimenes, tādēļ arī "Rakšu" kamieļi ir pieraduši, ka pie viņiem nāk klāt, bužina viņus, fotografējas, jo atšķirībā no citām vietām, mūsu dzīvnieki ļaujas, lai viņus mīļo. Varētu teikt, ka savā ziņā viņi dzīvo īstu dzīvnieku slavenību dzīvi, jo viņiem visu laiku tiek veltīta ļoti liela uzmanība un rūpes. Jo īpaši tas attiecas uz mūsu kamieli Sultānu, kuram ir pat speciāls tērps, kas tiek vilkts mugurā, kad notiek kamieļu izjādes.

Travelnews.lv: Ko kamieļi ēd un cik bieži?

Kristaps Blaus: Kamieļi ēd zāli, sienu, burkānus un speciālu graudu barību. Zāli un sienu viņi ēd visu cauru dienu, burkānus mēs dodam kā našķi par labi padarītu darbu, piemēram, Sultānam kamieļu izjādes laikā. Kamieļi ir vienīgie dzīvnieki, kurus apmeklētāji nevar barot, jo viņiem ir jāzina, kurš ir viņu saimnieks, lai viņus būtu vieglāk trenēt.

Nesen atvedām kamieļiem vēl īpašas graudu un augļu "končas", ko dodam īpašos gadījumos. Kamieļiem pavisam noteikti nevar dot mīkstu maizi un bulciņas, jo no tiem viņiem sāp vēders.

Travelnews.lv: Par mistiskajiem kupriem – vai tiešām tajos krājas ūdens? Ja tā ir, cik daudz un cik ilgam laikam pietiek?

Kristaps Blaus: Nē, kupros krājas tauki, nevis ūdens. Kupru tauki kalpo kā rezerves enerģijas avots brīžos, kad kamielim nav no kā pārtikt. Bez ūdens kamielis var iztikt 11 dienas, jo nepieciešamo ūdens daudzumu kamielis uzņems ar barību, kā arī kamielis reti svīst (tikai tad, ja ķermeņa temperatūra ir virs 41° C), līdz ar to nepatērē lieki sava ķermeņa ūdens resursus. Ja kamielim ilgi nav bijusi piekļuve ūdenim, viņš var izdzert līdz 150 litrus ūdens 10 minūšu laikā.

Travelnews.lv: Cik draudzīgi ir šie dzīvnieki? Kā attiecas pret bērniem, jo tie tomēr nāk ciemos visbiežāk? Kas notiek, ja kamielis nav draudzīgs?

Kristaps Blaus: Mūsu kamieļi ir ļoti draudzīgi pret cilvēkiem, viņiem interesē, kā viņi smaržo, tādēļ bieži vien bāž savu purniņu klāt. Viņi paši vēl ir salīdzinoši jauni un tādēļ grib spēlēties, piemēram, Sultāns, lai gan viņš ir pats lielākais kamielis, viņš ir visbērnišķīgākais, jo grib aiz mīlestības iekost kājā. Lielākoties no tā paliek vien siekalains nospiedums, jo Sultānam nav vēl izveidojušies ilkņi, tādēļ iekost viņš tā īsti nemaz nevar.

Ja mēs runājam teorijā, tad kamieļi lielās dusmās kož, sper un spļauj savu kuņģa saturu, taču neviens no mūsu kamieļiem nav tik negantas dabas, un nekas tāds nav novērots.

Travelnews.lv: Vai kamieļiem ir arī sava balss, zīmīgas skaņas?

Kristaps Blaus: Jā, kamieļiem ir ļoti spēcīga un skaļa balss, ko viņi izmanto riesta laikā. Tas izklausās pēc tāda kā gārdziena. Arī žāvājās kamieļi ar troksni, kas atgādina skaņu, kad pret koku rīvējas koks. Jāpiemin gan, ka kamieļi šādas skaņas izdveš reti.

Travelnews.lv: Cik ilgi, kur un kā tie guļ, atpūšas?

Kristaps Blaus: Kamieļi ir lielas miegamices, un mierīgās dienās vasaras periodos iet uz guļvietām jau ap deviņiem, rudenī un ziemā agrāk. Un ceļas, kā nu kurš - paši ziņkārīgākie lien ārā ap astoņiem, citi mazliet vēlāk. Protams, tas ir tad, ja teritorijā nav daudz ciemiņu, jo tad kamieļa ziņkārīgā daba neļauj viņam mierīgi nogulēt.

Guļ uz salmiem mājiņās, tāpat kā gotiņas.

Travelnews.lv: "Rakšos" var izjāt ar kamieli. Pastāstiet par to vairāk!

Kristaps Blaus: "Rakšos" kamieļu izjādes pakalpojums sākumā tika piedāvāts uz gādīgās kamieļmātes Fatimas muguras, taču, ņemot vērā to, ka Fatimai drīz gaidāms mazulis, tagad to dara Sultāns, un jaunā māmiņa ir devusies pelnītā atpūtā.

Kamielis latvietim tomēr saistās ar kaut ko eksotisku, ar tuksnesi, arābu naktīm un tveici. Ieraugot Sultānu cilvēki parasti kļūst nedaudz piezemētāki, viņi vēro, uzdod jautājumus. Lielākajai daļai mūsu apmeklētāju tās ir pavisam jaunas emocijas.

Kamielis pats par sevi ir iespaidīga auguma (virs diviem metriem) , tādēļ arī uzkāpšana uz kamieļa muguras tiek veikta uz speciāla paaugstinājuma, kas tam visam piešķir papildus saviļņojumu.

Vēl viena būtiska atšķirība ir tā, ka šādas izjādes netiek veiktas uz segliem. Mums ir treneri, kuri izjādes laikā staigā līdzi, un uzmana, lai cilvēks būtu drošībā. Dod kamielim norādes speciālā dresūras valodā, un pieskata, lai viss būtu kārtībā. Izrādās, ka valoda, kādā treneri "sarunājas" ar kamieļiem visā pasaulē ir viena un tā pati, tādēļ jebkurā pasaules malā trenēts kamielis sapratīs tam dotās komandas vienā valodā.

Par pašu jāšanas procesu runājot, lai gan kamielis ir savvaļas dzīvnieks, viņa solis un iešanas maniere ir daudz līganāka un rāmāka par zirga. Viņi nemēdz aulēkšot vai pacelties divkājās, lai gan reizēm kamielis vēlas apgulties un parīvēt muguru pret smiltīm – tādos gadījumos ir vienkārši jāturas ap kupri un sasniedzot zemi, jānokāpj nost. Ja zirgs saķeras kādā virvē vai cita veida materiālos, tas var krist panikā, kā rezultātā gūt sev savainojumus. Kamielim asa reakcija uz šāda veida situācijām nav novērota, viņš drīzāk paskatīsies, padomās, kā tikt ārā un lēnām to izdarīs.

Travelnews.lv: Ko jūs novēlētu mūsu lasītājiem rudenī?

Kristaps Blaus: Brauciet ciemos un baudiet skaisto Latvijas dabu kopā ar dzīvniekiem. Ja vēlaties ko eksotisku – izjājiet ar kamieli. Savukārt tie, kas vēlas ko rimtāku – ņemiet pavadā lamiņu un dodieties mežā kopā pasēņot. Latvija ir skaista un tas ir jānovērtē!


Vairāk informācijas par "Rakšiem" interneta vietnē www.hotelraksi.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.00825405sec.