Marta Mackeviča: Londonas ekspress versija – labs plāns rudens nedēļas nogalei

Marta Mackeviča, Travelnews.lv redakcijas uzdevumā: Ja rudens nedēļas nogalē ir vēlme doties nedaudz tālāk par Siguldu vai, ja krāsaino lapu vietā gribas apskatīt, kā norit dzīve Londonā karaļa Čārlza III laikā, šis galamērķis ir vien dažu klikšķu attālumā. Pamazām norimst arī karaliskās kaislības, kas nozīmē – naktsmītnes atkal kļūst pieejamas un cilvēku pūļi samazinās. Kad avio biļetes nopirktas, naktsmītne rezervēta un silta jaka paņemta, patiesībā vairāk nekas cits nav nepieciešams. Lai Londonā pavadītu divas piepildītas dienas, nav nepieciešama īpaša plānošana, apskatīt visas must have vietas: parlamentu, Bigbenu jeb “Lielo Benu”, panorāmas ratu “Londonas acs”, Londonas Taueru un Vestminsteras abatiju var arī vienas dienas laikā. Cits stāsts, ja vēlaties arī izstāvēt visas rindas un aplūkot virkni šo objektu arī no iekšpuses.

Travelnews.lv šoreiz izvēlējās ātrāko versiju, aplūkojot vērienīgos objektus tikai no ārpuses. Jāsaka atklāti – šādi izdevās gan būtiski ietaupīt laiku, gan noķert Londonas atmosfēru, kā arī tikt pie daudziem skaistiem kadriem.

Londona var lepoties ar ārkārtīgi precīzu un sakārtotu sabiedriskā transporta sistēmu. Autobusi, metro, dzelzceļš, protams, ir forši, ērti un arī cenas ir draudzīgas (arī maksājumu sistēma ir ērta), iesakām neslinkot un paieties kādu gabaliņu gan Temzu kājām. Tas ļaus ne tikai iepazīt pašu Temzu, bet arī ielūkoties londoniešu ikdienā – no aktīviem skrējējiem rītos Londonas t.s. guļamrajonos, līdz naktsdzīves cienītājiem pilsētas centrā vakaros. Sestdienas rīta pastaiga pavisam noteikti apliecināja, ka skriešana Londonā ir lielā cieņā, turklāt, ne visi skrējēji ir teju olimpiskie čempioni, skrien arī “cilvēks – parastais”, kas var kalpot kā lieliska iedvesma tiem, kuri jau sen domā par skriešanu, bet vēl nevar saņemties.

Ja pastaiga šķiet pārāk vienmuļa vai sāk trūkt enerģijas, Londona ir gana bagāta ar nelieliem kafijas busiņiem, kuri no skata šķiet gana necili, bet neļaujiet izskatam sevi apmānīt. Kā novēroja Travelnews.lv, kafija tajos nereti ir daudz gardāka, nekā slavenajā kafijas vietā ar zaļo dāmu logotipā. Runājot par enerģijas uzņemšanu (lasi – kaloriju), nevar neminēt arī kafejnīcas un restorānus. Varētu jau teikt, ka Londonā noteikti jānobauda klasiskais britu ēdiens fish and chips (populārs karstais ēdiens, kas sastāv no ceptām zivīm kraukšķīgā mīklā, ko pasniedz ar čipsiem britu izpratnē jeb frī kartupeļiem vai daiviņām), bet patiesībā jāsaka, ka, ja tas neizdosies, nebēdājiet, jo frī kartupeļus šeit kā piedevu pasniedz gandrīz pie katra ēdiena. Attiecībā uz fish and chips jāpiezīmē, ka gandrīz katrā otrajā restorānā vai ēstuvē, kur tos piedāvā, tiek uzsvērts, ka tieši šeit ir labākā vai garšīgākā šī ēdiena versija. Par to mums gan neizdevās pārliecināties, bet tā vietā izdevās apēst pusgada frī kartupeļu normu. Jāpiezīmē, ka tiem, kuriem neiet pie sirds britu ēdienu, nav pamata satraukumam – Londonas restorāni un kafejnīcas piedāvā gandrīz visas iespējamās pasaules virtuves, nereti pat vienas ielas un kvartāla ietvaros. Tāpēc, ja kompānija nevar izlemt starp picu, suši, kādu britu pudiņu vai pīrāgu, tā vispār nav problēma.

Atgriežoties pie jau pieminētajiem apskates objektiem (brīvdienas jau nesastāv tikai no vēdera priekiem), jāsaka, ka, neraugoties uz to, cik reizes parlaments, Bigbens, “Londonas acs”, Tauers vai Vestminsteras abatija ir redzēta filmās vai seriālos, klātienē šīs vietas neliks vilties. Skatoties uz šīm leģendārajām vietām, var pakavēties pārdomās par to, kā tas būtu, dzīvot karaliskajā ģimenē vai būt kādam no seriāla “Smalkais stils” varoņiem?

Runājot par cenām, jāuzsver, ka viss ir ļoti atkarīgs no tā, kādas vietas un apskates objektus izvēlaties. Ja izvēlaties braukt ar sabiedrisko transportu vai iet ar kājām, nevis vizināties leģendārajos taksometros, pusdienot vai vakariņot salīdzinoši vienkāršās vietās (Travelnews.lv pusdienām izvēlējās krogu “The Albert” – vienkārši, sātīgi, laba cena, bet nekāda wow efekta), cenu atšķirība, salīdzinot ar Rīgu, nemaz nebūs tik krasa. Te gan jāpatur prātā, ka Londona jau nav palikusi daudz lētāka, vienkārši Rīga paliek dārgāka.

Tuvāk vakarpusei skrējējus Londonas ielās nomaina dāmu un kungu kompānijas. Šķiet, ka daudzām britu dāmām nav auksti arī drēgnos rudens vakaros. Kamēr sandales un īsas kleitas Latvijā uz ielām redzamas lielākoties vasaras mēnešos, Londonā šķiet neeksistē termins “šajā man būs auksti”. Galvenais, lai labi izskatās un palīdz piesaistīt acu skatienus. Un, ja no augstajiem papēžiem nogurst kājas, asfaltētās ielas nav šķērslis, lai tālāk dotos basām kājām. Jāpiezīmē, ka vietēji kungi laikam nav tik drosmīgi, vismaz negadījās redzēt daudzus šortos vai bez krekliem.

Kopumā jāsaka, ka divas dienas ir pilnībā pietiekami, lai noķertu Londonas sajūtas un atmosfēru – gan tādu, ko sniedz leģendāras filmas, gan tādu, kāda rodas, skatoties populāro šovu “Snog Marry Avoid”. Daudzos logos var vērot nelielus piemiņas foto un svecītes, kas apliecina, ka briti joprojām sēro par savu karalieni, taču kopumā atmosfēra pilsētā ir gana pozitīva. Personīgi man šķiet, ka gandrīz no katra stūra pretī raudzīties Lācītis Padingtons, kas šoreiz diemžēl izpalika, tāpēc noteikti būs jābrauc vēl.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.03.2024 - 23.03.2024 Starptautiskais zvaigžņu festivāls Liepājas reģiona TIB
Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā, 15. martā koncertzāles “Lielais dzintars” ar džeza programmu publiku priecēs “Trio Elpo”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.03.2024 - 22.03.2024 Krakova,Zakopane un Augstie Tatri Latvia Tours
Zinātāji stāsta, ka Krakovā izdodas pašas labākās iepirkšanās tūres. Tur atrodami gan mazi saloniņi ar neredzētām lietām, gan arī visu zināmo | Skatīt vairāk
no 199.00 EUR
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.92590117sec.