NOVATOURS iesaka: ko redzēt, izdarīt, nobaudīt un piedzīvot Sicīlijā

No galvaspilsētas Palermo izbalējušā glamūra līdz vēsturisku tempļu un arheoloģisko izrakumu seniem noslēpumiem, no ugunīga vulkāna majestātiskuma līdz atvēsinošai akvamarīna jūrai, no izcilu ēdienu izzināšanai līdz leģendārās filmās un seriālos atspoguļotu vietu iepazīšanai – Itālijas salā Sicīlijā ikviens var atrast tīkamas nodarbes vasarīgas atpūtas papildināšanai. Tūroperators “Novatours” dalās ieteikumos, ko noteikti jāredz, jāizdara, jānobauda un jāpiedzīvo Sicīlijā.

Sicīlija ir autonoms Itālijas reģions un tā ir vislielākā Vidusjūras sala ar galvaspilsētu Palermo. Salas platība ir 25,7 tūkstoši kvadrātkilometru. No kontinenta Sicīliju atdala Mesīnas šaurums, kura platums ir 3,5 km. Uz salas atrodas augstākais Eiropas vulkāns Etna (3340 metri).

Pilsētu dzīve, vēstures stāsti un leģendas

Palermo. Šī pilsēta nav tikai Sicīlijas galvaspilsēta, tā ir pilsēta ar unikāliem arābu, normāņu un Burbonu valdīšanas laiku kultūras pieminekļiem un gandrīz trīs tūkstošu gadu vēsturi. Palermo ir tūristu visapmeklētākā Sicīlijas pilsēta, turklāt ilgus gadus tā bija Sicīlijas karalistes galvaspilsēta. Palermo ir maģisks vecā un jaunā sajaukums, kurā šķietami rodams viss - no 500 gadus vecām strūklakām, teju tūkstošgades senām arhitektūras celtnēm un gadu simtiem senām tradicionālām leļļu izrādēm līdz laikmetīgās mākslas galerijām, mūsdienīgai ielu mākslai, augstākās klases restorāniem un dzīvības pilniem tirdziņiem, pludmalēm un dažādām izklaides iespejām. Ciemojoties pilsētā, ir vērts apmeklēt grandiozo normaņu Karaļu pili ar tās pērli – Palatīno kapelu, aplūkot Pretoria strūklakas smalki detalizētos statuju tēlus, izzināt Kapucīnu katakombas, gūt veldzējumu botāniskajā dārzā un ienirt ēdienu tirgū, kā arī ļauties ielu tirdziņu pērļu medībām.

Taormīna. Pilsēta atrodas Tauro kalnā un to mēdz dēvēt par „Sicīlijas logu” uz moderno pasauli. Taormīna dalās divās daļās: vēsturiskā pilsētas daļa kalnā un kūrorta daļa nogāzē (Taormīna Mare). Pilsētas lepnums ir vecpilsētā esošās grieķu teātra (Teatro greco) drupas. Šis ir otrais lielākais Sicīlijas teātris ar visskaistāko dekorāciju – no tribīnēm var redzēt Etnas vulkānu. Mūsdienās šeit tiek rīkotas operas un teātra izrādes, kā arī koncerti.

Sirakūza. Šis ir viens no slavenākajiem antīkas kultūras centriem un varena grieķu kolonija. Ceļotājus šeit piesaista senā vecpilsēta, kas ir UNESCO pasaules mantojuma objekts. Šī pilsētas daļa apbur ar savām šaurajām ieliņām, spāņu baroka baznīcām, katedrāli, Aretūza avotu, kam blakus aug papiruss. Ciemojoties Sirakūzā, ir vērts apmeklēt arheoloģisko parku, kas lepojas ar 5.gs. p.m.ē. celtu grieķu teātri, kā arī akmeņlauztuvi Latomija del Paradizo un klinti „Dionīsa auss”.

Piedzīvot tikai Sicīlijā

Iepazīt Eiropas augstāko vulkānu. Netālu no Katānijas esošā Etna vulkāna perimetrs ir aptuveni 160 km, savukārt krātera nogāzēs atrodas vairāk nekā 200 sānu krāteru. Etna ir viens no aktīvākajiem vulkāniem pasaulē. Tiek uzskatīts, ka pirmais Etnas izvirdums notika pirms 2 milj. gadiem. Kaut gan Etna joprojām ir aktīvs, tas nav bīstams, jo izvirdumi un lavas plūsmas ir diezgan precīzi prognozējamas. Vulkāna nogāzes mitrina avoti, savukārt vulkāna pelni veido ļoti auglīgu augsni. Gada laikā šeit var novākt piecas dārzeņu ražas, lieliski aug arī augļu koki un vīnogas.

Spert soli atpakaļ pagātnē. Ceļojums uz Sicīliju nebūtu pilnvērtīgs Tempļu ielejas apmeklējuma. Šī ir pasaulē lielākā un UNESCO sarakstā iekļauta arheoloģiska vieta, kurā atrodas 8 tempļu paliekas. Tiek uzskatīts, ka šī ir viena no nozīmīgākajām grieķu kultūras un mākslas liecību vietām pasaulē. Tempļu ielejas kopējā platība ir 1300 hektāru, tās vēsture aizvijas līdz 5. gadsimtam p.m.ē. Gadu simtiem Tempļu ieleja ir bijusi iedvesmas avots dzejniekiem, filozofiem un gleznotājiem - tā ir kā laika mašīna, kas nemanāmi aicina iztēlē iegrimt senas vēstures izsapņošanā.

Citronu lauki. Citroni ir neatņemama Sicīlijas ainavas, kultūras un ikdienas dzīves sastāvdaļa. Sicīlieši ļoti lepojas ar saviem citroniem, un mēdz sacīt: "Ja tie nav Sicīlijas citroni, tad tie nav īsti citroni". Šeit citroni tiek izmantoti ēdienu, dzērienu un ēterisko eļļu, smaržu, kosmētisko līdzekļu un daudzu citu produktu ražošanā. Lai pilnīgi iepazītu visas šī augļa izmantošanas iespējas, ir ieteicams apciemot kādu no citronu audzētavām, pie reizes ļaujoties nesteidzīgai pastaigai pa aromātiem un smaržām bagātajiem citronkoku laukiem. Virkne šādu lauku atrodas Etnas pakājē, jo vulkāna izvirdumi nodrošina īpašu augsnes bagātīgumu, kas citroniem piešķir patiesi unikālu un atšķirīgu garšu.

Patiesi karaliska atpūta

Pludmales. Sicīlijas piekraste vijas vairāk nekā 1000 km garumā un ir ārkārtīgi daudzveidīga. Tajā rodamas smilšainas pludmales, oļu līči, klinšu alas un dabas rezervāti, to apskalo trīs jūras. Sicīlijas populārākais kūrorts ir Giardini Naxos. Tas piesaista gan jauniešus, gan ģimenes ar bērniem. Vasarā pilsēta burtiski mutuļo. Šis rosīgais un omulīgais kūrorts valdzina ar savām garajām un koptajām pludmalēm. Šeit ir daudz nelielu veikalu, bāru un restorānu, kas piedāvā itāļu virtuves ēdienus. Relaksējošu un romantisku brīvdienu kārotājiem, savukārt, ieteicams ir doties uz Marina d‘Agro kūrortu, kas atrodas uz stāvas 420 m augstas klints, no kuras paveras skaista panorāma: smaragda jūra, kalni, akmeņainas nogāzes. Pilsētā mīt tikai aptuveni 1000 iedzīvotāju, tajā izzināmas vairākas vēsturiskas celtnes un valda nesteidzīgs sicīliešu miers.

Ēdiens. Ēdiens ir viena no Sicīlijas vizītkartēm. Tur to patiesi mīl, ciena un bauda. Viesojoties Sicīlijā, noteikti ir jānobauda tipiskās uzkodas: rīsu bumbiņas (arančīni), sardīņu uzkoda (sarde a bekkafiko), eļļā ceptas Palermo pupiņu miltu uzkodas (panelle). No pastas ēdieniem vērts iepazīt: Palermo "karalisko" pastu ar sardīnēm, Katānijā populāro - “pasta alla Norma”, “pirandello” - spageti ar tomātiem un siera šķēlēm, par miltu ezīšiem dēvēto pastas veidu “cavateddi”. Un neiztrūkstoši arī deserti: cannoli, tiramisu, gelatto. Lielisks veids, kā iepazīt Sicīlijas bagāto virtuvi, ir došanās ēdienu tūrēs, ko piedāvā gandrīz visās lielākajās pilsētās.

Vīns. Šis dzēriens Sicīlijā ir svarīgāks par ēdienu. Tas ir dzīves prieks. Vietējās vīnogu šķirnes datētējas ar antīkās Grieķijas laikiem. Mūsdienās Sicīlijā vietējām šķirnēm piešķir īpašu rūpību, jo tās piešķir Sicīlijas vīniem unikālas īpašības. Vīna ražošanā tiek izmantoti vairāki desmiti šķirņu. Vīna dārzu platība aizņem vairāk nekā 120 tūkstošus hektāru (augstākais rādītājs Itālijā). Vīnu šķirnes, kas noteikti būtu jāpagaršo: Malvasia, Novello, Chardonnay, Catarratto Bianco, Zibibbo, Grecanico, Frappato, Marsala.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45103097sec.